Gyufafejet fejlesztett az egyetem
Munkatársunktól
2007 December 20, Thursday
A jelenleginĂ©l olcsĂłbb Ă©s hazai alapanyagokbĂłl elõállĂthatĂł gyufafej hordozĂłanyagot állĂtottak elõ az SZTE kutatĂłi Ă©s a Szegedi Gyufagyár szakemberei.
|
A Szegedi Tudományegyetem Ă©s a Szegedi Gyufagyár szakemberei közösen fejlesztettĂ©k ki azt a hordozĂłanyagot, amelynek segĂtsĂ©gĂ©vel mostantĂłl kizárĂłlag hazai alapanyagbĂłl, Ă©s az eddiginĂ©l jĂłval olcsĂłbban állĂthatĂł elõ a gyufafej fõ alkotĂłrĂ©sze. A háztartási gyufa fejĂ©t kĂ©miailag aktĂv anyagok, szĂnezĂ©kek Ă©s hordozĂłanyagok alkotják. Ezeknek meghatározĂł szerepe van a gyufa gyártásában, a gyulladáskor Ă©s a leĂ©gett gyufafej szabvány által elõĂrt szerkezetĂ©nek kialakulásában. IdĂ©n a szegedi egyetem munkatársai a gyufagyár szakembereivel közösen megoldották a hordozĂłanyag-keverĂ©k elõállĂtását kizárĂłlag hazai nyersanyagokbĂłl. Az Ăgy kĂ©szĂtett gyĂşany kĂ©pes az eredeti kiváltására a gyártástechnolĂłgia megváltoztatása nĂ©lkĂĽl, az ára pedig - a hazai alapanyagoknak köszönhetõen - jĂłval alacsonyabb az eddigieknĂ©l. A szegedi egyetem Ă©s a Gyufagyár sikeres egyĂĽttmĂ»ködĂ©sĂ©t a szakemberek jövõre is folytatják.
|
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!