ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
Politikus szerepek
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Nagyon menÔ: 570 lóerÔs Lambóval jår suliba egy 15 éves låny
Jegyzet Jegyzet
Szemét...
TrĂĄser   2005 June 25, Saturday  

Egy angol ĂșjsĂĄgĂ­rĂł kidobni kĂ©szĂŒlt 5 Ă©ves, lehasznĂĄlt szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pĂ©t, egy amerikai pedagĂłgus rĂĄjött, hogy a vilĂĄg legszebb sivatagja, amelynek szĂ©lĂ©n Ă” lakik, a közepĂ©n egy szemĂ©thegyet Ă”riz. Mi a közös a kĂ©t orszĂĄgban Ă©lĂ” kĂ©t emberben?
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Mindketten leveleznek egymĂĄssal Ă©s vilĂĄggal, egy internetes portĂĄlon keresztĂŒl, amelyet valaki mĂĄs hozott lĂ©tre egy 3. orszĂĄgbĂłl, a nekem mĂĄr fölösleges, megunt, de mĂĄsnak mĂ©g hasznĂĄlhatĂł tĂĄrgyak cserĂ©jĂ©Ă©rt. Az angol ĂșjsĂĄgĂ­rĂł megunt szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pe vĂ©gĂŒl is IndonĂ©ziĂĄba kerĂŒlt, egy gyĂłgypedagĂłgushoz, az amerikai viszont fölhĂ­vta a vilĂĄg figyelmĂ©t az Ă” szĂ©psĂ©ges sivataga közepĂ©n Ă©ktelenkedĂ” szemĂ©thegyre.
A szĂĄzĂĄgĂș törtĂ©net, mert hiszen nem ketten leveleznek az interneten errĂ”l a cserebere tĂ©mĂĄrĂłl. SzĂłval a törtĂ©net, melynek „ĂŒzenethordozĂłja" mĂ©g 20 Ă©vvel ezelĂ”tt is elkĂ©pzelhetetlen volt, mĂĄra annyira termĂ©szetes, hogy  csak azĂ©rt hozom elĂ”, mert a szemĂ©thegyekrĂ”l szeretnĂ©k nĂ©hĂĄny szĂłt szĂłlni. A szemĂ©t hegyekrĂ”l, melyeket elkĂ©pesztĂ” tömegben gyĂĄrt a vilĂĄg naponkĂ©nt Ă©s Ă©ppen a legfejlettebb orszĂĄgokban.
ElĂ©g, ha csak arra a kivĂĄlĂł aromĂĄjĂș kĂĄvĂ©ra gondolok, amelyet igazĂĄn ĂŒnnepi alkalmakkor kellene kortyolgatni, olyan finom. Ez a kĂĄvĂ© egy jĂłl megformĂĄlt szögletes, de mĂ©gis gömbölyĂ» ĂŒvegben van, kĂ©zbe valĂł zöld kupakkal a tetejĂ©n, amelynek lecsavarĂĄsĂĄhoz nem kell fogĂłt keresni. A kĂĄvĂ©s ĂŒveg termĂ©szetesen nem csak Ășgy magĂĄban tartĂłzkodik a bolt polcĂĄn, hanem egy remek kemĂ©nypapĂ­r Ă”rzi Ă”kelmĂ©t, melyet mĂ©g egy fĂłlia is letakar. Ilyen ma a korszerĂ»en csomagolt kĂĄvĂ©, amelyhez egy csĂ©sze is jĂĄr. Amikor kibontom, elĂ”ször letĂ©pem Ă©s kidobom a fĂłliĂĄt. AzutĂĄn lefejtem a dobozrĂłl a szĂ­nes kemĂ©nypapĂ­rt, közben igyekszem nem gondolni az erdĂ”kre, amelyeket kivĂĄgnak a papĂ­r alapanyaga miatt, sem arra, hogy a kĂĄvĂ©ĂŒltetvĂ©nyek miatt is irtjĂĄk az erdĂ”ket. És ha elfogy a kĂĄvĂ© az ĂŒvegbĂ”l, akkor egy darabig mĂ©g nĂ©zegetem, majd nĂ©mi szĂ­vfĂĄjdalom utĂĄn azt is kidobom, mert mĂĄsfĂ©le kĂĄvĂ©sĂŒvegeket Ă”rzök mĂĄr eleget.
Ez törtĂ©nik, de persze tĂĄvolrĂłl sem csak a kĂĄvĂ©val. IdesorolhatnĂĄm az ĂĄsvĂĄnyvizes, boros, ecetes, olajos flakonok tömegĂ©t, a sörös, ĂŒdĂ­tĂ”s dobozokat, a narancsleves, tejes flakonok kemĂ©ny papĂ­r-mĂ»anyag hĂ©jĂĄt Ă©s mĂ©g megannyi elpusztĂ­thatatlan szemetĂŒnket.
Milyen lesz utĂĄnunk a Föld Ă©s milyen mĂĄr is? TĂŒndĂ©ri erdei, folyĂłi, szĂ©psĂ©ges sivatagjai mĂ©lyĂ©n ott pöffeszkedik az ember, a modern ember kĂ©zjegye: a szemĂ©t. SĂ”t, mĂĄr körĂŒlöttĂŒnk, a vilĂĄgĂ»rben is, meg a föld mĂ©lyĂ©n a rĂ©gi bĂĄnyĂĄkban is, a tengerekben is, a levegĂ”ben is, mindenĂŒtt a szemĂ©t. Nincs remĂ©ny a vĂĄltozĂĄsra?

(trĂĄser)

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player