ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
Halhatatlan Ôsforråsok
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
KakukktojĂĄs: Bugatti egy Ferrari talĂĄlkozĂłn
Jegyzet Jegyzet
MegnĂ©ztĂŒk: A sith-ek bosszĂșja
MunkatĂĄrsunktĂłl   2005 May 24, Tuesday  
Image
Star Wars-filmrĂ”l kritikĂĄt Ă­rni meglehetĂ”sen hĂĄlĂĄtlan feladat. Ha jĂłt Ă­r az ember, akkor a mĂ»vĂ©szfilmek kedvelĂ”i Ă©s HĂĄlivĂșd megvetĂ”i rögtön rĂĄfogjĂĄk, hogy a kommersz tĂĄmogatĂłja, ha pedig tĂșl rosszat, akkor az igen nagy szĂĄmĂș Lucas-rajongĂłtĂĄbor kĂ­sĂ©rel meg minden bizonnyal rövidesen merĂ©nyletet a szerzĂ” ellen. Így hĂĄt alaposan meggondolja magĂĄt a szorult helyzetbe kerĂŒlt kritikus, milyen ĂĄllĂĄspontra is helyezkedjen.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Az eredeti trilĂłgiĂĄrĂłl kritikai szempontbĂłl sok szĂłt ejteni nem Ă©rdemes, milliĂłszor vĂ©lemĂ©nyeztĂ©k mĂĄr Ă©s amĂșgy is olyan filmtörtĂ©neti ikonnĂĄ vĂĄlt az elmĂșlt lassan 25 Ă©v alatt, hogy bĂĄrmit is ĂĄllapĂ­tanĂĄnk meg rĂłla jelen korunkbĂłl szemlĂ©lve, az semmit nem vĂĄltoztatna globĂĄlis megĂ­tĂ©lĂ©sĂ©n. 
Az elĂ”zmĂ©nyekrĂ”l szĂłlĂł, Ășj trilĂłgia viszont mĂ©g nincs ebben a helyzetben, Ă­gy Ă©rdemes, sĂ”t a cikk szempontjĂĄbĂłl nagyon is kell mindhĂĄrom rĂ©szĂ©rĂ”l beszĂ©lni, hiszen egyik rĂ©szt sem tekinthetjĂŒk valĂłjĂĄban egyetlen önĂĄllĂł filmnek.

Aki annak idejĂ©n megijedt, mikor hĂ­re ment, hogy Lucas elkĂ©szĂ­ti legendĂĄs mozifilm-sorozatĂĄnak elĂ”zmĂ©nyeit, attĂłl tartva, hogy ezzel csorbĂĄt szenved az eredeti fĂ©nye, az kĂ©sĂ”bb minden bizonnyal mĂ©g komolyabban eltemette magĂĄban az Ășj rĂ©szeket, lĂĄtvĂĄn a meglehetĂ”sen gyermetegre sikeredett elsĂ” rĂ©szt, a BaljĂłs Árnyakat.
E cikk szerzĂ”je voltakĂ©ppen ehhez a tĂĄborhoz tartozik, hiszen a szinte gyerekfilmnek nevezhetĂ” elsĂ” rĂ©sz ismeretĂ©ben, a mĂĄsodik rĂ©sz moziba kerĂŒlĂ©se utĂĄn meglehetĂ”sen sokĂĄig nem tudta rĂĄvenni magĂĄt annak megtekintĂ©sĂ©re. 
A mĂĄsodik, közĂ©psĂ” pedig akĂĄrmilyenre is sikerĂŒlt, tudva levĂ” volt, hogy Lucas elĂ”zmĂ©nyeket bemutatĂł vĂĄllalkozĂĄsĂĄnak összmegĂ­tĂ©lĂ©se szinte teljes egĂ©szĂ©ben a harmadik, befejezĂ” rĂ©szen mĂșlik, hiszen e rĂ©sz az, amely szinte önmagĂĄban egyedĂŒl vĂĄlaszol a klasszikus trilĂłgiĂĄban meg nem ismertekre, Ă©s az emiatt felmerĂŒlt kĂ©rdĂ©sekre, tehĂĄt önmagĂĄban e rĂ©sz tartalmazza az igazĂĄn jelentĂ”s elĂ”zmĂ©nyeket.
Biztosak lehetĂŒnk benne: Lucas tisztĂĄban volt ezzel.
A rajongĂłk tehĂĄt izgatottan dörzsöltĂ©k a tenyerĂŒket a legjobban vĂĄrt rĂ©sz megjelenĂ©sĂ©hez közeledve, s a kritikusok is egyre kĂ­vĂĄncsibbakkĂĄ vĂĄltak, vajon mit fĂ”zött Lucas az utolsĂł vacsorĂĄra. 

Nos, amit fĂ”zött az utĂĄn elĂ©gedetten ĂĄllhatunk fel a moziszĂ©kekbĂ”l. A sith-ek bosszĂșja mĂ©g a Star Wars irĂĄnt leginkĂĄbb Ă©rdekteleneket is kĂ©pes a törtĂ©nethez kötni, kĂ­vĂĄncsivĂĄ Ă©s Ă©rdeklĂ”dĂ”vĂ© tenni. Lucas zseniĂĄlisan fĂ»zi össze a negyedik rĂ©szhez kapcsolĂłdĂł elvarratlan szĂĄlakat, ezĂĄltal a törtĂ©net korĂĄnt sem unalmas, folyamatosan, megfelelĂ” ritmusban vĂĄlaszol az eddig pontosan nem ismert rĂ©szletekre. 
Olyannyira rĂ©szletesen foglalkozik az Ă­rĂł/rendezĂ” a negyedik rĂ©szbe valĂł zökkenĂ”mentes ĂĄtmenettel, hogy ez okozza a film talĂĄn egyetlen, kissĂ© erĂ”ltetettnek nevezhetĂ” momentumĂĄt. Lucas ugyanis nem csak a törtĂ©neti, de a technikai szĂĄlakat is igyekszik elvarrni, Ă­gy a film utolsĂł jeleneteiben mĂĄr a klasszikus, legendĂĄs negyedik rĂ©sz helyszĂ­nei is megjelennek elĂ”ttĂŒnk, Ășgy, ahogy annak idejĂ©n is lĂĄttuk Ă”ket. Azzal a '77-es dizĂĄjnnal, ami szinte vĂ©djegyĂ©vĂ© lett a sorozatnak, ugyanakkor feltĂ»nĂ”en "oldszkĂșl" a film elsĂ” kĂ©t ĂłrĂĄjĂĄhoz kĂ©pest, ami technikailag, lĂĄtvĂĄnyĂĄban fĂ©nyĂ©vekkel jĂĄr klasszikus rĂ©szek elĂ”tt. 
FehĂ©r Ă»rhajĂł belsĂ”, parancsnoki hĂ­d, ilyen-olyan szĂ­nekben villĂłdzĂł kapcsolĂłk, "rĂ©givĂĄgĂĄsĂș" katonai egyenruhĂĄk, a mĂĄr lĂĄthatĂłan Ă©pĂŒlĂ” HalĂĄlcsillag (Vajon ha mĂĄris Ă©pĂ­tik, Ă©s mĂ©g a hĂșsz Ă©vvel kĂ©sĂ”bb jĂĄtszĂłdĂł negyedik rĂ©szben sincsen teljesen kĂ©szen, akkor kĂ©sĂ”bb, az egymĂĄstĂłl idĂ”ben sokkal kevĂ©sbĂ© tĂĄvol ĂĄllĂł negyedik Ă©s ötödik rĂ©sz között hogy sikerĂŒl olyan gyorsan ĂșjjĂĄ Ă©pĂ­teni?), sĂ”t, maga Darth Vader, szuszogĂĄssal, maszkkal, mellkasra erĂ”sĂ­tett kapcsolĂłtĂĄblĂĄval egyĂŒtt, mind olyan elem, melyekrĂ”l Ă©rzĂ”dik, hogy egy mĂĄsik kor termĂ©ke. EzĂĄltal elĂ©g feltĂ»nĂ”en ki is lĂłgnak az összkĂ©pbĂ”l a film utolsĂł negyedĂłrĂĄjĂĄban.

A sith-ek bosszĂșja nem tökĂ©letes tehĂĄt, a filmhibĂĄkra Ă©hesek biztos talĂĄlnak benne aprĂłbb mellĂ©fogĂĄsokat, sĂ”t, talĂĄn az emlĂ­tettek ellenĂ©re akĂĄr mĂ©g logikai bukfenceket is, ĂĄm az erre utazĂł megszĂĄllottakat, anti-rajongĂłkat mĂ©g a sokat kritizĂĄlt kritikusok sem kedvelik, szĂłval az Ă” nĂ©zĂ”pontjuk ismertetĂ©sĂ©tĂ”l nyugodtan eltekinthetĂŒnk, fĂ”leg, hogy egy ilyen monumentĂĄlis alkotĂĄsban hibĂĄt egyetlen, vagy akĂĄr pĂĄrszori megtekintĂ©s alatt nem igen lehet talĂĄlni.

Ami az alakĂ­tĂĄsokat illeti, nem tĂșlzĂĄs ĂĄllĂ­tani, hogy mind a hat rĂ©sz közĂŒl ebben talĂĄlkozhatunk a legkifinomultabb szĂ­nĂ©szi jĂĄtĂ©kkal, ami mĂ©g ĂĄtĂ©lhetĂ”bbĂ© teszi a törtĂ©netet, mely szintĂ©n ebben a rĂ©szben kĂ©szteti a nĂ©zĂ”t leginkĂĄbb gondolkodĂĄsra, sĂ”t talĂĄn legerĂ”teljesebb ĂŒzenete is e rĂ©sznek van. Olyan, amit jelen korunkra is Ă©rvĂ©nyesĂ­thetĂŒnk, a Föld nevĂ» bolygĂłn.
A legemlĂ©kezetesebb alakĂ­tĂĄst talĂĄn Ă©rdekes mĂłdon - leszĂĄmĂ­tva a mĂĄr puszta megjelenĂ©sĂ©ben is sokĂĄig emlĂ©kezetes, gyönyörĂ» Natalie Portmant, Amidala, azaz Skywalker asszony szerepĂ©ben - nem az emberszĂ­nĂ©szektĂ”l kapjuk: Yoda mĂ©g talĂĄn egyetlen rĂ©szben sem volt ennyire ĂĄtĂŒtĂ”, szemĂ©lyĂ©nek egyszerre komikus Ă©s termĂ©szetfeletti, emberfeletti erĂ”t sugĂĄrzĂł elemei aprĂł kis szösszenetekbĂ”l összeĂĄllva ugyan, de ebben az epizĂłdban rajzolĂłdnak ki a legszebben. 

ÖsszessĂ©gĂ©ben tehĂĄt egy remek filmmel, a puzzle legĂ©rdekesebb, legösszetettebb Ă©s a teljessĂ©g szempontjĂĄbĂłl legszĂŒksĂ©gesebb rĂ©szĂ©vel van dolgunk. Ezzel a filmmel George Lucas jĂł idĂ”re Ășjra kifĂ©nyesĂ­tette csillagĂĄt a hĂĄlivudi Ă©gbolton, hiszen belĂĄthatjuk: jelen korunk szemĂŒvegĂ©n ĂĄt szemlĂ©lve a klasszikus rĂ©szek mĂĄr lassan önmaguk parĂłdiĂĄjĂĄvĂĄ vĂĄltak, ĂĄm az utolsĂł mozaikdarab helyĂ©re illesztĂ©se Ășjra erĂ”t ad a teljes törtĂ©netnek, mely bĂĄrmilyen szemszögbĂ”l is nĂ©zzĂŒk, a mozitörtĂ©nelem egyik leggrandiĂłzusabb eposza.

KovĂĄcs M. Norbert


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player