ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
VĂĄltozĂł vilĂĄg
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
2013-ban Ă©rkezik a Vw UP! GT
Környezetvédelem Környezetvédelem
A Csarna-völgy természeti értékeinek megóvåsåra figyelmeztet a WWF
MTI   2012 April 21, Saturday  

VeszĂ©lybe kerĂŒl MagyarorszĂĄg egyetlen jelentĂ”sebb mĂ©retĂ» hĂĄborĂ­tatlan erdĂ”terĂŒlete, ha a Csarna-völgyben engedĂ©lyezik a fakitermelĂ©st - ĂĄllĂ­tja a WWF MagyarorszĂĄg. A VidĂ©kfejlesztĂ©si MinisztĂ©rium szerint a tĂĄrca kiemelten figyeli az erdĂ” ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

VeszĂ©lybe kerĂŒl MagyarorszĂĄg egyetlen jelentĂ”sebb mĂ©retĂ» hĂĄborĂ­tatlan erdĂ”terĂŒlete, ha a Csarna-völgyben engedĂ©lyezik a fakitermelĂ©st - ĂĄllĂ­tja a WWF MagyarorszĂĄg. A VidĂ©kfejlesztĂ©si MinisztĂ©rium szerint a tĂĄrca kiemelten figyeli az erdĂ” kezelĂ©sĂ©nek lehetĂ”sĂ©geit.

    A termĂ©szetvĂ©delmi szervezet tĂĄjĂ©koztatĂĄsa szerint a 2011-es körzeti erdĂ”tervezĂ©s sorĂĄn az erdĂ”gazdĂĄlkodĂłknak Ă©s a hivatalos termĂ©szetvĂ©delmi szerveknek nem sikerĂŒlt egyezsĂ©gre jutni a csaknem ezer hektĂĄros Csarna-völgy hĂĄborĂ­tatlansĂĄgĂĄnak fenntartĂĄsĂĄrĂłl. Az ĂĄllami tulajdonĂș erdĂ”terĂŒlet az orszĂĄgban egyedĂŒlĂĄllĂł mĂłdon harminc Ă©ve Ă©rintetlen, mĂ©gis hamarosan fakitermelĂ©s kezdĂ”dhet itt.    
    A szervezetet arra hĂ­vja fel a figyelmet: a Börzsöny Ă©szaki rĂ©szĂ©n fekvĂ”, nagyrĂ©szt fokozottan vĂ©dett völgy jelentĂ”s mĂ©rtĂ©kben Ă”rzi a KĂĄrpĂĄtok Ă©lĂ”vilĂĄgĂĄnak Ă©rtĂ©keit. Itt mĂ©g fĂ©szkel a fekete gĂłlya, a parlagi sas vagy a fehĂ©rhĂĄtĂș fakopĂĄncs. A patakokban Ă©l a kövi rĂĄk Ă©s a petĂ©nyi mĂĄrna, amely fajok az orszĂĄg mĂĄs vizeibĂ”l mĂĄr többnyire kipusztultak. A MagyarorszĂĄgon csak nĂ©hĂĄny helyen elĂ”fordulĂł hiĂșz szintĂ©n megtalĂĄlhatĂł itt.
    A WWF közölte: a terĂŒlet jövĂ”jĂ©vel kapcsolatban az erdĂ”terv bizottsĂĄg dönthet. Az egyeztetĂ©sek sorĂĄn nem közeledtek egymĂĄshoz az ĂĄllĂĄspontok. Ha  tovĂĄbbra sem sikerĂŒl megegyezni, a vĂ©gsĂ” döntĂ©st a vidĂ©kfejlesztĂ©si miniszternek kell meghoznia.
    A szervezet leszögezi: természetvédelmi szempontból azt tartanåk az egyetlen helyes döntésnek, ha a Duna-Ipoly Nemzeti Park alig 2 szåzalékåt kitevÔ Csarna-völgyben tovåbbra sem lenne fakitermelés.
    A VidĂ©kfejlesztĂ©si MinisztĂ©rium (VM) az MTI megkeresĂ©sĂ©re közölte: a Csarna-völgy fokozottan vĂ©dett erdĂ”inek terĂŒletĂ©n a körzeti erdĂ”tervezĂ©s munkĂĄlatait a közelmĂșltban fejeztĂ©k be a terĂŒleti erdĂ©szeti Ă©s a termĂ©szetvĂ©delmi ĂĄllamigazgatĂĄsi szervek, döntĂ©s mĂ©g nem szĂŒletett.
    A tĂĄjĂ©koztatĂĄs szerint az itteni erdĂ”k kezelĂ©sĂ©nek lehetĂ”sĂ©geit a tĂĄrca is kiemelt figyelemmel kĂ­sĂ©ri. A nemrĂ©g lĂ©trejött Körzeti ErdĂ”terv BizottsĂĄg Ă©ppen ezĂ©rt szakemberek bevonĂĄsĂĄval hamarosan helyszĂ­ni szemlĂ©t tart a terĂŒleten.
    A VM hangsĂșlyozta: a cĂ©l nem a faanyagtermelĂ©s, hanem - amennyiben indokolt Ă©s lehetsĂ©ges - olyan erdĂ”kezelĂ©si mĂłdszerek meghatĂĄrozĂĄsa, amelyek ennek a kivĂ©teles adottsĂĄgĂș erdei Ă©letközössĂ©gnek az ĂĄllapotĂĄt javĂ­tjĂĄk.
    A tĂĄrca közölte azt is, hogy felmerĂŒlt az Ă©rintetlensĂ©g biztosĂ­tĂĄsa, hogy a teljes zavartalansĂĄgnak köszönhetĂ”en a Duna-Ipoly Nemzeti Park termĂ©szeti zĂłnĂĄjakĂ©nt szolgĂĄlhasson a terĂŒlet. Ezeknek a lehetĂ”sĂ©geknek a rĂ©szleteit vitatjĂĄk majd meg a szakemberek - közölte vĂĄlaszĂĄban a VM.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player