(MTI-Press) - Kárpátalján van egy telepĂĽlĂ©s, Turjaremete (Turji Remeti), amelynek lakĂłi nagyrĂ©szt a falu melletti patakbĂłl kifogott bĂ©kák eladásábĂłl Ă©lnek, Ă©s maguk is elõszeretettel fogyasztják a kĂ©tĂ©ltĂ»ek hĂşsát. A Perecsenyi járásban találhatĂł telepĂĽlĂ©s messze földön hĂres arrĂłl, hogy lakĂłi mesterei a bĂ©kábĂłl kĂ©szĂĽlõ Ă©telek elkĂ©szĂtĂ©sĂ©nek. TöbbsĂ©gĂĽk a bĂ©kák kifogására Ă©s Ă©rtĂ©kesĂtĂ©sĂ©re "szakosodott", kĂ©t Ă©vszázada kedvenc eledelĂĽk pedig a rántott bĂ©kacomb.
   Â
    A bĂ©kafogyasztást a franciák honosĂtották meg TurjaremetĂ©n a 19. század elejĂ©n. ĂŤrott források szerint 1816-ban a waterlooi csata után a gyõztes országok Ăşgy döntöttek, hogy a napĂłleoni hadsereg összes tisztjĂ©t - akik Ăşjabb lázadást, illetve a királyi dinasztia visszatĂ©rĂ©se elleni konfliktust szĂthattak volna - számĂ»zik FranciaországbĂłl. Mivel az osztrák császárság legtávolabbi pontja Kárpátalja volt, ezĂ©rt Ausztria ode kĂĽldte a francia katonákat, akik megkedveltettĂ©k a helyiekkel a bĂ©kahĂşst, Ă©s szakszerĂ» elkĂ©szĂtĂ©sĂ©nek a fortĂ©lyaira is megtanĂtották õket. A franciáknál nemzeti eledelnek számĂtĂł rántott Ă©s pácolt bĂ©kacomb TurjaremetĂ©n is a lakosság kedvelt csemegĂ©jĂ©vĂ© vált, egyetlen család ĂĽnnepi asztalárĂłl sem hiányozhat.
    A beregszászi Kárpátalja cĂmĂ» hetilap szerint Kárpátalján mára egyedĂĽl a turjaremeteiek kereskednek bĂ©kával, miután a RahĂł környĂ©ki NagybocskĂłn (Velikij Bicskiv) Ă©s a tĂ©csõi járási Királymezõn (Uszty-Csorna) megszĂ»nt a kereskedelmi cĂ©lbĂłl folytatott bĂ©katenyĂ©sztĂ©s. Ugyanakkor TurjaremetĂ©n is attĂłl tartanak, hogy a megnövekedett kereslet miatt a Turja-patakbĂłl is eltĂ»nik az Ăzletes hĂşsĂş állat.
   Â
Ötvenezer béka a hálókban
   Â
    A turjaremeteiek nemcsak saját cĂ©lra fogják a bĂ©kákat, hanem a kĂ©tĂ©ltĂ»ek nagyobb rĂ©szĂ©t jĂł pĂ©nzĂ©rt Ă©rtĂ©kesĂtik a faluba Ă©rkezõ felvásárlĂłknak, akik zömĂ©ben kijevi Ă©ttermekbõl, bevásárlĂłközpontokbĂłl Ă©s SzlovákiábĂłl jönnek.
    A "bĂ©kavadászat" márciusban-áprilisban zajlik, Ă©s - ahogy a helybeliek mondják - az elsõ zivatarig tart, mert ilyenkor mĂ©g finom puha a bĂ©kák hĂşsa, kĂ©sõbb viszont már kesernyĂ©s ĂzĂ», ehetetlen. HálĂłikat naponta többször is vĂ©gighĂşzzák a patak vĂzĂ©ben, egy-kĂ©t Ăłra leforgása alatt akár öt kilogrammnyi bĂ©kát is zsákmányul ejthetnek, de a párzási idõszakban puszta kĂ©zzel is foghatĂłk.
    A több mint fĂ©lszáz bĂ©kábĂłl nyerhetõ egy kilogrammnyi megtisztĂtott combot 200-250 hrivnyáért (5-6 ezer forintĂ©rt) adják el a felvásárlĂłknak, mĂg az ungvári vagy kijevi szupermarketekben már 350-500 hrivnyáért árusĂtják az ĂnyencsĂ©get. Egy kijevi Ă©tterem honlapján a turjaremetei mĂłdon elkĂ©szĂtett rántott bĂ©kacomb tizenöt dekagrammnyi adagja ugyanakkor 85 hrivnyába kerĂĽl.
    A két-három hétig tartó békaidényben a turjaremeteiek fejenként 5-10 ezer hrivnyát is kereshetnek a kétéltûek eladásából. Az ide érkezõ turistáktól 40-50 hrivnyát kérnek a rántott vagy pácolt békacomb adagjáért. Ezért a falu apraja-nagyja kiveszi részét a jövedelmezõ üzletbõl.
    A biolĂłgusok azonban már kongatják a vĂ©szharangot, mivel egy-egy fõszezonban közel 50 ezer bĂ©kát fognak ki, köztĂĽk olyan fajokat is, amelyek vĂ©dettek. Potyis Lajos egyetemi docens, ungvári zoolĂłgus vĂ©lemĂ©nye szerint a Turja-patak bĂ©kaállományának fogyása csak Ăşgy lenne megállĂthatĂł, ha speciális tenyĂ©sztelepeket hoznának lĂ©tre. Ezt egyelõre nem tervezik TurjaremetĂ©n, jĂłllehet Kárpátalján korábban már mĂ»ködtek ilyen lĂ©tesĂtmĂ©nyek.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!