ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
Politikus szerepek
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
ElképesztÔ: Pagani replika Porsche alapokon
KĂŒlföldi hĂ­rek KĂŒlföldi hĂ­rek
Az EU fölszedi a szålakat, avagy a mélyebbre görnyedés korszaka
MTI - MĂ©szĂĄros György   2011 September 13, Tuesday  

Az EU 27 tagorszĂĄgĂĄnak gazdasĂĄgi Ă©s pĂ©nzĂŒgyminiszterei legközelebb e hĂ©t vĂ©gĂ©n, pĂ©nteken Ă©s szombaton Ă©rtekeznek a lengyelorszĂĄgi Wroclawban.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Az EU 27 tagorszĂĄgĂĄnak gazdasĂĄgi Ă©s pĂ©nzĂŒgyminiszterei legközelebb e hĂ©t vĂ©gĂ©n, pĂ©nteken Ă©s szombaton Ă©rtekeznek a lengyelorszĂĄgi Wroclawban. MegprĂłbĂĄljĂĄk fölszedni az euróövezeti ĂĄllamadĂłssĂĄg-vĂĄlsĂĄg jĂșliusban, a nyĂĄri szabadsĂĄg elĂ”tt elejtett szĂĄlait, csak most mĂ©g mĂ©lyebbre kell hajolniuk Ă©rtĂŒk, mint mĂĄsfĂ©l hĂłnappal ezelĂ”tt.

Pedig jĂłl indult ez az Ă©v: megkezdĂ”dött a közös "gazdasĂĄgi kormĂĄnyzĂĄs" kĂ­sĂ©rlete az elsĂ” eurĂłpai szemeszter - fĂ©lĂ©v - intĂ©zmĂ©nyĂ©nek bevezetĂ©sĂ©vel, vagyis azzal, hogy szorosabbra vontĂĄk mĂĄr a tagĂĄllami költsĂ©gvetĂ©si tervezĂ©s közös ellenĂ”rzĂ©sĂ©t Ă©s javĂ­tgatĂĄsĂĄt is. A miniszterek, a kormĂĄnyok elfogadtĂĄk a "hat jogszabĂĄly" nĂ©ven ismerttĂ© vĂĄlt intĂ©zkedĂ©seket a stabilitĂĄsi paktumban lĂ©vĂ” hiĂĄny- Ă©s közadĂłssĂĄgcĂ©lok megszegĂ”ivel szembeni szigorĂșbb fellĂ©pĂ©s, majdnem automatikus szankciĂłk bevezetĂ©se vĂ©gett. Ezek kiegĂ©szĂŒltek egy Ășj elkĂ©pzelĂ©ssel arrĂłl, hogy az ellenĂ”rzĂ©st Ă©s a szankcionĂĄlĂĄst - mintegy a kĂ©sĂ”bbi szabĂĄlyszegĂ©st megelĂ”zendĂ” - kiterjesztenĂ©k mĂĄr a gazdasĂĄgi-pĂ©nzĂŒgyi egyensĂșly megĂ”rzĂ©sĂ©re is a tagorszĂĄgokban.
   
Közben persze tovĂĄbb fortyogott a görög ĂĄllamadĂłssĂĄg-vĂĄlsĂĄg, de az EU jĂșlius vĂ©gĂ©re elÔållt a csodaszernek szĂĄnt mĂĄsodik görög mentĂ”programmal: egy 109 milliĂĄrd eurĂłs Ășjabb hitelkeret tervĂ©vel a tavaly mĂĄjusban elfogadott elsĂ”, 110 milliĂĄrd dollĂĄros EU-IMF hitelkeret utĂĄn. Ebben a legnagyobb ĂșjdonsĂĄg, hogy szerepet szĂĄnnak a magĂĄnhitelezĂ”knek, akik nĂ©mi leĂ­rĂĄssal Ă©s görög kinnlevĂ”sĂ©geik harmincĂ©ves kötvĂ©nyekre vĂĄltĂĄsĂĄval könnyĂ­thetnĂ©nek GörögorszĂĄg Ă©s vele az euróövezet sorsĂĄn.
   
UtĂĄna az EU nyĂĄri szabadsĂĄgra ment. Augusztus közepĂ©n azutĂĄn kiderĂŒlt, hogy az EU-orszĂĄgok gazdasĂĄgi növekedĂ©se a mĂĄsodik negyedĂ©vben vĂ©szjĂłslĂłn lassult. A tĂ”zsdĂ©k mĂĄr jĂșlius vĂ©ge felĂ© szabadesĂ©sbe kezdtek, Ă©s csak rontott a helyzeten, hogy a befektetĂ”k egy hĂłnapig alig lĂĄttak valakit a kormĂĄnyrĂșdnĂĄl. Erre spekulĂĄciĂłba kezdtek az olasz Ă©s a francia ĂĄllampapĂ­rok Ă©s rĂ©szvĂ©nyek ellen is. Az EurĂłpai Központi Bank (EKB) a sajĂĄt szakĂĄllĂĄra intĂ©zkedett: bejelentette, hogy felĂșjĂ­tja az ĂĄllampapĂ­r-vĂĄsĂĄrlĂĄst, amelyet tavasszal mĂĄr elĂ©gedetten abbahagyott. A felemĂĄs intĂ©zkedĂ©s azonban többet ĂĄrtott mint hasznĂĄlt, miutĂĄn kiderĂŒlt, hogy az EKB bĂ”kezĂ»sĂ©ge csak az Ă­r Ă©s a portugĂĄl ĂĄllamkötvĂ©nyekre vonatkozik. Napokba telt, mĂ­g a piaci nyomĂĄs Ă©s minden bizonnyal a brĂŒsszeli riadalom vĂ©gre kikĂ©nyszerĂ­tette, hogy az EKB az olasz Ă©s a spanyol ĂĄllampapĂ­rokat is fölvegye programjĂĄba. Egy nĂ©met-francia csĂșcstalĂĄlkozĂłban is remĂ©nykedett a piac: abban, hogy megszĂŒlethet a közös euróövezeti ĂĄllamkötvĂ©ny intĂ©zmĂ©nye a bajban lĂ©vĂ” orszĂĄgok költsĂ©gvetĂ©si transzfer jellegĂ» finanszĂ­rozĂĄsa cĂ©ljĂĄbĂłl, de a vezetĂ”k hamar kiĂĄbrĂĄndĂ­tottak mindenkit, mondvĂĄn, hogy a közös kötvĂ©ny csak egy folyamat - vĂ©geredmĂ©nyben az "EurĂłpai EgyesĂŒlt Államok", de legalĂĄbb a közös ĂĄllamhĂĄztartĂĄsi Ă©s költsĂ©gvetĂ©si politika megteremtĂ©sĂ©nek - vĂ©ge lehet, nem pedig a kezdete.
   
A szĂĄlak fölszedĂ©se mĂĄr rosszul kezdĂ”dött: a mĂșlt hĂ©ten az elsĂ” görög mentĂ”program feltĂ©teleinek teljesĂ­tĂ©sĂ©t ellenĂ”rzĂ” trojka - az EU, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Ă©s az EKB - illetĂ©kesei fĂ©lbeszakĂ­tottĂĄk athĂ©ni tĂĄrgyalĂĄsaikat az elsĂ” mentĂ”program következĂ”, 8 milliĂĄrd eurĂłs rĂ©szletĂ©nek kiutalĂĄsĂĄrĂłl, mert elĂ©gedetlenek voltak a görög kormĂĄny reformbizonyĂ­tvĂĄnyĂĄval, Ă©s Ășgy lĂĄttĂĄk, nem teljesĂŒl a GörögorszĂĄg szĂĄmĂĄra idĂ©nre kitĂ»zött deficitcĂ©l. Úgy vĂ©lik, a görög kormĂĄnynak nem annyira a gazdasĂĄgot fĂ©kezĂ” Ășj adĂłkkal, hanem a megĂ­gĂ©rt szerkezeti ĂĄtalakĂ­tĂĄsokkal Ă©s a privatizĂĄciĂłval kellene segĂ­tenie az adĂłssĂĄggondon. A görög kormĂĄny a vĂĄrtnĂĄl nagyobb gazdasĂĄgi visszaesĂ©sre hivatkozik, Ă©s a mĂșlt hĂ©t vĂ©gĂ©n mĂ©giscsak Ășj adĂłt - ingatlanadĂłt - vetett ki, mondvĂĄn, hogy a leggyorsabban csak Ă­gy lehet pĂ©nzhez jutni.
   
A vĂ©geredmĂ©ny: a nĂ©met ĂĄllamkötvĂ©nyek hozama rekord mĂ©lysĂ©gben, a görögökĂ© rekord magassĂĄgban van, a görög ĂĄllamadĂłssĂĄg piaci biztosĂ­tĂĄsĂĄnak jegyzĂ©se pedig törtĂ©nelmi vilĂĄgrekordot Ă©rt el a mĂșlt hĂ©ten: 30 szĂĄzalĂ©kba mĂ©g soha nem kerĂŒlt egyetlen szuverĂ©n orszĂĄg adĂłssĂĄgĂĄnak biztosĂ­tĂĄsa sem a londoni piacon. Miközben a francia kormĂĄny fogadkozott, hogy FranciaorszĂĄg Ă©s NĂ©metorszĂĄg minden ellenkezĂ” elkĂ©pzelĂ©ssel szemben egyben tartja Ă©s megmenti az eurövezetet Ă©s a közös valutĂĄt, a nĂ©met gazdasĂĄgi miniszter a hĂ©t vĂ©gĂ©n Ășgy vĂ©lte, többĂ© nem lehet "tabutĂ©ma" GörögorszĂĄg Ășgymond "rendezett csĂ”dje".
   
A helyzet hĂ» hĂ”mĂ©rĂ”i a vezetĂ” nyugat-eurĂłpai tĂ”zsdemutatĂłk, amelyek körĂŒlbelĂŒl 20 szĂĄzalĂ©kkal alacsonyabban vannak, mint jĂșlius elejĂ©n, egyikĂŒk-mĂĄsikuk kĂ©tĂ©ves mĂ©lypontra Ă©rt a mĂșlt hĂ©ten.
   
A hĂ©t vĂ©gĂ©n fölveendĂ” szĂĄlak között van mindenekelĂ”tt a mĂĄsodik görög mentĂ”program borĂșs kilĂĄtĂĄsa. A nĂ©met kancellĂĄr pĂĄr hete Ășgy vĂ©lte, a GörögorszĂĄg ĂĄltal cserĂ©be adandĂł biztosĂ­tĂ©k - a FinnorszĂĄg Ă©s mĂĄsok ĂĄltal követelt letĂ©t - ĂŒgye lekerĂŒlt a napirendrĂ”l, de Ășjabban kiderĂŒlt, hogy a finn kormĂĄny bizony tovĂĄbbra is ragaszkodik a letĂ©thez. MĂ©g a nyĂĄr elejĂ©n elhatĂĄroztĂĄk az euróövezeti orszĂĄgok a tavaly lĂ©trehozott közös mentĂ”alap (EFSF) növelĂ©sĂ©t Ă©s rugalmasabbĂĄ tĂ©telĂ©t, eszköztĂĄrĂĄnak bĂ”vĂ­tĂ©sĂ©t is, de a nyĂĄri parlamenti szĂŒnetek miatt a döntĂ©s tagĂĄllami becikkelyezĂ©se nem haladt elĂ”re. HasonlĂł egyelĂ”re a "hat jogszabĂĄly" sorsa is az EurĂłpai Parlamentben.
   
A nyĂĄri szabadsĂĄg közben "egyvalaki" nem pihent csak: a vĂĄlsĂĄg, no meg a piaci pĂĄnik. És most a miniszterek bĂĄrmilyen mĂ©lyre hajolnak is az elejtett szĂĄlakĂ©rt, a hĂĄttĂ©rben ott villognak pirossal a szĂĄmok: az euróövezeti orszĂĄgok összesĂ­tett bruttĂł kormĂĄnyzati adĂłssĂĄga tavaly a teljes GDP 80,5 szĂĄzalĂ©ka volt, ez idĂ©n a 87,3 szĂĄzalĂ©kĂĄra, jövĂ”re a 88,3 szĂĄzalĂ©kĂĄra nĂ”, Ă©s talĂĄn csak 2016-ra vĂĄrhatĂł nĂ©mi csökkenĂ©s, a GDP 86,3 szĂĄzalĂ©kĂĄra az IMF utolsĂł elĂ”rejelzĂ©se szerint. MĂ©g az is a messze a veszĂ©lyzĂłnĂĄban lesz ahhoz kĂ©pest, hogy az euróövezeti szabĂĄly legföljebb 60 szĂĄzalĂ©k. MĂĄs szĂłval: a nagyja mĂ©g hĂĄtravan.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player