Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszĂş távra eldõl, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Magazin
Uccai dumák
Politikus szerepek
Játék
Kivirágzás vezényszóra
AutĂłk
2013-ban Ă©rkezik a Vw UP! GT
Egészség, egészségügy Egészség, egészségügy
Nem egyértelmû a hamburgeradók várható hatása
FĂĽggetlen HĂ­rĂĽgynöksĂ©g   2011 February 18, Friday  

Nem egyértelmû az úgynevezett hamburgeradók hatása a fogyasztásra és ezen keresztül az egészségre.
  Hozzászólások 1 Nyomtat E-mail PDF
Nem egyértelmû az úgynevezett hamburgeradók hatása a fogyasztásra és ezen keresztül az egészségre. Míg brit kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az "egészségtelen" élelmiszerek megadóztatásának kérdéses a hatása, addig amerikai elemzõk úgy vélik, alapvetõen befolyásolhatja a népesség elhízásának csökkentését egy ilyen adó bevezetése.

Az úgynevezett hamburgeradók bevezetésének célja a fogyasztási szokások megváltoztatása, és ezáltal a táplálkozással összefüggõ megbetegedések elõfordulásának csökkentése. Egy, a Journal of Epidemiology and Community Health címû brit szaklapban megjelent 2008-as tanulmány ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy ezek az adók várhatóan az élelmiszeripar ellenállásába ütköznek és kérdéses az egészségre gyakorolt hatásuk is.

A tanulmány szerint a hamburgeradó kritikusainak legfõbb közös érve, hogy a köztehernek regresszív hatása lesz, azaz az alacsony jövedelmû háztartások jövedelmük nagyobb százalékát fizetik majd be adóként, mint a magasabb jövedelmû háztartások. Ugyanakkor egyes elméleti modellek azt mutatják, hogy épp az alacsonyabb jövedelmû, tehát árérzékenyebb csoportok hajlamosak megváltoztatni az új adó nyomán a fogyasztási szokásaikat, amint az a dohánytermékek extraadója nyomán is történt.

Az elemzés azt elismeri, hogy az adóval valószínûleg kisebb változások elérhetõk lennének az étrendben, ám arra figyelmeztet, hogy bármilyen efféle közteher lehetséges hatásainak jobb megértéséhez több kutatás szükséges, elsõsorban a szegényebb rétegekre gyakorolt hatásának modellezéséhez.

Alaposan meg kell például fontolni a hamburgeradók konstrukcióját, és meg kell vizsgálni az egyes tápanyagoknak az élelmiszerekben való megjelenésére gyakorolt hatását. Réadésul - figyelmeztetnek a szerzõk - az élelmiszerfogyasztást komolyan befolyásolják az olyan piaci hatások, mint például a hirdetések. Az élelmiszerrel kapcsolatos reklámoknak ugyanis komoly hatásuk van az ételválasztásra, és ezen keresztül a fogyasztói egészségre.

A témával kapcsolatosan végzett kutatásokat az amerikai lakosság körében Penny Gordon-Larsen és Kiyah J. Duffey is. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói - brit társaikkal ellentétben - azonban úgy vélik, a hamburgeradó egyértelmûn pozitív hatást gyakorolna az egészségre, mivel visszaszorítaná az elhízást az amerikai lakosság körében. Elméletüket egy érrendszerrel kapcsolatos egészségügyi kutatás több mint 5100 résztvevõjének adataira alapozták, amely 1985 és 2006 között vizsgálta a pácienseket.

A 2010 márciusában publikált tanulmányban a kutatásban résztvevõk egészségi állapotát vetették össze a két évtized amerikai inflációs és kereskedelmi adataival, és arra jutottak, hogy a cukros üdítõitalok 10 százalékos drágulása 7,12 százalékos kalóriabevitel-csökkenést eredményezett a fogyasztóknál. Hasonló volt a helyzet a pizzák esetében, ahol a 10 százalékos drágulás 11,5 százalékos kalóriacsökkentést adott. Az adatok alapján készült modell szerint egy 18 százalékos hamburgeradó átlagosan napi 56 kalóriával kevesebbet jelentene az egyes fogyasztóknak, ami éves szinten mintegy 2,5 kilogrammnyi fogyást jelentene személyenként.

A tanulmánnyal azonban nem értenek teljes egészében egyet az amerikaiak: a CBS News szintén 2010 elején végzett felmérést, amely azt mutatta, hogy az amerikaiak többsége ugyan szeretné, ha csökkenne a testsúlya, ám nagy részük nem támogatja a hamburgeradó bevezetését, és nem is hisznek abban, hogy egy efféle adó segítene a népesség elhízásának csökkentésén.

A felmérés szerint az amerikai nõk 62 százaléka és a férfiak 47 százaléka szeretne lefogyni, és csak a népesség 40 százaléka elégedett a súlyával. A megkérdezettek 72 százaléka ugyanakkor úgy véli, az "egészségtelen" ételek megadóztatása nem segítene a fogyásban, és mindössze 26 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy pozitív hatással lenne a súlyvesztésre. Az amerikaiak hatvan százaléka általánosságban ellenzi a hamburgeradót, és csak 38 százalékuk támogatja az ezzel kapcsolatos elképzeléseket.

Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!

kelemen 2011 February 18, Friday, 16:45:15

Nem az egészségtelen ételek megadóztatása, hanem egészséges ételek gyártására való kötelezés lenne a megoldás. És persze nekünk is elérhetõ áron, mármint átlagembereknek. Igenis mi is szeretnénk egészséges ételeket enni, de nem telik rá. Most már az egészségtelenekre sem fog.

Hozzďż˝szďż˝lďż˝sok szďż˝ma: 1 


Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player