Nem egyĂ©rtelmĂ» az Ăşgynevezett hamburgeradĂłk hatása a fogyasztásra Ă©s ezen keresztĂĽl az egĂ©szsĂ©gre. MĂg brit kutatĂłk arra figyelmeztetnek, hogy az "egĂ©szsĂ©gtelen" Ă©lelmiszerek megadĂłztatásának kĂ©rdĂ©ses a hatása, addig amerikai elemzõk Ăşgy vĂ©lik, alapvetõen befolyásolhatja a nĂ©pessĂ©g elhĂzásának csökkentĂ©sĂ©t egy ilyen adĂł bevezetĂ©se.
Az Ăşgynevezett hamburgeradĂłk bevezetĂ©sĂ©nek cĂ©lja a fogyasztási szokások megváltoztatása, Ă©s ezáltal a táplálkozással összefĂĽggõ megbetegedĂ©sek elõfordulásának csökkentĂ©se. Egy, a Journal of Epidemiology and Community Health cĂmĂ» brit szaklapban megjelent 2008-as tanulmány ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy ezek az adĂłk várhatĂłan az Ă©lelmiszeripar ellenállásába ĂĽtköznek Ă©s kĂ©rdĂ©ses az egĂ©szsĂ©gre gyakorolt hatásuk is.
A tanulmány szerint a hamburgeradĂł kritikusainak legfõbb közös Ă©rve, hogy a köztehernek regresszĂv hatása lesz, azaz az alacsony jövedelmĂ» háztartások jövedelmĂĽk nagyobb százalĂ©kát fizetik majd be adĂłkĂ©nt, mint a magasabb jövedelmĂ» háztartások. Ugyanakkor egyes elmĂ©leti modellek azt mutatják, hogy Ă©pp az alacsonyabb jövedelmĂ», tehát árĂ©rzĂ©kenyebb csoportok hajlamosak megváltoztatni az Ăşj adĂł nyomán a fogyasztási szokásaikat, amint az a dohánytermĂ©kek extraadĂłja nyomán is törtĂ©nt.
Az elemzĂ©s azt elismeri, hogy az adĂłval valĂłszĂnĂ»leg kisebb változások elĂ©rhetõk lennĂ©nek az Ă©trendben, ám arra figyelmeztet, hogy bármilyen effĂ©le közteher lehetsĂ©ges hatásainak jobb megĂ©rtĂ©sĂ©hez több kutatás szĂĽksĂ©ges, elsõsorban a szegĂ©nyebb rĂ©tegekre gyakorolt hatásának modellezĂ©sĂ©hez.
Alaposan meg kell például fontolni a hamburgeradók konstrukcióját, és meg kell vizsgálni az egyes tápanyagoknak az élelmiszerekben való megjelenésére gyakorolt hatását. Réadésul - figyelmeztetnek a szerzõk - az élelmiszerfogyasztást komolyan befolyásolják az olyan piaci hatások, mint például a hirdetések. Az élelmiszerrel kapcsolatos reklámoknak ugyanis komoly hatásuk van az ételválasztásra, és ezen keresztül a fogyasztói egészségre.
A tĂ©mával kapcsolatosan vĂ©gzett kutatásokat az amerikai lakosság körĂ©ben Penny Gordon-Larsen Ă©s Kiyah J. Duffey is. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatĂłi - brit társaikkal ellentĂ©tben - azonban Ăşgy vĂ©lik, a hamburgeradĂł egyĂ©rtelmĂ»n pozitĂv hatást gyakorolna az egĂ©szsĂ©gre, mivel visszaszorĂtaná az elhĂzást az amerikai lakosság körĂ©ben. ElmĂ©letĂĽket egy Ă©rrendszerrel kapcsolatos egĂ©szsĂ©gĂĽgyi kutatás több mint 5100 rĂ©sztvevõjĂ©nek adataira alapozták, amely 1985 Ă©s 2006 között vizsgálta a pácienseket.
A 2010 márciusában publikált tanulmányban a kutatásban rĂ©sztvevõk egĂ©szsĂ©gi állapotát vetettĂ©k össze a kĂ©t Ă©vtized amerikai infláciĂłs Ă©s kereskedelmi adataival, Ă©s arra jutottak, hogy a cukros ĂĽdĂtõitalok 10 százalĂ©kos drágulása 7,12 százalĂ©kos kalĂłriabevitel-csökkenĂ©st eredmĂ©nyezett a fogyasztĂłknál. HasonlĂł volt a helyzet a pizzák esetĂ©ben, ahol a 10 százalĂ©kos drágulás 11,5 százalĂ©kos kalĂłriacsökkentĂ©st adott. Az adatok alapján kĂ©szĂĽlt modell szerint egy 18 százalĂ©kos hamburgeradĂł átlagosan napi 56 kalĂłriával kevesebbet jelentene az egyes fogyasztĂłknak, ami Ă©ves szinten mintegy 2,5 kilogrammnyi fogyást jelentene szemĂ©lyenkĂ©nt.
A tanulmánnyal azonban nem Ă©rtenek teljes egĂ©szĂ©ben egyet az amerikaiak: a CBS News szintĂ©n 2010 elejĂ©n vĂ©gzett felmĂ©rĂ©st, amely azt mutatta, hogy az amerikaiak többsĂ©ge ugyan szeretnĂ©, ha csökkenne a testsĂşlya, ám nagy rĂ©szĂĽk nem támogatja a hamburgeradĂł bevezetĂ©sĂ©t, Ă©s nem is hisznek abban, hogy egy effĂ©le adĂł segĂtene a nĂ©pessĂ©g elhĂzásának csökkentĂ©sĂ©n.
A felmĂ©rĂ©s szerint az amerikai nõk 62 százalĂ©ka Ă©s a fĂ©rfiak 47 százalĂ©ka szeretne lefogyni, Ă©s csak a nĂ©pessĂ©g 40 százalĂ©ka elĂ©gedett a sĂşlyával. A megkĂ©rdezettek 72 százalĂ©ka ugyanakkor Ăşgy vĂ©li, az "egĂ©szsĂ©gtelen" Ă©telek megadĂłztatása nem segĂtene a fogyásban, Ă©s mindössze 26 százalĂ©kuk nyilatkozott Ăşgy, hogy pozitĂv hatással lenne a sĂşlyvesztĂ©sre. Az amerikaiak hatvan százalĂ©ka általánosságban ellenzi a hamburgeradĂłt, Ă©s csak 38 százalĂ©kuk támogatja az ezzel kapcsolatos elkĂ©pzelĂ©seket.
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!
kelemen 2011 February 18, Friday, 16:45:15
Nem az egészségtelen ételek megadóztatása, hanem egészséges ételek gyártására való kötelezés lenne a megoldás. És persze nekünk is elérhetõ áron, mármint átlagembereknek. Igenis mi is szeretnénk egészséges ételeket enni, de nem telik rá. Most már az egészségtelenekre sem fog.