ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Magazin
Uccai dumĂĄk
Halhatatlan Ôsforråsok
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
EzentĂșl Bugatti Veyronnal is ĂŒldözik a bĂ»nt Dubaiban
MĂ»vĂ©szet, kultĂșra, szĂłrakozĂĄs MĂ»vĂ©szet, kultĂșra, szĂłrakozĂĄs
Szabålyozåsi kérdések rendezését javasolja az ÁSZ a színhåzak ållami tåmogatåsa kapcsån
FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g   2010 December 22, Wednesday  

A nemzeti kulturålis intézmények körérÔl, feladatairól és tåmogatåsi elveirÔl szóló jogi szabålyozås kidolgozåsåt javasolja az Állami SzåmvevÔszék (ÁSZ).
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A nemzeti kulturĂĄlis intĂ©zmĂ©nyek körĂ©rĂ”l, feladatairĂłl Ă©s tĂĄmogatĂĄsi elveirĂ”l szĂłlĂł jogi szabĂĄlyozĂĄs kidolgozĂĄsĂĄt javasolja az Állami SzĂĄmvevĂ”szĂ©k (ÁSZ). A szĂ­nhĂĄzak 2006 Ă©s 2009 közötti ĂĄllami tĂĄmogatĂĄsĂĄnak Ă©s gazdĂĄlkodĂĄsĂĄnak ellenĂ”rzĂ©sĂ©rĂ”l szĂłlĂł jelentĂ©s megĂĄllapĂ­tja, hogy az elĂ”adĂł-mĂ»vĂ©szeti törvĂ©ny hatĂĄlyba lĂ©pĂ©sĂ©t követĂ”en a tĂĄmogatĂĄsi rendszer a korĂĄbbinĂĄl ĂĄtlĂĄthatĂłbbĂĄ vĂĄlt, a központi szĂ­nhĂĄz-tĂĄmogatĂĄs jelenlegi rendszere ugyanakkor nem veszi figyelembe az ingatlanfenntartĂĄs Ă©s a fejlesztĂ©sek pĂ©nzĂŒgyi igĂ©nyeit. Az ellenĂ”rzött idĂ”szakban egyĂ©bkĂ©nt a nĂ©zĂ”szĂĄm nem vĂĄltozott, az elĂ”adĂĄsok szĂĄma pedig növekedett.

A jelentĂ©s megĂĄllapĂ­tja, hogy a szĂ­nhĂĄzak gazdĂĄlkodĂĄsĂĄban az ĂĄllami tĂĄmogatĂĄs fenntartĂłtĂłl fĂŒggetlenĂŒl a bevĂ©telek csaknem kĂ©tharmadĂĄt tette ki. Ehhez ugyanakkor nem kapcsolĂłdtak elĂ©rni kĂ­vĂĄnt kulturĂĄlis, tĂĄrsadalmi, gazdasĂĄgi cĂ©lok, nem kĂ©szĂŒlt az ĂĄgazatra vonatkozĂłan elfogadott stratĂ©gia. A vizsgĂĄlati anyag arrĂłl is beszĂĄmol: nem csökkent a regionĂĄlis szĂ­nhĂĄzak közötti kĂŒlönbsĂ©g. A 100 lakosra jutĂł szĂ­nhĂĄzlĂĄtogatĂĄsok szĂĄma a KözĂ©p-magyarorszĂĄgi rĂ©giĂłban kĂ©tszer akkora, mint a Nyugat-dunĂĄntĂșli, Ă©s több mint nĂ©gyszer akkora, mint az Észak-alföldi Ă©s KözĂ©p-dunĂĄntĂșli rĂ©giĂłban. Mindemellett a hazai tĂĄrsulatok nemzetközi jelenlĂ©te sem erĂ”södött.
Az ÁSZ szerint nem szabĂĄlyozott a kiemelt finanszĂ­rozĂĄsĂș nemzeti szĂ­nhĂĄzi köre, feladatai, tĂĄmogatĂĄsi elvei. JelentĂ”s kĂŒlönbsĂ©gek vannak pĂ©ldĂĄul az azonos befogadĂł-kĂ©pessĂ©gĂ», szakmai teljesĂ­tmĂ©nyĂ» szĂ­nhĂĄzak tĂĄmogatĂĄsĂĄban. A dokumentum szerint az elĂ”adĂł-mĂ»vĂ©szeti törvĂ©ny hatĂĄlyba lĂ©pĂ©se utĂĄn a korĂĄbbinĂĄl ĂĄtlĂĄthatĂłbb lett a tĂĄmogatĂĄsi rendszer, ugyanakkor nem veszik figyelembe az ingatlanfenntartĂĄs Ă©s a fejlesztĂ©sek pĂ©nzĂŒgyi igĂ©nyeit. HĂĄtrĂĄnyos helyzetbe kerĂŒlnek pĂ©ldĂĄul az elavult infrastruktĂșrĂĄval, forrĂĄshiĂĄnyos fenntartĂłval rendelkezĂ” szĂ­nhĂĄzak, mivel alacsonyabb összegĂ» fenntartĂłi hozzĂĄjĂĄrulĂĄs esetĂ©n a központi forrĂĄsbĂłl is kevesebbet kapnak.
A jelentĂ©s arra is kitĂ©r: a fĂŒggetlen szervezetek pĂĄlyĂĄzati Ășton többnyire mĂ»ködĂ©sre kaptak tĂĄmogatĂĄst Ă©s nem produkciĂłkra. A kiĂ­rĂĄsokban ugyanakkor gyakran hiĂĄnyzott a cĂ©lok Ă©s feltĂ©telek pontos meghatĂĄrozĂĄsa, a szĂĄmonkĂ©rĂ©s pedig nem volt teljes körĂ».
Az ÁSZ azt javasolja, hogy kĂ©szĂŒljön el az ĂĄgazat cĂ©ljait is magĂĄban foglalĂł kulturĂĄlis stratĂ©gia Ă©s az arra Ă©pĂŒlĂ” cselekvĂ©si terv. Emellett a nemzeti kulturĂĄlis intĂ©zmĂ©nyek körĂ©rĂ”l, feladatairĂłl Ă©s tĂĄmogatĂĄsi elvĂ©rĂ”l szĂłlĂł jogi szabĂĄlyozĂĄst sĂŒrgetnek. A vizsgĂĄlati anyag szerint pontosĂ­tani kell a pĂĄlyĂĄzati tĂĄmogatĂĄsok felhasznĂĄlhatĂłsĂĄgĂĄt, a cĂ©l szerinti ĂŒtemezĂ©st Ă©s ellenĂ”rizni kell a szabĂĄlyszerĂ» felhasznĂĄlĂĄst.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player