ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Magazin
Uccai dumĂĄk
VĂĄltozĂł vilĂĄg
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Plusz 70 lóerÔt facsart ki az Audi S3-ból az ABT
BulvĂĄr BulvĂĄr
EurĂłpaszerte szaporodnak az ATM-ek elleni tĂĄmadĂĄsok
FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g   2008 October 09, Thursday  

Magyarorszåghoz hasonlóan Európa több orszågåban is ugråsszerûen megnÔttek a bankautomatåk elleni tåmadåsok. Csehorszågban és Romåniåban egy-egy magyar csapatot fogtak el és Spanyolorszågban is talåltak magyar szålat.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
MagyarorszĂĄgon jelenleg 19 komolyabb ĂŒgyben nyomoznak, ezek egy rĂ©szĂ©ben egyĂ©bkĂ©nt nem sikerĂŒlt pĂ©nzhez jutni a tĂĄmadĂłknak. MĂ©g több azonban az olyan eset, ami valĂłban kĂ­sĂ©rlet maradt, vagy a bĂ»nözĂ”k az elĂ”kĂ©szĂŒletekkor feladtĂĄk az ötletĂŒket. RomĂĄniĂĄban, CsehorszĂĄgban Ă©s NĂ©metorszĂĄgban a hazai tĂĄmadĂĄsoknĂĄl sokkal több automata esik ĂĄldozatul.

Az elmĂșlt egy-mĂĄsfĂ©l Ă©vben MagyarorszĂĄgon, de több mĂĄs eurĂłpai orszĂĄgban is egyre többször tĂĄmadnak meg ATM-eket. Ezzel pĂĄrhuzamosan azonban lecsökkent a bĂ»nözĂ”k szĂĄmĂĄra jĂłval kockĂĄzatosabb fegyveres bankrablĂĄsok szĂĄma. MagyarorszĂĄgon jelenleg 19 komolyabb ĂŒgyet vizsgĂĄl a Nemzeti NyomozĂł Iroda. A tĂĄmadĂĄsok körĂŒlbelĂŒl felĂ©ben vittek el pĂ©nzt, a többinĂ©l csak rongĂĄlĂĄs törtĂ©nt.

EnnĂ©l jĂłval több az olyan eset, amikor a tĂĄmadĂĄs megrekedt a tervezĂ©si szakban, vagy a tĂĄmadĂĄs csak kĂ­sĂ©rlet maradt - tudta meg a FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g DĂłcs AndrĂĄstĂłl, a Nemzeti NyomozĂł iroda bĂ»nĂŒgyi fĂ”osztĂĄlyvezetĂ”jĂ©tĂ”l.

MagyarorszĂĄgon 2007 novemberĂ©ben indult be az ATM-ek elleni nagyĂŒzem. Legtöbbször a kirĂĄntĂĄsos mĂłdszerrel dolgoznak a bĂ»nözĂ”k, vagyis drĂłtkötĂ©l Ă©s kocsi segĂ­tsĂ©gĂ©vel kitĂ©pik a helyĂ©rĂ”l az automatĂĄt. A pĂ©nzkazettĂĄt a helyszĂ­nen, vagy egy elhagyott helyen vĂĄgjĂĄk ki.

CsehorszĂĄgban van, hogy naponta kĂ©t ATM-et is kifosztanak, jelenleg 50 ATM-nĂ©l tartanak, közĂŒlĂŒk 15-öt plazmavĂĄgĂłval nyitottak fel. NemrĂ©g elfogtak egy 3 fĂ”s magyar csapatot, akiket tetten Ă©rtek egy automata szĂ©tvĂĄgĂĄsĂĄnĂĄl. A bĂ»nözĂ”k elmenekĂŒltek, de rövid ĂŒldözĂ©s utĂĄn elfogtĂĄk Ă”ket Ă©s elĂ”kerĂŒltek az Ăștközben eldobĂĄlt szerszĂĄmok is.

RomĂĄniĂĄban - ahol 50-60 ATM tĂĄmadĂĄs törtĂ©nt, mĂĄjusban ott a Nemzeti NyomozĂł iroda közremĂ»ködĂ©sĂ©nek köszönhetĂ”en bukott meg egy magyar csapat, Ă”ket kĂ©t automata kifosztĂĄsĂĄval gyanĂșsĂ­tjĂĄk. A nĂ©gytagĂș banda kĂ©t tagjĂĄt hĂĄzi Ă”rizetben tartjĂĄk, kettĂ”t hazaengedtek.

SpanyolorszĂĄgban nemrĂ©g egy hĂ©t tagĂș albĂĄn csapat bukott meg, tagjaikat - mint akkor a FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g is hĂ­rĂŒl adta - MagyarorszĂĄgon fogtĂĄk el. A csapatban kĂ©t magyar is volt, mindegyikĂ”jĂŒket ki kellett adni SpanyolorszĂĄgnak. Ott ugyanis 200, bankokkal Ă©s ATM-ekkel kapcsolatos bĂ»ncselekmĂ©nnyel gyanĂșsĂ­tjĂĄk Ă”ket. A mĂłdszerĂŒk az volt, hogy markolĂłgĂ©ppel emeltĂ©k ki a helyĂ©rĂ”l az automatĂĄkat.

NĂ©metorszĂĄgban 100-on felĂŒl van az automatĂĄk elleni tĂĄmadĂĄsok szĂĄma, ott magyar vonatkozĂĄsa egyelĂ”re nincs az ĂŒgyeknek.

A magyarorszĂĄgi tĂĄmadĂĄsokban volt egy nĂ©hĂĄny hĂłnapos szĂŒnet mĂĄjus Ă©s szeptember között. A rendĂ”rök azt gyanĂ­tjĂĄk, hogy a magyar bĂ»nözĂ”k ekkor kĂŒlföldön dolgoztak. TĂĄvozĂĄsukhoz vĂ©lhetĂ”en hozzĂĄjĂĄrult, hogy a nyomozĂĄsokat a rendĂ”rsĂ©g összevonta Ă©s kiemelt ĂŒgykĂ©nt kezelte.

DĂłcs AndrĂĄs elmondta, hogy a bankautomatĂĄk elleni tĂĄmadĂĄsok visszaszorĂ­tĂĄsĂĄban a bankok tehetnĂ©nek a legtöbbet. MozgatĂĄsra mĂ»ködĂ©sbe lĂ©pĂ” festĂ©kpatronnal tehetnĂ©k tönkre a pĂ©nzt, vagy mĂ»holdas nyomkövetĂ”t szerelhetnĂ©nek be. Erre mĂĄr voltak tervek, de a hatĂłsĂĄg most azt tervezi, Ășjra felveszi a kapcsolatot a BankszövetsĂ©ggel, illetve a PĂ©nzĂŒgyi Szervezetek Állami FelĂŒgyeletĂ©vel, ugyanis a vĂ©delmi tervek eddig tervek maradtak. CsehorszĂĄgban pĂ©ldĂĄul a kisebb automatĂĄkat kĂ­sĂ©rleti jelleggel ellĂĄttĂĄk festĂ©kpatronokkal, azutĂĄn mĂĄr nem is tĂĄmadtĂĄk az ilyen ATM-eket, igaz, a nagyobbakat igen. A kĂŒlföldi elfogĂĄsokban egyĂ©bkĂ©nt közrejĂĄtszott, hogy a magyar hatĂłsĂĄgok az itthon is elszaporodĂł esetek miatt szoros egyĂŒttmĂ»ködĂ©sbe kezdtek a kĂŒlföldi szervezetekkel. A megoldĂĄs az lehet, ha a bankok megteszik a megfelelĂ” biztonsĂĄgi intĂ©zkedĂ©seket.

A FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g informĂĄciĂłi szerint itthon kevĂ©s nyom maradt a tĂĄmadĂłk utĂĄn. ÁltalĂĄban kesztyĂ»ben Ă©s maszkban dolgoznak. EgyelĂ”re csak a kevĂ©sbĂ© szervezett csapatok elfogĂĄsĂĄra kĂ­nĂĄlkozott nagyobb lehetĂ”sĂ©g, mint pĂ©ldĂĄul a napokban törtĂ©nt tĂĄpiĂłszĂ”lĂ”si esetnĂ©l. Úgy tudni, a legtöbb automata az OTP bankĂ©, elenyĂ©szĂ” rĂ©szĂŒk az Erste, a Budapest Bank Ă©s takarĂ©kszövetkezetek automatĂĄi.

A bĂ»nözĂ”k mĂłdszerei orszĂĄgonkĂ©nt vĂĄltoznak. RomĂĄniĂĄban gyorsdarabolĂłval vĂĄgjĂĄk szĂ©t a legtöbb ATM-et, CsehorszĂĄgban plazmavĂĄgĂłt hasznĂĄlnak, itthon a kitĂ©pĂ”s mĂłdszer a divat, igaz, nĂ©hĂĄny automatĂĄnĂĄl robbantĂĄssal is prĂłbĂĄlkoztak. A hĂ­rĂŒgynöksĂ©g informĂĄciĂłi szerint a nagyobb ĂŒgyekbĂ”l egyĂ©rt valĂłszĂ­nĂ»leg a SpanyolorszĂĄgban is tevĂ©kenykedĂ” csapat lehet a felelĂ”s, de ezt hivatalosan nem erĂ”sĂ­tettĂ©k meg. Úgy tudni, az elmĂșlt mĂĄsfĂ©l Ă©v tĂĄmadĂĄsaibĂłl összesen körĂŒlbelĂŒl 100 milliĂł forintot zsĂĄkmĂĄnyoltak a bĂ»nözĂ”i csoportok Ă©s majdnem ekkora kĂĄrt okoztak a rombolĂĄssal is.

Azt, hogy MagyarorszĂĄgon hĂĄny csoport tevĂ©kenykedik, Ă©s hogy magyarok-e, vagy kĂŒlföldiek, nem lehet tudni. ÖsszefĂŒggĂ©seket lehet talĂĄlni nĂ©hĂĄny esetben, de mindig van eltĂ©rĂ©s is, pĂ©ldĂĄul a tĂĄmadĂĄskor hasznĂĄl kocsinĂĄl, vagy a szervezettsĂ©g tekintetĂ©ben. A RomĂĄniĂĄban idĂ©n elfogott magyarok itthon is követhettek el bĂ»ncselekmĂ©nyeket, ezeket vizsgĂĄlja az NNI.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player