Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszĂş távra eldõl, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Magazin
Uccai dumák
Ki fog tanulni?
Játék
Kivirágzás vezényszóra
AutĂłk
Hihetetlen: Audi A4 Avantból rozsdás konzervdoboz
Egészség Egészség
Teljes kiõrlésû gabonát az asztalra - 4
MunkatársunktĂłl   2008 August 14, Thursday  

Annak idején teljes kiõrlésû lisztbõl készült a búza- vagy a rozskenyér. Majd a technológia odáig fejlõdött, hogy képessé vált a malomipar külsõ héjától és csírájától a gabonaszemeket megfosztani, és finomlisztet készíteni.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

E búzalisztfélébõl a sütõipar fehérkenyeret sütött, rozslisztbõl pedig félbarna kenyeret. A szemre tetszetõs péktermékek azonban a szervezet számára csökkentett hasznos vitamin és ásványi anyag tartalmat eredményeztek. A hántolással eltávolított csíra és maghéj fontos vitaminok és ásványi anyagtartalmak mellett az emésztés számára hasznos rostanyagokat is tartalmazott, amelytõl a finomliszt kedvéért a malomipar megfosztotta a fogyasztó közönséget. Kellemetlen emésztési zavarok és számos betegség alapjait vetve meg ezzel.

A rostanyagok a vastagbél normális mûködéséhez szükségesek. Tisztítják, súrolják a bélbolyhokat, egyszersmind ingerlik is a vastagbelet. A rostanyagok másik fontos szerepe, hogy nem engednek felszívódni a szervezet számára alkalmatlan bomlástermékeket, méreganyagokat. Az utóbbi idõben végzett orvosi kutatások azt is kimutatták, hogy rostanyagok felszívódási szelektív hatásával képesek szabályozni a vér koleszterin szintjét is. Kimutatták, hogy rostanyagok védik a vastagbelet, és a rostanyagokat kellõ mennyiségben tartalmazó étrend védelmet nyújt a vastagbélrák ellen is.

Az ásványi anyagokra a szervezetben az egészséges mûködések fenntartásához ugyanolyan szükség van, mint a vitaminok vagy fehérjék esetében.  A hántolatlanul megõrölt gabona olyan szervetlen anyagokat tartalmaz, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, illetve B és E vitamint nagyobb mennyiségben. Mint ismert a B vitamincsaládra az idegrendszernek van szüksége, az E vitaminnak pedig a rákmegelõzésben van fontos szerepe. A kutatások alátámasztják, hogy a teljes kiõrlésû gabonákból készült pékáruk fogyasztásával hatékonyan lehet védekezni a szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, illetve a cukorbetegség, a rák ellen.  Bizonyított az a tény is, hogy például a kalciumnak fontos szerepe van a szervezet lúgosításában, és így az elhízás akadályozásában. A savas közegben a zsírok lerakódnak, és az elhízás folyamata elindul, amelynek komoly szív-érrendszeri szövõdményei lehetnek.

Ha változatossá szeretnénk tenni étrendünket, akkor a teljes kiõrlésû gabonák teljes családját használhatjuk ételeink elkészítéséhez. A szervezet számára hasznos anyagokat tartalmaz még a teljes kiõrlésû zab, kukorica, tönkölybúza, köles, hajdina, árpa, barna rizs is. Sõt e gabonafélékbõl nem csak kenyérféleségek, hanem õröletlen formában számos más étel is készíthetõ.


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player