E bĂşzalisztfĂ©lĂ©bõl a sĂĽtõipar fehĂ©rkenyeret sĂĽtött, rozslisztbõl pedig fĂ©lbarna kenyeret. A szemre tetszetõs pĂ©ktermĂ©kek azonban a szervezet számára csökkentett hasznos vitamin Ă©s ásványi anyag tartalmat eredmĂ©nyeztek. A hántolással eltávolĂtott csĂra Ă©s maghĂ©j fontos vitaminok Ă©s ásványi anyagtartalmak mellett az emĂ©sztĂ©s számára hasznos rostanyagokat is tartalmazott, amelytõl a finomliszt kedvĂ©Ă©rt a malomipar megfosztotta a fogyasztĂł közönsĂ©get. Kellemetlen emĂ©sztĂ©si zavarok Ă©s számos betegsĂ©g alapjait vetve meg ezzel.
A rostanyagok a vastagbĂ©l normális mĂ»ködĂ©sĂ©hez szĂĽksĂ©gesek. TisztĂtják, sĂşrolják a bĂ©lbolyhokat, egyszersmind ingerlik is a vastagbelet. A rostanyagok másik fontos szerepe, hogy nem engednek felszĂvĂłdni a szervezet számára alkalmatlan bomlástermĂ©keket, mĂ©reganyagokat. Az utĂłbbi idõben vĂ©gzett orvosi kutatások azt is kimutatták, hogy rostanyagok felszĂvĂłdási szelektĂv hatásával kĂ©pesek szabályozni a vĂ©r koleszterin szintjĂ©t is. Kimutatták, hogy rostanyagok vĂ©dik a vastagbelet, Ă©s a rostanyagokat kellõ mennyisĂ©gben tartalmazĂł Ă©trend vĂ©delmet nyĂşjt a vastagbĂ©lrák ellen is.
Az ásványi anyagokra a szervezetben az egĂ©szsĂ©ges mĂ»ködĂ©sek fenntartásához ugyanolyan szĂĽksĂ©g van, mint a vitaminok vagy fehĂ©rjĂ©k esetĂ©ben.  A hántolatlanul megõrölt gabona olyan szervetlen anyagokat tartalmaz, mint a kálium, kalcium, magnĂ©zium, foszfor, illetve B Ă©s E vitamint nagyobb mennyisĂ©gben. Mint ismert a B vitamincsaládra az idegrendszernek van szĂĽksĂ©ge, az E vitaminnak pedig a rákmegelõzĂ©sben van fontos szerepe. A kutatások alátámasztják, hogy a teljes kiõrlĂ©sĂ» gabonákbĂłl kĂ©szĂĽlt pĂ©káruk fogyasztásával hatĂ©konyan lehet vĂ©dekezni a szĂv-Ă©rrendszeri betegsĂ©gek, a magas vĂ©rnyomás, illetve a cukorbetegsĂ©g, a rák ellen. BizonyĂtott az a tĂ©ny is, hogy pĂ©ldául a kalciumnak fontos szerepe van a szervezet lĂşgosĂtásában, Ă©s Ăgy az elhĂzás akadályozásában. A savas közegben a zsĂrok lerakĂłdnak, Ă©s az elhĂzás folyamata elindul, amelynek komoly szĂv-Ă©rrendszeri szövõdmĂ©nyei lehetnek.
Ha változatossá szeretnĂ©nk tenni Ă©trendĂĽnket, akkor a teljes kiõrlĂ©sĂ» gabonák teljes családját használhatjuk Ă©teleink elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez. A szervezet számára hasznos anyagokat tartalmaz mĂ©g a teljes kiõrlĂ©sĂ» zab, kukorica, tönkölybĂşza, köles, hajdina, árpa, barna rizs is. Sõt e gabonafĂ©lĂ©kbõl nem csak kenyĂ©rfĂ©lesĂ©gek, hanem õröletlen formában számos más Ă©tel is kĂ©szĂthetõ.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!