És az Ăgy megreformált, sok zöldsĂ©gre, gyĂĽmölcsre, teljes kiõrlĂ©sĂ» gabonákra, minõsĂ©gi fehĂ©rjĂ©kre támaszkodĂł táplálkozásunkat egĂ©szĂtsĂĽk ki. Ugyanis az Ăgy összeállĂtott napi menĂĽ energiatartalma, abban az esetben, ha a teljes szĂĽksĂ©gletet szeretnĂ©nk bevinni vitaminbĂłl, ásványi anyagokbĂłl, fehĂ©rjĂ©kbõl, elĂ©rnĂ© a nehĂ©z fizikai munkát vĂ©gzõ bányászok energiaigĂ©nyĂ©t kielĂ©gĂtõ kalĂłriatartalmat.
Mindebbõl következik, hogy normál kalĂłriaĂ©rtĂ©kĂ» - 2000-2200 kalĂłria - napi Ă©trend nem tartalmaz annyi hasznos anyagot, amennyire szĂĽksĂ©ge van szervezetĂĽnknek az Ă©lettani, vagyis egĂ©szsĂ©ges mĂ»ködĂ©shez. Érthetõ Ăgy, hogy miĂ©rt tanácsos az Ă©trendĂĽnket kiegĂ©szĂteni.
A következõ, amit Ă©rdemes megĂ©rtenĂĽnk, hogy az sem mindegy, milyen Ă©trend-kiegĂ©szĂtĂ©st alkalmazunk. A legfõbb szempont itt, hogy lehetõleg kerĂĽljĂĽk a nem termĂ©szetes forrásbĂłl származĂł, vagyis a mestersĂ©gesen elõállĂtott molekulákbĂłl állĂł kiegĂ©szĂtõket. Nem azĂ©rt, mert a mestersĂ©ges vitamin káros a számunkra. Csak azĂ©rt, mert a mestersĂ©ges vitaminok kevĂ©sbĂ© jĂłl hasznosulnak a szervezetben, mint a termĂ©szetes forrásbĂłl származĂłk, Ă©s nagyobbrĂ©szt kiĂĽrĂĽlnek anĂ©lkĂĽl, hogy Ă©rtelme lett volna bevitelĂĽknek.
A termĂ©szetes forrásbĂłl származĂł hasznos anyagok azĂ©rt tudnak jobban beĂ©pĂĽlni a szervezetĂĽnkbe, mert jelen vannak azok a növĂ©nyi tĂ©nyezõk, amelyek szerepe Ă©ppen a hasznosulás elõsegĂtĂ©sĂ©ben van. E tĂ©nyezõket latinosan fito-faktoroknak szokták nevezni. Napjaink kutatásai egyre inkább bizonyĂtják, hogy a vitaminokkal egyenrangĂşak e növĂ©nyi tĂ©nyezõk, vagyis Ă©lettani szerepĂĽk kevĂ©sbĂ© elhanyagolhatĂł, mint a vitaminokĂ©.
A termĂ©szetes forrásbĂłl származĂł Ă©trend-kiegĂ©szĂtõk esetĂ©ben pedig a differenciálás - válogatásunk - szempontja legyen az, hogy biolĂłgiailag tiszta növĂ©nyi alapanyagokbĂłl származnak-e? Vagyis a növĂ©nyeket, amelybõl kĂ©szĂĽlnek, kemizált körĂĽlmĂ©nyek között termesztettĂ©k-e? Mit tartunk kemizált körĂĽlmĂ©nyeknek? A mĂ»trágyázást, vegyszeres gyomirtást, permetszerek használatát, a gyártásban pedig mestersĂ©ges adalĂ©kok használatát, vagy olyan termĂ©keket, amelyek szennyezõ anyagokat tartalmaznak a talaj szennyezettsĂ©ge, vagy a levegõ szennyezettsĂ©ge miatt. SzĂłval, ha nincs minõsĂ©gtanĂşsĂtás e tisztasági követelmĂ©nyrõl az adott Ă©trend-kiegĂ©szĂtõk esetĂ©ben, akkor meggondolandĂł lehet a megvásárlásuk is. Fogyasztásuk pedig mĂ©g inkább.
Használjunk Ă©trend-kiegĂ©szĂtõket, mert szĂĽksĂ©gĂĽnk van rájuk egĂ©szsĂ©gĂĽnk megĂłvásához. De csak tiszta forrásbĂłl merĂtsĂĽnk e terĂĽleten is. Használjunk biolĂłgiailag tiszta termĂ©keket mindenkĂ©ppen. A világon csupán kĂ©t gyártĂł van, amely az Ă©trend-kiegĂ©szĂtõket a gyĂłgyszergyártásban kötelezõ GMP technolĂłgiával állĂtja elõ. NĂ©zzenek utána.   Â
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!