ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
Ki fog tanulni?
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Plusz 70 lóerÔt facsart ki az Audi S3-ból az ABT
Uccai dumĂĄk Uccai dumĂĄk
Moszkvai parancsra
MunkatĂĄrsunktĂłl   2008 May 04, Sunday  

Moszkvai parancsra a bĂ»nözĂ” hatalom valami olyasfĂ©lĂ©t tett 1956 utĂĄn Pesten, csak Ă©ppen undorĂ­tĂł cselekedetĂ©t titkolva, mint amit a spanyolok nyĂ­ltan Ă©s bĂŒszkĂ©n tettek Franco halĂĄla utĂĄn a nemzeti bĂ©kĂ©Ă©rt.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A LĂ©lek rejtezĂ” bensĂ” vilĂĄga. A kĂ©plet lĂĄtszĂłlag vilĂĄgos: Ă©n gondolok veled, de ezt te nem tudhatod, hiszen nem szĂłltam rĂłla senkinek, neked vĂ©gkĂ©ppen nem, mĂĄsnak sem kĂŒlönben... És akkor mĂĄsnap lĂĄtom: tudod, mit tettem veled ĂĄlmomban, kivĂĄlt Ă©bren ĂĄlmodva... de a LĂ©lek nĂ©lkĂŒlem is közlekedik mĂĄsokkal? A magzatĂĄt rejtĂ” viselĂ”s kismamĂĄn ĂĄllĂ­tĂłlag nem lĂĄtszik terhe, csak mikor mĂĄr Ă” is megnyugszik (anyaotthon) Ă©s nyĂ­ltan vĂĄllalhatja ĂĄldott ĂĄllapotĂĄt... 

* * *

Csak sĂĄpĂ­toznak a tĂ©nyen, de nem beszĂ©lnek az okokrĂłl, miĂ©rt hogy a 301-es vagy Ă©ppen a 289-es parcellĂĄban egymĂĄsra hĂĄnytĂĄk a halottakat. Pedig oly egyszerĂ» a magyarĂĄzat: akik parancsĂĄra ezt tettĂ©k a sĂ­rĂĄsĂłk, azok „a nĂ©p ellensĂ©gĂ©nek" tartottĂĄk a nyilast, a gyilkost, a hĂĄborĂșs bĂ»nöst, a bĂ»nözĂ”t, az ĂĄrulĂł kommunistĂĄt Ă©s egyĂĄltalĂĄn, akit a nĂ©p bĂ­rĂłsĂĄga elĂ­tĂ©lt... egyre megy miĂ©rt.  Majd rĂĄadĂĄskĂ©nt azt is a gödörbe dobtĂĄk, aki vallatta Ă”ket, s utĂłbb „vĂ©letlenĂŒl" kiszenvedett.
Moszkvai parancsra a bĂ»nözĂ” hatalom valami olyasfĂ©lĂ©t tett 1956 utĂĄn Pesten, csak Ă©ppen undorĂ­tĂł cselekedetĂ©t titkolva, mint amit a spanyolok nyĂ­ltan Ă©s bĂŒszkĂ©n tettek Franco halĂĄla utĂĄn a nemzeti bĂ©kĂ©Ă©rt. Ott elĂ”re meghirdetve tĂșlvilĂĄgi megbĂ©kĂ­tĂ©sĂŒket, az Elesettek völgyĂ©ben, közös sĂ­rban vĂĄrjĂĄk feltĂĄmadĂĄsukat forradalmĂĄrok Ă©s az ellenĂŒk vezĂ©nyelt katonĂĄk.
NĂĄlunk elĂ”ször a hĂĄborĂș utĂĄni NĂ©pbĂ­rĂłsĂĄgi Ă­tĂ©letek kivĂ©gzetteit temettĂ©k jeltelen sĂ­rokba, majd ide földeltĂ©k el a forradalmĂĄrokat, Ă©s kĂ©sĂ”bb mindazokat, akikrĂ”l Ășgy vĂ©ltĂ©k, jobb ha nem lesznek szem elĂ”tt. KĂĄdĂĄr ezĂ©rt beszĂ©lt mĂ©g utoljĂĄra, hĂ»dĂ”s eszelĂ”ssĂ©gĂ©ben a meg nem nevezett Halott emberrĂ”l...
Milyen szörnyĂ»sĂ©g, hogy ebben a mi nyomorult kelet-eurĂłpai törtĂ©nelmĂŒnkben, HĂ”seink mindig a csatornĂĄbĂłl jönnek. 

* * *

Mint a mesĂ©ben, a hajdani bölcsĂ©szkar mögötti parkban ĂŒlök, igaz csak percekre, de mĂ©gis... ElĂ”ttem a kĂ©k-felhĂ”s tĂĄvlat, lĂĄbamnĂĄl a zöld gyep, egy kertĂ©sz kapirgĂĄl a bokrok alatt, a fekete rigĂłk megszĂĄllottan fĂŒtyĂŒlnek, Ă©s a Sors megtisztelĂ©sĂ©tĂ”l szĂłhoz sem jutva hĂĄpogok, mert megĂ©lhettem amit olyan kevesen: mĂ©g bennem a MĂșlt Ă©s Ă­me a soha nem hitt Jelen.
Mivel Ă©rdemeltem ki? Vagy csak nyugtalanĂ­tĂł bĂșcsĂș-ajĂĄndĂ©k? MeglĂĄthattam, ha mĂĄr nem is Ă©lvezhetem az egykor hihetetlen JövĂ”t. De, mint az elĂ©rhetetlen ifjĂșsĂĄg szĂ©psĂ©gĂ©t  -  mĂșltam tĂŒkrĂ©bĂ”l... 

(traser)


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player