Mit kenjünk a kenyerünkre?
Munkatársunktól
2008 February 18, Monday
Nem mindegy, hogy mit kenünk a kenyerünkre, mint ahogy az sem, milyen zsírokat használunk a fõzéshez.
|
Alaptétel, hogy cardiovascularis megbetegedések
kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezõk jelentõs része táplálkozással
befolyásolható. Ez azonban korántsem azt jelenti, hogy holnaptól csak és
kizárólag növényi szterineket tartalmazó margarint kellene mindenkinek
fogyasztania. Sõt. A kiegyensúlyozott táplálkozás elve szerint csupán a
mértékre kell odafigyelni. Ahhoz, hogy étrend valóban egészségesebbé váljon, a
kenõzsiradékok esetében a margarinfogyasztás, az alkalmankénti, kisebb
mennyiségû vajfogyasztás mellett fontos szerepet tölthet be a megelõzésben. De
nem kell lemondani a szárnyasok zsiradékáról sem, a kacsa- vagy libazsírról,
hiszen ha kis mennyiségben, ritkán fogyasztjuk, nem okozunk kárt vele.
Sütésnél, fõzésnél azonban lehetõség szerint kerülendõ
az állati eredetû, telített zsírok használata. Helyettük az egyszeresen és
többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat, és olívaolajat
ajánlja a dietetikus. A szakember feladata, hogy a valós alapokon nyugvó
információkkal lássa el mindazokat, akik megnyugtató válaszokat keresnek
táplálkozási kérdésekben, többek között a vaj kontra margarin ügyben is. Nem
rábeszéli a kétkedõket a margarinfogyasztásra, és nem lebeszéli õket a
vajfogyasztásról. Csupán tényeket közvetít, amelyek alapján mindenki egyedül
dönthet e kérdésben. Weborvos >>
|
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!