7. lap. �sszesen 8.
Madeira Ă©telei: Bár Ă©tkezĂ©seink fõleg svĂ©dasztalos rendszerben zajlottak, azĂ©rt lehetõsĂ©g nyĂlt helyi Ă©telkĂĽlönlegessĂ©gek megkĂłstolására is: ilyen volt a már emlĂtett pácolt „tonhal sztĂ©k", vagy a kĂ©t legfontosabb, az „espada" Ă©s „espetada".Az espada gyakorlatilag egy fekete kardhalfĂ©le, amelyet a sziget menti mĂ©lyebb vizekben halásznak Ă©s filĂ©kĂ©nt, banánnal fogyasztják, de fõzik borban is, fokhagymásan.Az espetada pedig a sziget nemzeti eledele, amelyben szintĂ©n volt rĂ©szem: Nyárson sĂĽlt marhahĂşs, fĂ»szeresen elkĂ©szĂtve. Ezt ettĂĽk az „A Seta" vendĂ©glõben. A madeirai konyha elĂ©g változatos Ă©s jellegzetes: VegyĂtik a tenger gyĂĽmölcseit a sziget mezõgazdaságának termĂ©nyeivel, s mindezeknek nagyon Ă©rdekes, megjegyezhetetlen portugál neveket adnak. Én csak „elszenvedtem" a finom konyhamĂ»vĂ©szetĂĽket, fõzni sajnos ezĂşttal sem tanultam meg.Â
Madeira ma fõleg a turizmusbĂłl Ă©l. A fentebb emlĂtett mezõgazdálkodás mellett ma a sziget fõ bevĂ©teli forrása a turizmus. Több száz szálloda várja EurĂłpa Ă©s a világ turistáit a szigeten. OlcsĂł szálláshelyektõl kezdve a legnagyobb luxusig minden kategĂłria megtalálhatĂł, bár Madeirára nem a hátizsákos turizmus a jellemzõ! Inkább a teljes pihenĂ©sre Ă©s kĂ©nyelemre vágyĂł tömegek szigete, bár kĂ©tsĂ©gkĂvĂĽl talál magának programot a bakancsos turista is, mert a hegyek között bizony sok helyen ez a felszerelĂ©s is kell.
A sziget tengerpartján mindenhol szállodák sorakoznak. Nincs olyan kis halászfalu sem, ahol ne lenne legalább egy szálloda. A legnagyobb szállodasor Funchal környĂ©kĂ©n találhatĂł, attĂłl keletre Ă©s nyugatra is. A FunchaltĂłl nyugatra, sok-sok kilomĂ©ter hosszan hĂşzĂłdĂł szállodasor neve „LIDO", s minden van, ami a szĂłrakozni vágyĂł turistáknak kell: Ă©ttermek, bárok, szĂłrakozĂłhelyek, bevásárlĂłközpontok. A mi ötcsillagos szállodánk is a Lido-n volt. Az egĂ©sz ahhoz hasonlĂt, amit Limassolban tapasztaltam, ahol a várostĂłl kelet felĂ© egy hĂşsz kilomĂ©ter hosszĂş, Ăşn. „turistazĂłna" Ă©pĂĽlt ki, ahol minden a vendĂ©gekrõl Ă©s a vendĂ©geknek szĂłlt.Â
A turisták 99 %-a repĂĽlõgĂ©pen Ă©rkezik Ă©s távozik, de mindennap kiköt egy-kĂ©t hatalmas ĂłceánjárĂł is a kikötõben. Bár ezek jĂł rĂ©sze csak olyan egy-kĂ©t napos turista.Aki a homokos tengerpartot szereti az itt ezt nem talál magának. Az egĂ©sz sziget partszakasza sziklás, gyorsan mĂ©lyĂĽlõ. De egy helyen, Porto Santo szigetĂ©n mĂ©gis van egy homokos partszakasz. Ez a kis sziget egyik fõ hĂressĂ©ge: 9 km hosszĂş aranylĂł homok szĂnĂ» hosszĂş egyenes partszakasz. Neve: „Campo de Baixho". EzĂ©rt viszont át kell ide hajĂłzni, ami kĂ©t Ăłrás Ăşt FunchalbĂłl Ă©s kb. 55 Euro.
A sziget kĂ©t legmagasabb csĂşcsa, a Pico Ruivo Ă©s a Pico do Arieiro 1.800 m felĂ© magasodnak Ă©s mindig ködben vannak. Bár állĂtĂłlag nyáron el lehet kapni egy-kĂ©t felhõmentes napot. Ilyenkor gyönyörĂ» a kilátás. A kĂ©peslapok tanĂşbizonysága alapján mindenkĂ©pp!A szilveszteri tĂ»zijátĂ©k világhĂrĂ». Ez rĂ©szben hagyomány, rĂ©szben a turistáknak szĂłl.A repĂĽlõtĂ©r forgalma hatalmas.Forgalma nagyobb mint a ferihegyi, bár terĂĽlete kisebb, mint a szegedi reptĂ©rĂ©. Gyakorlatilag csak a kifutĂłpálya, meg nĂ©hány parkplatz a gĂ©peknek. Ez a reptĂ©r tĂ©nyleg állandĂł mozgásban van. Egy gĂ©p felszáll, kettõ Ă©rkezik helyette. IszonyĂş komoly forgalomszervezĂ©st igĂ©nyel!
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!