Van Dlusztusunk hozzĂĄ |
---|
Szóval a pince, ahol a bor pihen, érik, és fejlÔdik is. |  |
|  |
|  |
|
Gasztro |
---|
 | Receptek |
|  | KĂłstolĂł KommandĂł |
|  | Gasztro-folklĂłr |
|
Törzsasztal |
---|
FrankĂłsĂĄgok |
---|
Frank SĂĄndor mesterszakĂĄcs Ă©s Ferenczi DezsĂ” fogasfilĂ©t kĂ©szĂt pĂłrĂ©levĂ©lbe göngyölve. | Gasztro-folklĂłr |
---|
Barta Låszló, az AlgyÔi Halåszcsårda tulajdonosa gasztro-történeti elÔadåsåban a fröccsrÔl beszél. |
|
SztĂĄrinterjĂșk |
---|
Gyömbér Låszló mesél életérÔl... |
| |
Nyarak ĂŒdĂtĂ”je a rozĂ©
MunkatĂĄrsunktĂłl
2006 July 26, Wednesday
JĂĄrtĂĄban-keltĂ©ben az ember azt lĂĄtja, hogy a fĂŒllesztĂ” nyĂĄri melegben a teraszokon rozĂ©bort isznak a szomjazĂłk. SĂ”t azt is tapasztalni, hogy ezt a borfĂ©lesĂ©get nem restek ĂĄsvĂĄnyvĂzzel higĂtani.
|
Nem indokolatlan a friss, gyĂŒmölcsös rozĂ© kedvelĂ©se, sĂ”t mĂ©g a vizezĂ©se sem, hiszen a fröccs vagy a hosszĂșlĂ©pĂ©s ugyanĂșgy a közĂ©p-eurĂłpai kultĂșra rĂ©sze, mint a bĂ©csi szelet. Gond csak az ĂĄsvĂĄnyi anyagokat tartalmazĂł buborĂ©kos vĂzzel van, mert az megmĂĄsĂtja a bor eredeti Ăz ĂŒzenetĂ©t. EzĂ©rt Ășriember Ă©s ĂșrinĂ” kizĂĄrĂłlag semleges szĂłdĂĄval spriccenti föl a borĂĄt. Ugyanakkor szĂłt kell ejtenĂŒnk arrĂłl a jelensĂ©grĂ”l is, hogy több rozĂ©ban Ă©s a karcsĂșbb fehĂ©rekben gyakran lĂĄthatunk gyöngyözĂ” valamiket, amik, lĂ©vĂ©n buborĂ©kok, a könnyebb ihatĂłsĂĄgot, az ĂŒdĂtĂ” jelleget Ă©s az Ăz anyagok fokozĂĄsĂĄt szolgĂĄljĂĄk. Ez vagy az erjedĂ©s rĂ©vĂ©n marad a borban vagy a palackozĂĄskor kerĂŒl bele. De nem hozzĂĄadott vĂzzel egyĂŒtt, mint a fröccs esetĂ©ben, ami, nem gyĂ”zzĂŒk hangsĂșlyozni, nem bĂ»n. De hogyan szĂŒletik a rozĂ©? E sĂșlyos, sokakat foglalkoztatĂł kĂ©rdĂ©s megvĂĄlaszolĂĄsĂĄra röviden ĂĄt kell tekintenĂŒnk a fehĂ©r- Ă©s a vörösbor kĂ©szĂtĂ©sĂ©nek technolĂłgiĂĄjĂĄt. Ezzel egyĂŒtt sietve leszögezzĂŒk, hogy tĂ©ves az a nĂ©zet, miszerint a fehĂ©rbor Ă©s a vörösbor összekotyvasztĂĄsĂĄbĂłl szĂŒretik a rozĂ©. Igaz, valaha Ăgy is törtĂ©nhetett, de ma mĂĄr kimondottan tiltja a bortörvĂ©ny. TehĂĄt : a fehĂ©rbor lĂ©nyegĂ©ben erjesztett szĂ”lĂ”lĂ©, vagyis a levet mĂ©g az erjedĂ©s elĂ”tt kiprĂ©selik a szĂ”lĂ”bĂ”l. A vörösbor azonban az erjedt szĂ”lĂ” leve, amit csak az erjedĂ©s utĂĄn prĂ©selnek ki. A rozĂ© Ășgy kĂ©szĂŒl, hogy a kĂ©k szĂ”lĂ”t a fehĂ©rbor-kĂ©szĂtĂ©s mĂłdszerĂ©vel dolgozzĂĄk fel, Ăgy a kĂ©k szĂ”lĂ” hĂ©jĂĄt, mely a bor szĂnĂ©t adnĂĄ, mĂ©g az erjedĂ©s megindulĂĄsa elĂ”tt eltĂĄvolĂtjĂĄk. A szĂ”lĂ”lĂ© vilĂĄgos rĂłzsaszĂn lesz. A borĂĄszok nem is szĂvesen felelnek arra, hogy milyen tĂpusĂș bor a rozĂ©. Hiszen az alapanyag, a kĂ©k szĂ”lĂ” miatt vörösbornak kellene mondanunk, a technolĂłgia Ă©s a szĂn rĂ©vĂ©n viszont fehĂ©rbornak. De ĂĄltalĂĄban gyĂ”z az a nĂ©zet, hogy a rozĂ© a vörösborok rokona, mert a bort mĂ©gis csak szĂ”lĂ”bĂ”l ĂĄllĂtjĂĄk elĂ”, a szĂ”lĂ” szĂne pedig ez esetben: kĂ©k. BĂĄr minden szĂ”lĂ”bogyĂł belsejĂ©ben hasonlĂł zöldes gyĂŒmölcsvelĂ” talĂĄlhatĂł, a kĂ©k szĂ”lĂ” hĂ©jĂĄnak szĂnanyagai adjĂĄk a vörösbor szĂnĂ©t, tannintartalmĂĄt Ă©s a gyĂŒmölcsĂzeket. A fehĂ©r szĂ”lĂ” hĂ©jĂĄt a borkĂ©szĂtĂ©si folyamat elejĂ©n eltĂĄvolĂtjĂĄk, ĂĄm a kĂ©k szĂ”lĂ” hĂ©jĂĄt hosszabb ideig az erjedĂ” szĂ”lĂ”lĂ©ben hagyjĂĄk. Ez a hĂ©jon erjesztĂ©s, ami nĂ©lkĂŒl nem szĂŒletik vörösbor. Az erjesztĂ©s idĂ”szaka a klĂmĂĄtĂłl, a fajtĂĄtĂłl, az alapanyag Ă©rettsĂ©gĂ©tĂ”l fĂŒggĂ”en egy-hĂĄrom hĂ©t szokott lenni. Ehhez kĂ©pest a rozĂ©nĂĄl a hĂ©j olykor csak egy ĂłrĂĄt ĂĄzik a cefrĂ©n. EttĂ”l lesz a bor elĂ”ĂrĂĄsos: hagymahĂ©j vagy fĂ©lbe vĂĄgott szamĂłca szĂnĂ». A vörösbor erjesztĂ©sekor a megfelelĂ” borminĂ”sĂ©g elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben a felszĂnen lebegĂ” bogyĂłhĂ©jakat (amit törkölykalapnak nevezĂŒnk) rendszeresen vissza kell keverni, nyomogatni a lĂ©be. Ez a folyamat a csömöszölĂ©s, amit az erjedĂ©ses idĂ”szakban hĂĄrom-nĂ©gy ĂłrĂĄnkĂ©nt meg kell ismĂ©telni. A vörösbor ezzel az igĂ©nnyel Ă©rte el, hogy a szĂ”lĂ”hegyben Ă©pĂtett prĂ©shĂĄzhoz pihenĂ” szobĂĄt illesztettek, hiszen Ă©jjel is föl kellett kelni a csömöszölĂ©shez. ĂltalĂĄban is igaz, hogy a borkultĂșra erĂ”sen hatott a ma is ismert telepĂŒlĂ©skĂ©pekre. A szĂ”lĂ”hegyben Ă©pĂtett lak bĂ”vĂŒlni kezdett, nyĂĄri rezidenciĂĄvĂĄ alakult ĂĄt, s gyakran, kĂŒlönösen a Balaton-felvidĂ©ken, az ĂĄllatok is felköltöztek a gazda utĂĄn. Ăgy a falusi porta mĂĄr alig fejlĂ”dött, a pincehĂĄz viszont hĂĄrom-nĂ©gy tovĂĄbbi helyisĂ©get, istĂĄllĂłt, mellĂ©kĂ©pĂŒletet, sĂ”t emeletet is kaphatott. A mai kor rozĂ©jĂĄban ezĂ©rt Ă©n a kĂ©k szĂ”lĂ” tĂĄrsadalomformĂĄlĂł erejĂ©t is megcsillanni lĂĄtom. Dlusztus Imre
|
|
Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor egy kattintïżœssal nyithat a cikkhez fïżœrumos tïżœmïżœt. |
Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!