Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztõ nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
A pince
A hordĂł
A pohár
Gasztro
Receptek
Meggyesek
KĂłstolĂł KommandĂł
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Gasztro-folklĂłr
A február szépsege: a kocsonya
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
MunkatársunktĂłl   2006 May 18, Thursday  

Ha a mai 22 borvidéket összevetjük a történeti listával, egyrészt megértjük a borászatot (is) sujtó megszakított fejlõdés mibenlétét, másrészt pedig alkalmunk adódik arra, hogy jó mélyen belenézzünk a történelem mély kútjába. Azután pedig a poharunkba.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Magyarország bortermelõ tájainak elsõ rendszeres áttekintése a 19. század elsõ felében készült Schams Ferencnek köszönhetõen, aki tizenhat borvidékbe sorolta azokat. Ez a beosztás csak megközelítõ pontossággal vázolta még az egyes termõtájak elhelyezkedését. Az elsõ és sokáig egyetlen borvidék Tokaj-Hegyalja volt, melynek területét már 1737-ben hivatalosan és pontosan körülhatárolta egy királyi leirat.
A magyar bor énképéhez és helyes megítéléséhez hozzátartozik, hogy Európában elsõként Magyarországon készült el a szõlõ- és borkultúra valamennyi fontosabb kérdését felölelõ, egységes szõlészeti statisztika. A Földmûvelés-, Ipar- és Kereskedelemügyi Minisztérium ennek alapján munkálta ki 1880-ban a borvidékek elsõ teljes és hivatalos beosztását, megjelölve a szõlõterületek nagyságát, az átlagos évi bortermelés mennyiségét, valamint azt, hogy ebbõl mennyi a fehér- és mennyi a vörösbor. Ez a közigazgatási egységekhez (kerületek, megyék) igazodó beosztás az összes bortermelõ községet besorolta valamely borvidék területébe.
1896-ban, a filoxéravész után, az állami támogatással, illetve irányítással végbemenõ rekonstrukció idején készült el a borvidékek második hivatalos beosztása. A rendelet célja a rendszerezés mellett azoknak a szõlõfajtáknak a meghatározása volt, amelyek az egyes vidékeken mennyiségileg és minõségileg is a legjobb termést adják. Ezzel kívánták megszüntetni a termelt fajták korábbi sokféleségét és biztosítani az egy-egy borvidéken termelt borok azonos karakterét. Ez a beosztás messzemenõen figyelembe vette az évszázadok alatt kialakult hagyományokat. A borvidékek területébe nem sorolt be minden érintett községet, csak a minõségi bort termesztõket. Így 18 borvidéket állapított meg: 1. ruszt-sopron-pozsonyi, 2. pest-nógrádi, 3. buda-sashegyi, 4. somlyói (ma: somlói), 5. neszmélyi, 6. eger-visontai, 7. abaúj-miskolci, 8. tokaji, 9. szerednye-visznai, 10. munkács-nagyszõlõsi, 11. érmelléki, 12. ménes-magyaráti, 13. versec-fehértemplomi, 14. szekszárdi, 15. pécs-villányi, 16. badacsonyi, 17. Balaton-melléki borvidék, 18. Erdélyrész borvidékei.
Borvidékeink közül az idõk folyamán egyesek lehanyatlottak, mások pedig felemelkedtek. A nagyhírû szerémségi borvidéket a 16. század elején elõrenyomuló török hadak pusztították el. Ezzel egy idõben, részint ennek köszönhetõen is, lendült fel az addig jóformán ismeretlen tokaji borvidék, s egy-két évszázad alatt minden más borvidéket elhomályosító hírnévre tett szert. A 18. században német telepesek munkája nyomán jött létre Versec és Fehértemplom vidékén a bánáti borvidék, a Vértesalján pedig a móri borvidék.
Nos, ha a mai 22 borvidéket összevetjük a történeti listával, egyrészt megértjük a borászatot (is) sujtó megszakított fejlõdés mibenlétét, másrészt pedig alkalmunk adódik arra, hogy jó mélyen belenézzünk a történelem mély kútjába.
Azután pedig a poharunkba.

Dlusztus Imre




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player