Gasztro-folklĂłr |
---|
A közmondás szerint, ha lúd, legyen kövér, valamint jobb egy lúd nyak, száz tyúk nyaknál. Ennek szellemében töltött libanyakat, -mellet, -combot és libamájat sütöttünk, mindezt pedig filmre vettük! |  |
|  |
|  |
|  |
|  |
|
Gasztro |
---|
 | Receptek |
|  | KĂłstolĂł KommandĂł |
|  | Borászatok |
|
Törzsasztal |
---|
Frankóságok |
---|
Frank Sándor mesterszakács Ă©s Ferenczi Dezsõ fogasfilĂ©t kĂ©szĂt pĂłrĂ©levĂ©lbe göngyölve. | Gasztro-folklĂłr |
---|
Barta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél. |
|
Sztárinterjúk |
---|
Gyömbér László mesél életérõl... |
| |
Eljött a szüret ideje
Munkatársunktól
2005 August 23, Tuesday
 A tizenhatodik Ă©s tizenhetedik században igazi sátoros ĂĽnnepnek számĂtott a szĂĽret, ami a magyar szõlõvidĂ©kek többsĂ©gĂ©ben legkorábban oktĂłber második felĂ©ben kezdõdött. Ma már azonban ez az esemĂ©ny akár egy hĂłnappal korábban is kezdõdhet...
|
A szĂĽret a komoly szakszerĂ» munkának Ă©s a nĂ©pi örömĂĽnnepnek a keverĂ©ke ma is. Vidámság Ă©s jĂłkedv ĂĽt ekkor tanyát a szõlõkoszorĂşzta hegyekben Ă©s a szõlõskertekben. Hajdan szĂĽretkor kivonult a falu apraja, nagyja a hegybe. Messzi Földrõl eljöttek a rokonok, barátok, hogy segĂtsenek a munkában Ă©s a mulatozásban egyaránt. A szõlõben dolgozĂłk borral valĂł kĂnálása a gazda szent kötelessĂ©gei közĂ© tartozott. a bor mellĂ© persze harapni valĂł is kerĂĽlt, reggelire szalonna, sonka, kolbász vagy más hasonlĂł hideg eledel járta, ebĂ©dre pedig hagyományos szĂĽreti Ă©tkek, töltött káposzta, gulyás vagy juhhĂşsos kása kerĂĽlt az asztalra. A gazdasszonyok jĂłkora fazekakban hozták ki a friss tejföllel megöntözött töltött káposztát, amelyet csak melegĂteni kellet a szõlõben, az agyaggal tapasztott tĂ»zhelyen. A gulyást vagy a juhhĂşsos kását ellenben kint fõztĂ©k meg bográcsban szabad tĂ»zön. Ehhez a munkához mondanom sem kell fĂ©rfiĂşi szakĂ©rtelem szĂĽksĂ©geltetett. A gazda aki otthon felĂ©je sem nĂ©zett a konyhának Ă©s õsi jogon elvárta, hogy a felesĂ©g helyĂ©be hordja az asztalhoz az eledelt, kint a szõlõben nem restellt Ăłrákon át elszöszmötölni a bogrács körĂĽl.
A fárasztĂł munka kora reggeltõl kĂ©sõ estig folyt. Napnyugta után kezdõdött a mulatság. A szĂĽretelõk hazasiettek, hamar megtisztálkodtak Ă©s átöltöztek. Alkonyatkor visszatĂ©rtek a szĂĽret helyĂ©re ahol hosszĂş terĂtett asztalok várták már õket. Birkapörkölt vagy marhagulyás volt ilyenkor szokásos eledel Ă©s persze a bor vĂ©gtelensĂ©gig. A mulatságot trĂ©fás versengĂ©sekkel is szĂnesĂtettĂ©k. Ilyen volt pĂ©ldául a csõszjátĂ©k. A mulatság szĂnhelyĂ©n az egyik termet szõlõskerttĂ© alakĂtották, azaz szõlõfĂĽrtöket lĂłgattak fel mindenfelĂ©. A fĂ©rfiak egyik fele a szõlõcsõszt, másik rĂ©sze a szõlõtolvajt alakĂtotta. Ha elkapták õket, bĂrĂłság alakult Ă©s mĂłkás bĂĽntetĂ©seket szabtak ki rájuk. Kivilágos-virradatig tartott a mulatság, folyt a bor.
Talán nincs nemzeti himnusz a világon a magyaron kĂvĂĽl, amely azĂ©rt mond köszönetet istennek, mert borral Ă©s bõsĂ©ggel ellátta az országot. Kölcsey költemĂ©nyĂ©ben ott szerepelnek ezek a sorok is" Tokaj szõlõvesszein nektárt csepegtettĂ©l". A szĂĽret Ă©s az aratás mindig is nagy Ă©s fontos ĂĽnnep volt, szerencsĂ©re mindmáig megõrizte ezt az örömteli jellegĂ©t szerte az országban.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t. |
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!