Gasztro-folklór
Márton napi libator
ImageA közmondás szerint, ha lúd, legyen kövér, valamint jobb egy lúd nyak, száz tyúk nyaknál. Ennek szellemében töltött libanyakat, -mellet, -combot és libamájat sütöttünk, mindezt pedig filmre vettük!
Fõzzõn velünk Karácsonyra!
A február szépsege: a kocsonya
A halételek különleges ízvilága
Mikszáth Kálmán kérésére: palócleves
Az erdélyi konyha ízei
Gasztro
Receptek
Grillételek
Kóstoló Kommandó
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Borászatok
Tokaj - Hétszõlõ
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Gasztro-folklór Gasztro-folklór
Eljött a szüret ideje
Munkatársunktól   2005 August 23, Tuesday  
Image
A tizenhatodik és tizenhetedik században igazi sátoros ünnepnek számított a szüret, ami a magyar szõlõvidékek többségében legkorábban október második felében kezdõdött. Ma már azonban ez az esemény akár egy hónappal korábban is kezdõdhet...
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

A szüret a komoly szakszerû munkának és a népi örömünnepnek a keveréke ma is. Vidámság és jókedv üt ekkor tanyát a szõlõkoszorúzta hegyekben és a szõlõskertekben. Hajdan szüretkor kivonult a falu apraja, nagyja a hegybe. Messzi Földrõl eljöttek a rokonok, barátok, hogy segítsenek a munkában és a mulatozásban egyaránt. A szõlõben dolgozók borral való kínálása a gazda szent kötelességei közé tartozott. a bor mellé persze harapni való is került, reggelire szalonna, sonka, kolbász vagy más hasonló hideg eledel járta, ebédre pedig hagyományos szüreti étkek, töltött káposzta, gulyás vagy juhhúsos kása került az asztalra. A gazdasszonyok jókora fazekakban hozták ki a friss tejföllel megöntözött töltött káposztát, amelyet csak melegíteni kellet a szõlõben, az agyaggal tapasztott tûzhelyen. A gulyást vagy a juhhúsos kását ellenben kint fõzték meg bográcsban szabad tûzön. Ehhez a munkához mondanom sem kell férfiúi szakértelem szükségeltetett. A gazda aki otthon feléje sem nézett a konyhának és õsi jogon elvárta, hogy a feleség helyébe hordja az asztalhoz az eledelt, kint a szõlõben nem restellt órákon át elszöszmötölni a bogrács körül.

A fárasztó munka kora reggeltõl késõ estig folyt. Napnyugta után kezdõdött a mulatság. A szüretelõk hazasiettek, hamar megtisztálkodtak és átöltöztek. Alkonyatkor visszatértek a szüret helyére ahol hosszú terített asztalok várták már õket. Birkapörkölt vagy marhagulyás volt ilyenkor szokásos eledel és persze a bor végtelenségig. A mulatságot tréfás versengésekkel is színesítették. Ilyen volt például a csõszjáték. A mulatság színhelyén az egyik termet szõlõskertté alakították, azaz szõlõfürtöket lógattak fel mindenfelé. A férfiak egyik fele a szõlõcsõszt, másik része a szõlõtolvajt alakította. Ha elkapták õket, bíróság alakult és mókás büntetéseket szabtak ki rájuk. Kivilágos-virradatig tartott a mulatság, folyt a bor.

Talán nincs nemzeti himnusz a világon a magyaron kívül, amely azért mond köszönetet istennek, mert borral és bõséggel ellátta az országot. Kölcsey költeményében ott szerepelnek ezek a sorok is" Tokaj szõlõvesszein nektárt csepegtettél". A szüret és az aratás mindig is nagy és fontos ünnep volt, szerencsére mindmáig megõrizte ezt az örömteli jellegét szerte az országban.


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player