Szegedi hírek
B√Ķrgy√≥gy√°szati t√°vkonzult√°ci√≥s rendszert fejlesztettek Szegeden
(MTI) – A p√°ciensek gy√≥gyul√°s√°t gyorsabb√°, ell√°t√°sukat hat√©konyabb√° tev√Ķ b√Ķrgy√≥gy√°szati t√°vkonzult√°ci√≥s rendszert fejlesztettek uni√≥s t√°mogat√°ssal a Szegedi Tudom√°nyegyetem (SZTE) √©s a Montana Tud√°smenedzsment Kft. szakemberei
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfi√≥k√°k sz√ľlettek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
V√°laszt√°s 2014 – Bajnai: √°prilisban hossz√ļ t√°vra eld√Ķl, az orsz√°g merre halad tov√°bb
Hírek
K√ľlf√∂ldi h√≠rek
Maced√≥nia √°prilis 13-√°n v√°laszt √ļj eln√∂k√∂t
Kék hírek
Gáz-riasztó pisztollyal raboltak ki egy pénzváltót Szegeden + videó
Egyéb hír
A 10 legn√©pszer√Ľbb √©s legkeresettebb kiberbiztons√°gi √°ll√°s az online kaszin√≥iparban
Programajánló
ÔŅĹprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hÔŅĹnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukr√°n v√°ls√°g - Az oroszok haj√≥k els√ľllyeszt√©s√©vel foglyul ejtett√©k az ukr√°n flotta egy r√©sz√©t
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
14:36 
Ukr√°n v√°ls√°g - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyel√Ķit
13:44 
Diszk√≥trag√©dia - Fenntartotta a kor√°bbi joger√Ķs √≠t√©letet a K√ļria a West Balk√°n-√ľgyben
Szeged
Szegedi hírek
B√Ķrgy√≥gy√°szati t√°vkonzult√°ci√≥s rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 РBotka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dum√°k
J√©ges√Ķ, vil√°gv√©ge
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Szent sz*r! Batmobil a pokolból!
Szegedi hírek Szegedi hírek
Sikerrel zárult a XV. Jubileumi Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szegeden
munkat√°rsunkt√≥l   2013 December 05, Thursday  

Tizen√∂t√∂dik jubileum√°t √ľnnepelte a Csongr√°d Megyei Kereskedelmi √©s Iparkamara szervez√©s√©ben a Nemzetk√∂zi K√∂zleked√©si Konferencia Szegeden.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF

Tizen√∂t√∂dik jubileum√°t √ľnnepelte a Csongr√°d Megyei Kereskedelmi √©s Iparkamara szervez√©s√©ben a Nemzetk√∂zi K√∂zleked√©si Konferencia Szegeden.

A konferenci√°n a k√∂zel 150 r√©sztvev√Ķt vezet√Ķ ¬†Kamarai tiszts√©gvisel√Ķk √©s Szeged Megyei Jog√ļ V√°ros k√∂zleked√©ssel foglalkoz√≥ vezet√Ķi k√∂sz√∂nt√∂tt√©k. Dr. K√Ķkuti Attila, a CSMKIK ipari tagozat√°nak eln√∂ke, a k√∂zleked√©si szolg√°ltat√°sokban megl√©v√Ķ probl√©m√°kat vetette fel. Kit√©rt a j√°rm√Ľgy√°rt√°s √©s a motor emisszi√≥ , az eg√©szs√©g k√°rosod√°ssal valamint a forgalombiztons√°ggal √∂sszef√ľgg√Ķ k√©rd√©sekre. A v√°ros vezet√Ķi ¬†Kalm√°r Ferenc ¬†v√°ros√ľzemeltet√©si tan√°csnok √©s Nagy S√°ndor, a V√°ros√ľzemeltet√©si √©s Fejleszt√©si Bizotts√°g√°nak aleln√∂ke a k√∂sz√∂nt√©s mellett a t√©rs√©gi √©s v√°rosi k√∂zleked√©si szolg√°ltat√°sok jelleg√©re,finansz√≠roz√°s√°ra valamint szab√°lyoz√°s√°ra is kit√©rtek..

A k√∂sz√∂nt√Ķk ut√°n Csepreghy N√°ndor, a Minisztereln√∂ks√©g helyettes √°llamtitk√°ra tartotta meg nyit√≥el√Ķad√°s√°t a 2014-20 k√∂z√∂tt v√°rhat√≥ eur√≥pai uni√≥s forr√°sokr√≥l Magyarorsz√°gon. A hallgat√≥s√°g megismerhette, hogy a √ļj programoz√°si id√Ķszakban egy lakosra jut√≥an 712.000 forint t√°mogat√°s j√∂n az Eur√≥pai Uni√≥b√≥l. Ismertette a t√°rsadalmi vit√°n l√©v√Ķ Operat√≠v Program tervezeteket, s felv√°zolta az int√©zm√©nyrendszer v√°rhat√≥ √°talakul√°s√°t.

Kitért arra, hogy a mintegy 7300 milliárd forint pályázati forrás 60%-a megy közvetlen gazdaságfejlesztésre, s beszélt  az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásairól is.

Magyar Anna, a Csongr√°d Megyei K√∂zgy√Ľl√©s eln√∂ke a k√∂zleked√©sfejleszt√©s¬† megyei ter√ľletfejleszt√©si strat√©gi√°ban bet√∂lt√∂tt szerep√©r√Ķl √©s ¬†eddigi eredm√©nyekr√Ķl is besz√°molt. T√°j√©koztat√°st adott a szervezet ter√ľletfejleszt√©sben bet√∂ltend√Ķ szerep√©r√Ķl √©s az azzal √∂sszef√ľgg√Ķ Ter√ľletfejleszt√©si Operat√≠v Programr√≥l. A TOP √©s IKOP √∂sszehangol√°s√°nak fontoss√°g√°r√≥l a p√°rhuzamoss√°gok kisz√Ľr√©s√©r√Ķl, s az √©rtelmes,gazdas√°gos projekt el√Ķk√©sz√≠t√©sek fontoss√°g√°t hangs√ļlyozta. V√°rhat√≥an a TOP kapcs√°n a megyei fejleszt√©sekre k√∂zel 26 milli√°rd forint jut , s ha a megy√©ben l√©v√Ķ megyei jog√ļ v√°rosok √©s kist√©rs√©gek finansz√≠roz√°si √∂sszeg√©t is hozz√°adjuk a forr√°s meghaladja a 60 milli√°rd forintot.

A kamara √©s a szakmai sz√∂vets√©gek k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©sben bet√∂lt√∂tt szerep√©r√Ķl Dr. Vereczkey Zolt√°n, a Magyar Kereskedelmi √©s Iparkamara aleln√∂ke, a Magyar K√∂z√ļti Fuvaroz√≥k Egyes√ľlet√©nek eln√∂ke besz√©lt. √Črthet√Ķ m√≥don a nemr√©g bevezetett elektronikus √ļtd√≠j problematik√°j√°r√≥l,annak el√Ķk√©sz√≠tetts√©g√©r√Ķl √©s a gyakorlatban megl√©v√Ķ anom√°li√°kr√≥l besz√©lt. Kit√©rt az √ļtd√≠jjal kapcsolatos gyakorlati reklam√°ci√≥kra √©s a j√∂v√Ķre v√°r√≥ tov√°bbi fejleszt√©si feladatokra is. Az √ļtd√≠j ny√≠lv√°n nagyobb terheket r√≥ a fuvaroz√≥kra ,√≠gy k√∂zvetve a fuvaroztat√≥kra is. A korm√°ny azonban v√°llalta a magyar fuvaroz√≥k versenyk√©pess√©g√©nek a meg√Ķrz√©s√©t, ez√©rt az √ļn. √ļtd√≠j hitel megval√≥s√≠t√°s√°t emelte ki a t√∂bbi versenyk√©pess√©gi elem mellett. A v√°rhat√≥ √©ves szint√Ľ 150 milli√°rd forintos bev√©tel a k√∂zleked√©s infrastruktur√°lis fejleszt√©s√©re lesz majd k√∂ltve. Tov√°bbi j√∂v√Ķbeli munk√°nak nevezte meg az eml√≠tett versenyk√©pess√©g tov√°bbi jav√≠t√°s√°t, a technikai felt√©telek t√∂k√©letes√≠t√©s√©t, s az √©rdekv√©delmi munka er√Ķs√≠t√©s√©t. Tizenegy pontban jel√∂lte meg azokat a probl√©m√°kat melyeket meg kell oldani z√°ros hat√°rid√Ķn bel√ľl.

Dr. Simon Zolt√°n, a Magyar Nemzeti Vagyonkezel√Ķ Zrt. T√°rsas√°gi Portf√≥li√≥√©rt Felel√Ķs F√Ķigazgat√≥s√°g igazgat√≥ja a Vol√°n t√°rsas√°gok √°talak√≠t√°s√°r√≥l tartotta el√Ķad√°s√°t a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©s eur√≥pai piacnyit√°s√°nak k√ľsz√∂b√©n. El√Ķad√°s√°ban v√°zolta azokat a feladatotokat amelyek a 24 vol√°n t√°rsas√°g 7 v√°llalatt√° val√≥ √∂sszevon√°s√°val kapcsolatosak. V√°rhat√≥an 2014 december 31.-re a jogi √∂sszevon√°sok megt√∂rt√©nnek √©s a v√°llalatok 6 region√°lis t√°rsas√°gba( Region√°lis K√∂zleked√©si K√∂zpontok) olvadnak be. A Budapesti Vol√°nbusz Zrt. c√©gjogi helyzete a j√∂v√Ķben sem fog v√°ltozni. Az √∂sszevon√°si c√©lok a szinergi√°k ment√©n lettek kijel√∂lve -indokl√°sa szerint - s fontos ig√©nyk√©nt fogalmazta meg a hat√©konyabb, ¬†v√°llalati szervezetek l√©trehoz√°s√°t,valamint a vezet√Ķi szintek cs√∂kkent√©s√©t. Bizakod√°s√°t fejezte ki, hogy egy ig√©ny vez√©reltebb k√∂zleked√©s szervez√©s utas sz√°m n√∂veked√©ssel is j√°rhat ami er√Ķs√≠theti a fenntarthat√≥ fejl√Ķd√©st,a versenyk√©pess√©g fokoz√°s√°t ami a munkav√°llal√≥knak stabilit√°st √©s tervezhet√Ķ √©letp√°ly√°t is jelenthet.

A M√ĀV-START Zrt. k√∂zszolg√°ltat√°si tev√©kenys√©g√©nek fejleszt√©si strat√©gi√°j√°r√≥l els√Ķ k√©zb√Ķl, Ungv√°ri Csaba M√ĀV-START vez√©rigazgat√≥t√≥l t√°j√©koz√≥dhattak a szakemberek. A vez√©rigazgat√≥ kijelentette, hogy fontosnak tartja miszerint a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©s al√°gazati egy ir√°nyban gondolkodjanak. F√Ķ c√©l egy j√≥l szab√°lyozott piacon az utasok megtart√°sa, megszerz√©se, ezzel lef√©kezni az egy√©ni k√∂zleked√©s t√©rh√≥d√≠t√°s√°t. T√°j√©koztatott a n√©gy vas√ļti szab√°lyoz√°si csomagr√≥l, kit√©rt az utas jogok √©s piaci liberaliz√°ci√≥ t√©m√°ira is. Nagy v√≠vm√°nyk√©nt √©rt√©kelte, hogy az √Āllam-M√ĀV k√∂zszolg√°ltat√°si szerz√Ķd√©s biztos√≠t egy kisz√°m√≠that√≥s√°got az elk√∂vetkez√Ķ 10 √©vre. B√°r v√°rhat√≥ az Eur√≥pai Parlament d√∂nt√©se miszerint 2019-re a belf√∂ldi vas√ļti szem√©lysz√°ll√≠t√≥i piacot liberaliz√°lni kell,de ez a magyar piacot csak 10 √©v m√ļlva √©rinti. A M√ĀV-START j√∂v√Ķk√©p√©ben kiemelt hangs√ļlyt kap a feladathoz illeszked√Ķ v√°llalati strat√©gia, a piacnyit√°si kock√°zatok elemz√©se, a j√≥ min√Ķs√©g√Ľ √ľtemes menetrendek tov√°bbfejleszt√©se, min√Ķs√©gi szint n√∂vel√©se de nem utols√≥ sorban az er√Ķforr√°sok optimaliz√°l√°sa mellett a szolg√°ltat√°si szegmensek optimaliz√°l√°sa. V√©gezet√ľl az utaz√°si √©rt√©kl√°nc fontoss√°g√°ra h√≠vta fel a figyelmet a vez√©rigazgat√≥.

A¬† konferencia ¬†k√ľlf√∂ldi vend√©gei Horv√°torsz√°g kamarai deleg√°ci√≥ja volt. Horv√°torsz√°g Eur√≥pai Uni√≥s csatlakoz√°s√°nak jegy√©ben a k√∂zleked√©s harmoniz√°ci√≥j√°r√≥l ¬†hallhattak a r√©sztvev√Ķk Ivan √ąule √ļrt√≥l, aki a fiumei Tengermell√©ki √©s Hegyvid√©ki Megye Ipari Kamara Sz√°ll√≠tm√°nyoz√°si √©s Kommunik√°ci√≥s Oszt√°ly√°nak vezet√Ķje. A harmoniz√°ci√≥s √ļt kezdet√©n vannak a horv√°tok,ny√≠lv√°n a most csatlakozott orsz√°gnak m√©g sok tennival√≥ja van az eur√≥pai piacszab√°lyoz√°s belf√∂ldi v√©grehajt√°sa sor√°n. Horv√°torsz√°g mint fontos tenger mell√©ki orsz√°g nagy hangs√ļlyt fektet a kiemelt 6 kik√∂t√Ķj√©nek fejleszt√©s√©re. Ezt r√©szben IMF hitelb√Ķl ill. koncesszi√≥s d√≠jakb√≥l finansz√≠rozza.

A meg√ļjul√≥ Vol√°n Egyes√ľl√©s szerep√©r√Ķl a menetrendszerinti k√∂zhaszn√ļ k√∂zleked√©s ell√°t√°s√°ban Dr. S√°rk√∂zi Gy√∂rgy, a Vol√°n Egyes√ľl√©s eln√∂ke tartott el√Ķad√°st. Sz√°mba vette a vol√°n c√©gcsoport t√∂rt√©net√©t, fejl√Ķd√©si f√°zisait, s felsorolta azokat az √©rveket, hogy a Vol√°n Egyes√ľl√©snek mint szakmai erny√Ķszervezetnek, de mint korl√°tozott √©rdek√©rv√©nyes√≠t√Ķ t√°rsas√°gnak melyek a meg√ļjul√°si ism√©rvei. Kiemelte,hogy mint koordinat√≠v t√°rsas√°gnak fontos c√©lja az Egyes√ľl√©snek,hogy a tagjai eredm√©nyesebbek legyenek, ennek √©rdek√©ben √∂ssze kell hangolni a tud√°sb√°zisukat,a megl√©v√Ķ egy√ľttm√Ľk√∂d√©seket fejleszteni kell,s strat√©giai egy√ľttm√Ľk√∂d√©seket kell kialak√≠tani a t√°rsas√°gok tulajdonosaival,valamint feladatuk ell√°t√°s√°t megrendel√Ķ ell√°t√°si felel√Ķs√∂kkel. Ennek √©rdek√©ben kialak√≠tottak √ļj d√∂nt√©si mechanizmust, s fokozatosan n√∂velik a vol√°n √©rdekcsoporton k√≠v√ľli tagokkal ¬†a l√©tsz√°mot.

A m√°sodi nap els√Ķ el√Ķad√≥ja Dr. Ker√©kgy√°rt√≥ J√°nos, a Nemzeti Fejleszt√©si Miniszt√©rium K√∂zleked√©si Szolg√°ltat√°sok F√Ķoszt√°ly√°nak vezet√Ķje volt. El√Ķad√°sa az ¬†„uni√≥s √©s magyar szab√°lyoz√°sok konzisztenci√°ja, v√°rhat√≥ v√°ltoz√°sok a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©s megrendel√Ķi √©s ell√°t√°si szab√°lyaiban" c√≠mmel lett megtartva. El√Ķad√°sban kiemelte a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©s √°talak√≠t√°s√°ban fontos feladat volt, hogy a politikai c√©lokat, hogyan konvert√°lj√°k √°t szakmai c√©lokk√°. A mobilit√°si t√∂rekv√©sek, a telep√ľl√©sek biztons√°gos ell√°t√°sa az ig√©nyelt ¬†param√©terek ¬†min√Ķs√©gi √©s mennyis√©gi teljes√≠t√©se ugyanis nagy kih√≠v√°sok el√© √°ll√≠tja a k√∂zleked√©s szervez√Ķket. A szakpolitika teh√°t az int√©zm√©nyrendszert,a menetrendet, a tarifa reformot √©s a finansz√≠roz√°s biztons√°g√°t helyezte el√Ķt√©rbe.¬† √öjra kell folyamatosan gondolni a k√∂zleked√©si szolg√°ltat√°sok munkamegoszt√°s√°t(vas√ļti k√∂z√ļti szolg√°ltat√°sok),de jelleg√ľkn√©l fogva a sz√°ll√≠t√°si √©rt√©kl√°ncok(v√°rosi,region√°lis,orsz√°gos) √∂sszekapcsol√°s√°t is. Fontos j√∂v√Ķbeni feladatk√©nt fogalmazta meg az oper√°tor v√°llalatok ad√≥ss√°g √°llom√°ny√°nak cs√∂kkent√©s√©t, majd megsz√ľntet√©s√©t,melyek a szerkezeti √°talak√≠t√°s sz√ľks√©gess√©g√©t, vonj√°k maguk ut√°n . Ehhez azonban nem el√©g csak a j√°rm√Ľ√°llom√°ny √©s infrastrukt√ļra meg√ļj√≠t√°sa , az EU forr√°sok hat√©kony felhaszn√°l√°sa hanem vil√°gos √©s √©rthet√Ķ versenyszab√°lyoz√°st kell kialak√≠tani figyelemmel az uni√≥s szab√°lyoz√°sokra, de a hazai trad√≠ci√≥kra is. Fel kell teh√°t k√©sz√ľlni - hangs√ļlyozta- a piacnyit√°sra mind az ell√°t√°si felel√Ķs√∂knek mind pedig az oper√°toroknak. ¬†Dr. Dab√≥czi K√°lm√°n, a K√∂zleked√©studom√°nyi Int√©zet Nonprofit Kft. √ľgyvezet√Ķ-igazgat√≥helyettese ,strat√©giai projekt igazgat√≥ja „Interoperabilit√°s a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©sben" tartotta meg szakmai el√Ķad√°s√°t. Kiemelte az egy√ľttm√Ľk√∂d√Ķ k√©pess√©g az √°tj√°rhat√≥s√°g a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©si szolg√°ltat√°sok ter√ľlet√©n is elengedhetetlenek. A technikai interoperabilit√°s ¬†gyakorlatilag az informatikai rendszerek k√∂z√∂tti fizikai adatcser√©t jelenti, de a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ k√∂zleked√©si szintek √∂sszekapcsol√°sa a Transmodel √°tj√°rhat√≥s√°g , ennek a k√∂z√∂s nyelvnek az meg√©rt√©se ma m√°r minden szerepl√Ķ szakmai k√∂teless√©ge. A transmodel teh√°t egy szabv√°ny mely al√°gazatokt√≥l f√ľggetlen √©s a k√∂zleked√©si tapasztalatok legjobb m√©rn√∂ki szintetiz√°ci√≥ja. K√∂z√∂s platform kell teh√°t egy hat√©kony t√©r √©s id√Ķbeli adatcsere ,mely fejleszt√©se modul√°risan lehets√©ges. Meger√Ķs√≠tette √©rt√©kl√°ncban kell gondolkodni,ami azt jelenti, hogy re√°lis,korrekt elv√°r√°sokat kell megfogalmazni a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©sben is. Alapszempont teh√°t"tudd hol van a j√°rm√Ľ,vesd √∂ssze a tervvel √©s sz√°m√≠tsd ki a j√∂v√Ķt"

A nemzeti ITS strat√©gia szerint teh√°t eredm√©nyterm√©k kell, egy feldolgozhat√≥ adatcsere szabv√°ny. Ezt tudja szolg√°ltatni valamennyi piaci szerepl√Ķnek a K√∂zleked√©s Tudom√°nyi Int√©zet K√∂zleked√©si √©s M√≥dszertani K√∂zpontja.

Budapest √©s vonz√°sk√∂rzete k√∂zhaszn√ļ k√∂zleked√©s√©nek fejleszt√©s√©r√Ķl √©s a 2014-2020 k√∂z√∂tt v√°rhat√≥ ir√°nyokr√≥l Somodi L√°szl√≥, a Budapesti K√∂zleked√©si K√∂zpont vez√©rigazgat√≥ helyettese tartott el√Ķad√°st. A helyi k√∂zleked√©s √©rt√©kl√°nc√°r√≥l a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ √ľzemeltet√©si form√°k(villamos,trolibusz,metr√≥,H√ČV,aut√≥busz) feladat √∂sszehangol√°s√°nak √©s optim√°lis √ľzemeltet√©si ig√©ny√©r√Ķl besz√©lt. A szolg√°ltat√°s fejleszt√©se a megrendel√Ķ , k√∂zleked√©s szervez√Ķ √©s az oper√°tor szempontj√°b√≥l is fontos feladat. J√≥ min√Ķs√©g√Ľ h√°l√≥zat ugyanis n√∂veli az ig√©nybevev√Ķk sz√°m√°t, mely t√∂bblet finansz√≠roz√°st is jelent,mert Budapesten elengedhetetlenek a j√°rm√Ľ √©s infrastrukt√ļra fejleszt√©sek. Kit√©rt a jelenleg foly√≥ p√°lya √©s j√°rm√Ľ rekonstrukci√≥ra, de eml√≠t√©st √©rdemelt a METR√ď fejleszt√©s is.

A mag√°nfuvaroz√≥k, k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©sben bet√∂lt√∂tt szerep√©r√Ķl J√°rku Tam√°s, a NIT Hungary Fel√ľgyel√Ķ Bizotts√°g√°nak tagja, a Trans-Tour 90 Kft. tulajdonosa tartott el√Ķad√°st. Az el√Ķad√≥ k√ľl√∂n sz√≠nfolt volt k√∂zleked√©si konferencia palett√°j√°n, mert ilyen √∂sszefogott √©s rendszerezett el√Ķad√°st a mag√°nfuvaroz√≥k szempontj√°b√≥l m√©g nem hallott a¬† k√∂z√∂ns√©g. Kritikak√©nt fogalmazta meg, hogy a jelenlegi rendszer nehezen megbonthat√≥ √©s rugalmatlan. Kiemelte a jelenlegi strukt√ļra megtarthatatlan √©s minden oper√°tornak tulajdoni form√°t√≥l f√ľggetlen√ľl fel kell k√©sz√ľlnie a 2017-es piacnyit√°sra. Es√©lyegyenl√Ķs√©get v√°rnak teh√°t a mag√°nt√Ķk√©vel rendelkez√Ķ fuvaroz√≥k. Az el√Ķad√≥ plasztikusan adta el√Ķ azt a nyugat eur√≥pai kitekint√©st mely sv√©d,n√©met,spanyol,norv√©g p√©ld√°kon kereszt√ľl mutatta be, hogy az √°llami,√∂nkorm√°nyzati √©s magfuvarosok piaci szegment√°l√°sa, feladat ell√°t√°si szintekre, ezekben az orsz√°gokban m√°r megval√≥sult. √Čppen ¬†a tapasztalatokban b√≠zva a mag√°nfuvaroz√≥k rem√©lik a k√∂zvetlen piaci hozz√°f√©r√©st, els√Ķsorban a r√©gi√≥k kis szegmenseiben, ahol hat√©konyabbak tudnak lenni mint a nagyv√°llalatok.

Benke Istv√°n, a NIT Hungary Fel√ľgyel√Ķ Bizotts√°g√°nak eln√∂ke, a Garancia Sped Kft. √ľgyvezet√Ķje a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©si piacot egy alv√°llalkoz√°s szem√ľveg√©n kereszt√ľl mutatta be a hallgat√≥s√°gnak. Az alv√°llalkoz√°s el√Ķnyeik√©nt fogalmazta meg, hogy nincs a v√°llalkoz√°sokban √ļn. v√≠zfej(jelent√Ķsebb √°ltal√°nos k√∂lts√©g) nincs keresztfinansz√≠roz√°s,teh√°t a rendszernek el kell tartania mag√°t,tiszta √©s √°tl√°that√≥ a feladat ell√°t√°s, √©s kisz√°m√≠that√≥ a szolg√°ltat√°s. A j√∂v√Ķre a rendszer er√Ķs√≠t√©s√©t j√≥solja ahol fontos lesz, hogy a megfelel√Ķ alv√°llalkoz√≥ a megfelel√Ķ feladat ell√°t√°sba ker√ľlj√∂n,legyen forr√°s a szolg√°ltat√°s √©s j√°rm√Ľ fejleszt√©sre, de fontos c√©lk√©nt jel√∂lte meg az √∂nk√∂lts√©g alatti fuvaroz√°s megrendszab√°lyoz√°s√°t is. Rem√©nyk√©nt fogalmazta meg a magasabb sz√≠nvonal magasabb de indokolt k√∂lts√©gek elismer√©s√©t fogja jelenteni.

V√©gezet√ľl Dr. Szeri Istv√°n a Magyar Kereskedelmi √©s Iparkamara K√∂zleked√©si √©s Logisztikai Koll√©gium eln√∂ke ¬†foglalta √∂ssze a konferencia konkl√ļzi√≥it √©s ismertette a konferencia aj√°nl√°stervezet√©t.

 

Az ajánlást az MKIK Közlekedési és Logisztikai Kollégiuma az alábbiak szerint fogadta el:

A konferencia meg√°llap√≠tja, hogy a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©s k√∂zhaszn√ļs√°ga szerint min√Ķs√≠thet√Ķ k√∂zszolg√°ltat√°snak. A r√©sztvev√Ķk jogos elv√°r√°snak tartj√°k a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©si szolg√°ltat√°sok al√°gazatainak szorosabb egy√ľttm√Ľk√∂d√©s√©nek t√°rsadalmi ig√©ny√©t. Meg√°llap√≠tj√°k, hogy jelenleg m√©g nem l√°tszik, az √°llam, √∂nkorm√°nyzatok, ill. mag√°ntulajdonban l√©v√Ķ oper√°torok al√°gazati egy√ľttm√Ľk√∂d√©se. Ez√©rt az egy√ľttm√Ľk√∂d√©s szervez√©s√©re az ell√°t√°si felel√Ķsi szervezetek mellett t√°maszkodni kell a f√ľggetlen szakmai szervezetekre is, ami nagyban er√Ķs√≠theti a tulajdoni form√°t√≥l f√ľggetlen j√∂v√Ķbeli piaci transzparenci√°t. Ez a feladat k√ľl√∂n√∂sen a k√∂zhaszn√ļ aut√≥busz k√∂zleked√©si szolg√°ltat√°sok 2017.janu√°r 01. eur√≥pai piacnyit√°s√°val √∂sszef√ľgg√©sben elengedhetetlen. T√°rsadalmi √©s szakmai p√°rbesz√©d sz√ľks√©ges a magyarorsz√°gi piacnyit√°s optim√°lis megval√≥s√≠t√°sa √©rdek√©ben, s sz√ľks√©ges felm√©rni a hazai potenci√°lis szolg√°ltat√≥kat t√Ķkeer√Ķ, feladatell√°t√°sra val√≥ alkalmass√°g √©s szakmai felk√©sz√ľlts√©g szempontjaib√≥l. Magyarorsz√°gon a piacnyit√°snak, vil√°gosnak, √©rthet√Ķnek kell lennie valamennyi piaci szerepl√Ķ - ell√°t√°si felel√Ķs√∂k, oper√°torok, finansz√≠roz√≥k, ellen√Ķrz√Ķszervezetek, ig√©nybevev√Ķk- sz√°m√°ra. Fel kell k√©sz√≠teni a fenti szervezeteket az elk√∂vetkez√Ķ h√°rom √©vben, s olyan piaci allok√°ci√≥t kell l√©trehozni ahol a p√°ly√°zatra ki√≠rt h√°l√≥zat, h√°l√≥zatr√©sz, vonal, j√°rat vonatkoz√°s√°ban a megfelel√Ķ √©s optim√°lis piaci szerepl√Ķ v√°laszthat√≥ ki. A mag√°n tulajdonban l√©v√Ķ v√°llalkoz√°sok ig√©nylik, hogy a piaci hozz√°f√©r√©s√ľk ne csak a m√°sodlagos piaci eloszt√°sban (alv√°llalkoz√°s) hanem a k√∂zvetlen piacra l√©p√©s√ľk is biztos√≠that√≥ak legyenek. A Nemzeti K√∂zleked√©si Strat√©gi√°ban a k√∂zhaszn√ļ k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©sben r√©szt vev√Ķ piaci szerepl√Ķk hangs√ļlyosabb megjelen√©st k√©rnek a flexibilis szolg√°ltat√°sok piaci megjelen√≠t√©s√©ben. K√©rik ezt az√©rt is, mert a Nemzeti K√∂zleked√©si Strat√©gia ment√©n lesznek kialak√≠tva azok az √°llami, √∂nkorm√°nyzati √©s v√°llalkoz√°si projektek, amelyekre a 2014-2020 k√∂z√∂tti eur√≥pai forr√°sok megszerz√©se, k√ľl√∂n√∂sen az Integr√°lt K√∂zleked√©sfejleszt√©si Operat√≠v program p√°ly√°zati ki√≠r√°sai alapj√°n lesznek lehets√©gesek. K√©rik ez√©rt a k√∂zleked√©si v√°llalkoz√°sok, hogy az √°llami, √∂nkorm√°nyzati projekteken t√ļl a v√°llalkoz√°sok √°ltal megval√≥s√≠that√≥ projektek el√Ķk√©sz√≠t√©s√©be k√∂ztest√ľleteik √©s szakmai szervezeteik √°ltal vonj√°k be √Ķket. A konferencia r√©szt vev√Ķi meg√°llap√≠tj√°k √©s helyesnek tartj√°k, hogy a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©s feladat ell√°t√°s√°ban elengedhetetlen√ľl sz√ľks√©ges az INTEROPERABILIT√ĀS megval√≥s√≠t√°sa. Szakmai elv√°r√°sk√©nt fogalmazta meg a konferencia, hogy az 1370/2007 EK. Rendeletnek megfelel√Ķ-de a magyar trad√≠ci√≥kat √©s piaci saj√°toss√°gokat figyelembevev√Ķ - h√°tt√©rszab√°lyoz√°s √©s azzal konzisztens int√©zked√©si rendszer j√∂jj√∂n l√©tre. Minden hazai piaci szerepl√Ķnek id√Ķben kell felk√©sz√ľlni egy a k√∂zhaszn√ļ k√∂zleked√©si piacon eddig alig ismert kih√≠v√°sra.


HozzÔŅĹszÔŅĹlÔŅĹsok Kedves OlvasÔŅĹ! Jelentkezzen be ÔŅĹs akkor hozzÔŅĹszÔŅĹlhat a tÔŅĹmÔŅĹhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszÔŅĹgos ÔŅĹs sport hÔŅĹrek a nap 24 ÔŅĹrÔŅĹjÔŅĹban!:H√≠rek arrow Sikerrel z√°rult a XV. Jubileumi Nemzetk√∂zi K√∂zleked√©si Konferencia SzegedenContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player