Programajánló
Május 2019
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Zenei hírek
Gitárprímás Szegeden
Macy Gray a SZIN egyik legnagyobb sztárja
Uccai dumák
Változó világ
Bulvár
Felmentették Vajnai Attilát az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól
Roma családokat fenyegettek Tapolcán
Játék
Testreszabott száguldozás
Vonatozzunk a számítógépen
Buli
Progressive Sun április 25.-én
The Freak Factory
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bűnt Dubaiban
Politika Politika
A pakisztáni válság
Független Hírügynökség   2007 December 22, Saturday  

Pakisztánt a politikai konfliktusok és szaporodó merényletek jellemezték az idén. Pervez Musarraf elnök intézkedései politikai ellenfeleivel szemben, valamint a szükségállapot bevezetése nemzetközi felháborodást váltottak ki.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A szélsőségesek eközben öngyilkos robbantásokkal és a Vörös Mecsethez kapcsolódó akciókkal hívták fel magukra a figyelmet.

Idén csaknem 40 öngyilkos merényletet követtek el Pakisztánban. Ezeknek összesen több mint 700 halálos áldozata volt. A merényletek elkövetésével az Afganisztánnal határos törzsi területeken élő, a tálibokkal szimpatizáló szélsőségeseket vádolják. Az öngyilkos robbantások az év utolsó hónapjában is folytatódtak. Musarrafot az Egyesült Államok fontos szövetségesének tartja a terrorizmus elleni harcban.

A pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban található Vörös Mecsethez kapcsolódó iskola lánytanulói márciusban elrabolták egy bordélyház tulajdonosát, rendőröket, és néhány prostitúcióval vádolt kínai nőt, majd nyilvános bűnbánatra kényszerítették őket.

A mecset júliusban véres összecsapások színhelyévé vált. Az épületben egy szélsőséges iszalmista csoport azt követelte, hogy az afganisztáni tálibokéhoz hasonló iszlamista törvénykezést vezessenek be a fővárosban. Az Iszlámábád központjában lévő mecset körül július 3-án összecsapások kezdődtek a diákok és a rendőrség között. A pakisztáni hadsereg másnap körülvette a mecsetet, végül egy héttel később, két napig tartó ostrom után elfoglalták az épületet. A harcokban több mint 100-an vesztették életüket. A Vörös Mecset bevételét öngyilkos merényletek korábban nem tapasztalt sorozata követte.

Szintén márciusban kezdődött egy másik olyan folyamat, ami az egész évet meghatározta. Pervez Musarraf pakisztáni elnök március 9-én elbocsátotta a legfelső bíróság vezető bíráját. A döntés ellen ügyvédek ezrei tüntettek, a menesztett Iftikar Mohammed Csaudri pedig a demokrácia jelképévé vált. Július 20-án a legfelső bíróság felmentette Csaudrit a rosszhiszemű igazgatás és a hatalommal való visszaélés vádja alól is. Újbóli beiktatását ezrek ünnepelték az utcán.

Idén visszatért száműzetéséből Musarraf két régi ellenfele, Benazir Bhutto és Navaz Sarif korábbi miniszterelnökök. Sarif először szeptember 10-én érkezett Pakisztánba, de pár órával azután, hogy repülőgépe leszállt, a pakisztáni hatóságok visszaküldték Szaúd-Arábiába. Sarif végül hét év száműzetés után, november 25-én térhetett vissza Pakisztánba. Az egykori kormányfő Musarraf elnök 1999-es katonai puccsa után volt kénytelen elhagyni az országot. Benazir Bhutto volt miniszterelnök október 18-án érkezett az országba, nyolc évnyi száműzetést követően. Hazatérését az ország legsúlyosabb terroristatámadása árnyékolta be. Egy kettős merényletben összesen 139-en vesztették életüket.

Musarraf augusztusban elvetette a rendkívüli állapot bevezetésének lehetőségét. Ez a lépés azonban csak november elejéig váratott magára. A pakisztáni államfő november 3-án szükségállapotot hirdetett, a növekvő terror-fenyegetettségre hivatkozva.

Musarrafot október 6-án újraválasztották az ország elnökévé, de hivatalosan nem hirdették ki az eredményt, amíg a legfelső bíróság nem döntött a választással kapcsolatban benyújtott panaszokról. A pakisztáni államfő ezután vezette be a szükségállapotot, aminek részeként menesztette a legfelső bírákat, köztük a júliusban visszahelyezett Csaudrit. Helyükre saját embereit nevezte ki, akik minden ellene benyújtott panaszt ejtettek.

Musarraf november 29-én felesküdött második öt éves elnöki ciklusára. Előző nap lemondott katonai rangjáról és a hadsereg főparancsnokságáról, és az ország polgári vezetője lett. A szükségállapotot végül, engedve a nemzetközi nyomásnak, december 15-én oldotta fel. Azt pedig elnöki rendeletekkel biztosította, hogy a rendkívüli állapot alatt hozott döntéseket az új parlament ne kérdőjelezhesse meg.

Az iszlám köztársaságban 2008. január 8-án parlamenti választásokat tartanak. Az ellenzék szerint Musarraf elnök hívei választási csalásra készülnek. Politikai elemzők szerint a választások után további zavargásokra lehet számítani. Ha az elnök ellenfeleit választják be az új törvényhozásba, az további káoszba sodorhatja a 160 millió fős országot. Az ellenzék egységes fellépése, az idén hazatért korábbi kormányfők, Sarif és Bhutto vezetésével még komoly gondokat okozhat Musarrafnak.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player