Üzletemberek
Lakatos Jenõ: Fontos az alázat és elkötelezettség
ImageA Fõszer-Elektroprofil vezetõje egy budapesti cég szegedi leányvállalatát vezette át a rendszerváltás nehézségein, majd tette országosan is elismertté. Jelenleg a nemzetközi piacokat hódítják meg.
Nagy Attila: Tele vagyok szerencsével
Nyári Sándor, a Medikémia Szeged röplabdacsapat vezetőedzője
Szeri István, a Tisza Volán Rt. vezérigazgatója
Gellért Ákos:
Törekedni kell, hogy a legjobbak legyünk

Gazdaság
Adóinfó
Csak termékértékesítésnél érvényesíthetõ a kedvezményes áfa júliustól
Magyar gazdaság
Új Széchenyi Terv: egymillió új munkahely
Világ-gazdaság
Magyarország az erõs kohéziós politikában érdekelt
Elemzések
Júliusi makrógazdasági és tõzsdei elemzések
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Ekotómia
Magyar gazdaság
A NFM leállítaná a Volánbusz közbeszerzését
2000 milliárd forint a tét - Január 14-én startol az Új Széchenyi Terv
Világ-gazdaság
Magyarország az erõs kohéziós politikában érdekelt
Elemzések
Szeptemberi makrogazdasági és tõzsdei elemzések
Októberi makrogazdasági és tõzsdei elemzés
Üzletemberek Üzletemberek
Bihari Vilmos, a Pick Rt. vezérigazgatója
Koltay Miklós   2004 September 24, Friday  
Image
"Nem tudnám tartósan elképzelni az életemet máshol"
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

 

- Ahogy készültem a mai beszélgetésre, úgy tűnt, meglehetősen zárkózott. Megtudhatunk valamit a diákéveiről, családjáról?
A középiskolát a Kőrösi József közgazdasági technikumban végeztem. Itt egy nagyon összetartó csapat alakult ki. Nem csak az öt éves találkozókat tartjuk meg, hanem évente rendezünk összejövetelt. A kerek években Szegeden tartjuk, egyébként pedig azokban a városokban, ahová szétszóródtunk. Nagyon élvezem ezeket a találkozókat, mert a barátok családjai is részt vesznek.

 

 

N É V J E G Y

Bihari Vilmos, a PICK SZEGED Rt. vezérigazgatója

Szegeden született 1946-ban, okleveles közgazdász.
Nős, két fia van.

Bihari Vilmos tősgyökeres szegedi. Itt született és egyetemi éveitől eltekintve -amikor Budapesten közgazdásznak tanult- itt is él. Diplomájának megszerzése óta a PICK Szeged Rt-nél (illetve jogelődjeinél) dolgozik. A ranglétrát bejárva üzemszervezőből egyre magasabb beosztásokat tölt be, majd 1990. óta vezérigazgatóként irányítja a céget. Irányítása alatt a cég és márkatermékei a hazai és nemzetközi mezőny élvonalába kerültek. Árbevételi adatok alapján a PICK csoport a 30. a magyar cégek sorrendjében. A cég az 1992-es privatizáció és tőzsdére kerülés óta sok hazai és külföldi elismerésben részesült (például Forbes ranglista 1998-ban: egyedüli magyarként a PICK a világ 300 legjobb kisvállalata között; Business Central Europe 1996/97: Magyarország legjobb vállalata; Euromoney 1994: legjobb magyar cégként Európa legjobb vállalatai között). A cég termékeit hazai és külföldi kiállításokon (többek között a Szegedi Nemzetközi Vásáron is) mindig jelentős díjakkal értékelték, de ma már a részvények is jól ismertek világszerte, hiszen be vannak vezetve a londoni tőzsdére is. Tavaly a cég minőség iránti elkötelezettségének elismeréséül Nemzeti Minőségi Díjat kapott.

Három évig tagja volt a Budapesti Értéktőzsde Tanácsának, egy ideig pedig a Magyar Gazdasági Kamara alelnöke. A közelmúltban a dél-alföldi régió érdekében kifejtett munkájáért Pro Regio kitüntetésben részesült. Magánemberként a szegedi Rotary klub tagjaként is tevékenykedik.

Szegedhez kötött az elmúlt, bő ötven év. Ezért ha elhagyom a várost, akkor az csak átmeneti lehet. Egyedül a Közgazdaságtudományi Egyetemen eltöltött idő alatt voltam távol hozamosabb ideig.

Nyaranta nagyon szeretek kimenni a Tiszára, és környékére kirándulni. Ha szellemi munkát végez az ember, nagy szüksége van ilyen fajta kikapcsolódásra. E mellett otthon a kis kondi-szobámban edzek egy fél órát. A feleségemmel minden este megteszünk egy hét kilométeres sétát. Ennek azért örülök, mert ez idő alatt meg tudjuk beszélni a napi dolgokat, és egy kellemes együttlétet jelent a levegőn. Azért is jó a napi séta, mert nem jövök akkor sem zavarba, ha elmegyek egy hétre síelni. Ha lehetőségem van rá, minden télen elutazunk kétszer, esetleg háromszor síelni, amiben az a nagyon kellemes, hogy aktívan tudunk pihenni.
Nagy szerencsém van, a feleségem rendkívül meleg családi hátteret tud biztosítani a napi stressz oldására. Két fiam van, huszonöt évesek, az Élelmiszeripari Főiskolát végezték el. Az egyik fiam jelenleg a JATE másoddiplomás közgazdasági szakára jár, a másik pedig az Élelmiszeripari egyetemre jár, emellett a reklám szakmában dolgozik.
Nagyon szeretek a szegedi Rotary Klubban is tevékenykedni. Nem gondolom, hogy zárkózott lennék, inkább feladat- orientált: itt is nagyon sok ismerősöm, barátom van. Közel ötvenen veszünk részt a Forrás Szállóban hetente megrendezett előadásokon. A klub által rendezett kirándulásokra is a családostól jönnek a tagok.

- Hogyan került a Pickhez?
A Picknél töltöttem a nyári gyakorlataimat, itt írtam a diplomamunkámat. Az egyetem elvégzése után, 1969-ben visszajöttem Szegedre és az üzemszervezésre vettek fel. Rövid idő, három év alatt osztályvezető lettem. Ezt követték a további előrelépések, majd 1986-ban kineveztek gazdasági igazgatóvá. 1990-ben pályázaton nyertem el a vezérigazgatói tisztet, azóta vagyok ezen a helyen és próbálok megfelelni az elvárásoknak.

- Végigjárta a cégnél a ranglétrát. Hozzájárul tekintélyéhez, hogy az itt dolgozók által rég ismert ember került a Pick élére?
Annak idején nagy kérdés volt egy egyetemet végzett ember számára, hogy ha elhelyezkedik valahol, akkor ott milyen gyors az előremenetel. Sokan választották azt, hogy pár éven belül több munkahelyen dolgoztak, és így gyorsabban tudtak előrejutni. Az együtt végzett kollégák közül sokan voltak olyanok, akik akkor "leköröztek". Én egy kitartó típus vagyok, maradtam egy helyen. Hozzá kell tenni, hogy nagyon érdekes volt számomra a munka; mindig új feladatokat kaptam, és láttam azt, hogy lehet fejlődni. Amikor gazdasági igazgatónak neveztek ki, akkor lett lehetőség az önálló gazdálkodásra. Igyekeztem megszerezni a cégnek, amit lehetett. Úgy gondolom, valóban elismernek a kollégáim, együtt fejlődtem a céggel. Az elmúlt tíz évben, mióta vezérigazgatói megbízatást viselem, az árbevétel a hat és félmilliárd forintról ötvenkétmilliárd forintra nőtt. Sikerült az évek alatt egy cégcsoportot kialakítanom úgy, hogy a Budapesten, Győrben, Kapuvárban lévő egységek irányítása is Szegedről történik.

- Botrányoktól mentesen sikerült a céget a tőzsdére vinni, és azóta töretlen az Rt. fejlődése, bővülése. Mi a Pick sikerek titka?
Azt tűztem ki célul, hogy mint elsőszámú vezetőnek meg kell próbálnom a legjobban gazdálkodni. Nagyon szigorúan bent tartottunk minden vagyont a cégben. Úgy gondoltam, leghelyesebb az lesz, ha a tőzsdén keresztül történik meg a privatizáció. Ez nagyon nehéz volt, hiszen nem láttuk előre, hogy a cég tud-e kellő eredményt felmutatni és fejlődni, hiszen itt nem csak a húsipari cégekkel kellett versenyeznünk, hanem az összes tőzsdén lévő céggel. Nagy érdememnek tartom, hogy egy irányba húzó csapatot sikerült kialakítani. Így sikerült egyben tartanunk a vagyont és a befektetőkben bizalmat tudtunk ébreszteni. Ennek köszönhető, hogy tőzsdére kerülésünk óta kétszer emeltünk tőkét és mintegy 7,8 milliárd forintot vontunk be Szegedre. Városunkon keresztül történik a megvásárolt, nem szegedi cégek irányítása is, így ennek eredménye részben itt csapódik le. Úgy érzem, ha bekerülünk majd az Európai Unióba, akkor is meg fogjuk állni a helyünket.

- Hogyan látja Szegedet? Mi az, amire a városnak a legnagyobb szükség lenne, és mi a legnagyobb előnye?
Azért maradtam Szegeden, mert tetszik a város. Nagyon sokfelé voltam a világban, de nem tudnám tartósan elképzelni az életemet máshol. Ami hiányzik innen, és nagy problémát okoz, az az, hogy nem ér el idáig az autópálya. Emiatt kiesünk a gazdasági vérkeringésből. Ennek is a következménye, hogy termelő jellegű beruházásra - ami jelentős foglalkoztatottságot biztosítana - az utóbbi években nem volt példa. E mellett pezsgőbbé kellene tenni az életet. Jó lenne, ha a néhány évente idelátogató vendégeinknek mindig tudnánk újdonságot mutatni a városban.
Előnyei közé olyan dolgok tartoznak, amiket mi, itt élők szinte észre sem veszünk. A Rotary Klub keretében egy alkalommal népes küldöttség jött Cambridge-ből Szegedre. Amikor meglátták a belvárosi épületeket, nem győztek fényképezni. Bízom abban, hogy a határ közelsége okozta hátrány ellenére is az országnak ez az ékköve a régió központjává fogja kinőni magát. Hozzájárulhat ehhez az egyetem által nyújtott tudományos háttér. A sikeres gazdasági vállalkozásokból sajnos nem sokat tudunk felsorakoztatni, de remélem, az autópálya megépülése után nőni fog a számuk.

- Mire a legbüszkébb, amit a cég a város kultúrájáért tett?
Nagyon jó kezdeményezés volt három éve az operagála műsor. Egy héten keresztül különböző társulatokat hívtunk meg óriási érdeklődés mellett. Azért volt fontos, mert fölfigyeltek Szegedre, mint kulturális központra és az itteni társulat is több meghívást kapott.
Szabadtéri támogatása mellett azért döntöttünk, mert vonzza a vendégeket külföldről is, így a Pick nevet is messzire viszi. Ugyanilyen meggondolásból berendeztünk egy szalámi és paprikamúzeumot is. Ha más megcsinálta volna, szívesen adunk relikviákat, de mivel nem akadt vállalkozó, és helyet sem tudtunk e célra a várostól kapni, így a gyár területéből szakítottunk ki egy részt a sok szempontból egyedülálló ritkaságok bemutatására.

- Hogyan értékeli a Szegedért Alapítvány fődíját? Korábban ezt művészek tudósok kaptak meg, Ön az első gazdasági szakember, akinek odaítélik.
Valóban nagyon büszke vagyok erre a díjra, hiszen az elődök nevei, akik korábban megkapták, igazi rangot adnak. Úgy gondolom, hogy ezzel a döntéssel azt a munkát és azon értékeket kívánták elismerni, amiket a reálszféra hoz létre. Így esett a választás rám, ennek nagyon örülök. Gazdasági vezetőként úgy tehetem továbbra is a legtöbbet a városért, ha jól vezetem a rám bízott céget.

Koltay Miklós
2000. március 20.

 

 

 

 

 

 


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Eko



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player