Programajánló
Október 2019
H K S C P S V
301 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Zenei hírek
Hétfőn ünnepli 65. születésnapját Koncz Zsuzsa
Guano Apes a SZINpadon!
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Bulvár
Roma családokat fenyegettek Tapolcán
Rejtélyes börtönhalál
Játék
Testreszabott száguldozás
Vonatozzunk a számítógépen
Buli
Bastian
HunDeep
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bűnt Dubaiban
Jegyzet Jegyzet
Bonne voyage, mes amis
Pavlovits Miklós   2007 October 16, Tuesday  

...Ha lenne városunk felső vezetői között a szellem hétköznapjaiért, netán európai összehasonlíthatóságáért elkötelezett, nem utolsó sorban hozzáértő küldöttünk, akkor volna, aki átérezné a Darvasi által reprezentált helyi szellem égető hiányát.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Amikor legutóbb Szív Ernő Szegedről való távozásán merengtem, tulajdonképpen a város kulturális kudarcosságának okairól próbáltam elgondolkozni.
Nem sokkal rá, egy kárörvendő ismerősön diadalittasan torkollott le: lám, Szív Ernő írást olvasott a Délmagyarban. Tehát, amíg én a szellem elsivárosodásáról károgok, a szegedi kultúra jól fölmálházott karavánja töretlenül halad (a dicső és boldogabb jövő felé - teszem hozzá).
És valóban, igaza volt. Átlapozva az újság visszamenőleges példányait, bárki meggyőződhet: Darvasi tolla nem abszolúte van kitiltva legátfogóbb napilapunk hasábjairól. Micsoda egy cenzúra lenne is az. Csak épp a tőle eleddig megszokott rendszerességgel olvasható, kedélyes őrültségű, utánozhatatlan nyelvi, írásbéli lelemények. Ezekre nincsen igény. Tiszánk porlódi népe jól elvan minden Szív Ernő féle szellemesség nélkül is.
Való igaz, nem tömegtermék az irodalmi tárca. Gyéren mutatkozik rá közönség igény, - már pedig ezt egy mai üzleti napilap marketingesei időről időre rendszeresen mérik. Centiméterre aprózva méricskélik hozzá a bulvár szenzációt, a sztár pletykát, a bűnügyek borzalmait, nem kifelejtve jobbról is meg balról is a politikai balfogásokat, korrupciós vádakat, és így tovább...
Összehasonlítás gyanánt képzeljük csak el Szeged történeti múltját, mondjuk Juhász Gyula, Tömörkény, vagy Móra életművének alkotói hagyatéka nélkül.  A bulvár szellem akkori termékeivel helyettesítve.
És hordozzuk körbe kritikus látcsövünket a szegedi tetők felett, - hányat számlál az, amely alatt napjainkban a kultúra olyan szellemi mécsese pislákol, amelynek fénye legalább Békéscsabáról megismerszik?..

Lehet, csak kevesünknek hiányzik Szív Ernő archaikus figurája. De kevesünk hiányérzete azért fundamentális porlódiságot takar. Mert ha lenne városunk felső vezetői között a szellem hétköznapjaiért, a kultúra általános jelenéért, ne tán európai összehasonlíthatóságáért elkötelezett, nem utolsó sorban hozzáértő küldöttünk, akkor volna, aki átérezné a Darvasi által reprezentált helyi szellem égető hiányát. Amit nem pótol mondjuk mégoly sikeres városképi rehabilitáció sem.
De hát nincsen ilyen ember. A helyi politika jelöltjei közül a pártoknak még időben sikerült minden kisugárzással, küldetéstudattal, megszállottsággal rendelkező szellemi-embert eltávolítaniuk.
Mi meg mentünk és választottunk. Azok közül, akiket ajánlottak.
Maradtak, akik maradtak.
Pedig egy „kisebb" Klebersberg mentalitású városatya mai döntnökeinknek sokadszorra is elmondhatná, - küldetésének meggyőződésével - a harmadik évezred Európájában igenis megtérülő befektetés a művészetekre költeni. És kiharcolná a kulturális aljnövényzet dúsítását szolgáló koncepcionális, tartalmas, értékteremtő kulturális költések jogát.
Ez esetben valódi szellemi atmoszférát teremtő  kiadások terhelnék a helybéli köz hatalmas kasszáját.  Tervszerűen jutna a távlatos szellemi-művészi értékek jól átgondolt  művelésére pénz. És nem az egyszeri tömegteremtő nagyrendezvények pufogtatása, ostoba Geeniss rekord kísérletek szolgálnának az e rovatokon elszórt tíz - száz milliók ürügyéül.  Sokkal inkább karakteres, csak Szegedre jellemző, kulturális folyamatokat indító-, termékenyítő alkotókra, légyenek festői, zenei, vagy éppen tudományos életművek, kiállítások, szellemi műhelyek. Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player