ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
Magazin
Uccai dumĂĄk
Az ítélet råd méretett
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Nyolc Corvette-ritkasåg zuhant bele egy víznyelÔbe Kentuckyban
Egészség Egészség
Geréb Ágnes: a kórhåzban is elveszthették volna a babåt
FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g   2007 September 16, Sunday  

Az a kisbaba, aki szombat hajnalban meghalt egy fĂ”vĂĄrosi szĂŒlĂ”otthonban, ugyanĂșgy elveszthette volna az Ă©letĂ©t, ha a kĂłrhĂĄzban prĂłbĂĄljĂĄk a vilĂĄgra segĂ­teni.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Ezt nyilatkozta GerĂ©b Ágnes, a tragikus otthonszĂŒlĂ©snĂ©l jelen lĂ©vĂ” szĂŒlĂ©sz-nĂ”gyĂłgyĂĄsz vasĂĄrnap az RTL Klub HĂ­radĂłjĂĄnak. GerĂ©b Ágnes azt mondta, hogy mĂ©lysĂ©gesen egyĂŒttĂ©rez a csalĂĄddal. HozzĂĄtette: mindent megtettek a gyerekĂ©rt.

GerĂ©b Ágnes, a NapvilĂĄg SzĂŒletĂ©shĂĄz alapĂ­tĂłja 17 Ă©ves klinikai gyakorlattal rendelkezik Ă©s legalĂĄbb ekkora tapasztalattal bĂ­r az otthonszĂŒlĂ©s terĂ©n. Az elmĂșlt 18 Ă©vben körĂŒlbelĂŒl 3300 otthonszĂŒlĂ©st kĂ­sĂ©rtek vĂ©gig, az Ă­gy vilĂĄgra jött babĂĄk körĂŒlbelĂŒl egy ezrelĂ©kĂ©t vesztettĂ©k el. Ezek a csecsemĂ”k ugyanĂșgy meghalhattak volna, ha egy kĂłrhĂĄzban szĂŒletnek - ĂĄllĂ­tja GerĂ©b Ágnes. A szĂŒlĂ©sznĂ” elmondta: nem egy ilyen esetet lĂĄtott a kĂłrhĂĄzban, ilyenkor csak nagy nehĂ©zsĂ©gek ĂĄrĂĄn tudtĂĄk kiemelni a magzatot. Volt, aki megĂșszta, de volt hogy ennek következtĂ©ben meghalt vagy maradandĂł kĂĄrosodĂĄst szenvedett a baba. Pedig addig, amĂ­g a nĂ”k szĂŒlnek, addig kisbabĂĄkat is el fognak veszĂ­teni, sĂ”t az anya Ă©lete is veszĂ©lybe kerĂŒlhet. Sajnos kevesen vannak tudatĂĄban annak, hogy a szĂŒlĂ©sbe bele is lehet halni - mondta GerĂ©b Ágnes.

A szĂŒlĂ©sznĂ” elmondĂĄsa szerint a szombati szĂŒlĂ©s komplikĂĄciĂłmentesen indult, egĂ©szen addig amĂ­g a kisbaba vĂĄlla el nem akadt a szĂŒlĂ”csatornĂĄban. A szĂŒlĂ©sben segĂ©dkezĂ”k minden tĂ”lĂŒk telhetĂ”t megtettek, de nem tudtĂĄk kiszabadĂ­tani a babĂĄt. GerĂ©b Ágnes közben mentĂ”t hĂ­vott, akik a JĂĄnos KĂłrhĂĄzba szĂĄllĂ­tottĂĄk az anyĂĄt Ă©s magzatĂĄt - de a gyermeket mĂĄr nem tudtĂĄk megmenteni. Lintner Ferenc, a kĂłrhĂĄz szĂŒlĂ©sz-nĂ”gyĂłgyĂĄsz fĂ”orvosa azt mondja, egy orvoscsoport vĂĄrt a nĂ”re Ă©s kisbabĂĄjĂĄra, de mĂĄr nem tudtak segĂ­teni az ĂșjszĂŒlöttön. A halĂĄl nagy valĂłszĂ­nĂ»sĂ©ggel a vĂĄllak elakadĂĄsĂĄval következett be - mondta.

Az Ășgynevezett vĂĄllelakadĂĄs nem ismeretlen a szĂŒlĂ©szek elĂ”tt. Egy Ă©vben ĂĄtlagosan öt ĂșjszĂŒlött hal bele ilyen komplikĂĄciĂłba a kĂłrhĂĄzakban. Ez egy viszonylag ritka dolog, ezer szĂŒlĂ©sbĂ”l 2-5 esetben fordul elĂ” - de minĂ©l nagyobb a magzat, illetve minĂ©l lassabban halad a szĂŒlĂ©s, annĂĄl nagyobb a valĂłszĂ­nĂ»sĂ©ge, hogy tragikus vĂ©ge lesz - mondta CsĂĄkĂĄny M. György szĂŒlĂ©sz-nĂ”gyĂłgyĂĄsz az RTL Klub HĂ­radĂłjĂĄnak.

A szĂŒlĂ©szeti szakmai kollĂ©gium szerint jelenleg sem a szemĂ©lyi, sem a tĂĄrgyi feltĂ©telei nincsenek meg az otthonszĂŒlĂ©snek. Az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi minisztĂ©rium jövĂ”re akar törvĂ©nyt alkotni az otthonszĂŒlĂ©s szabĂĄlyairĂłl. A tragĂ©diĂĄval vĂ©gzĂ”dött otthonszĂŒlĂ©s Ăłta a 35 Ă©ves nyĂ­regyhĂĄzi nĂ” fizikailag mĂĄr jobban van. Az ĂŒgyben a rendĂ”rsĂ©g eljĂĄrĂĄst indĂ­tott. SzakĂ©rtĂ”ket vontak be azĂ©rt, hogy Ă”k ĂĄllapĂ­tsĂĄk meg, felelĂ”s-e valaki az ĂșjszĂŒlött halĂĄlĂĄĂ©rt. Az RTL Klub HĂ­radĂłja Ășgy tudja, a szakvĂ©lemĂ©ny vĂĄrhatĂłan napokon belĂŒl elkĂ©szĂŒl.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player