Programajánló
Szeptember 2020
H K S C P S V
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Kapcsolati zűr
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Nagyon menő: 570 lóerős Lambóval jár suliba egy 15 éves lány
Egészség Egészség
Geréb Ágnes: a kórházban is elveszthették volna a babát
Független Hírügynökség   2007 September 16, Sunday  

Az a kisbaba, aki szombat hajnalban meghalt egy fővárosi szülőotthonban, ugyanúgy elveszthette volna az életét, ha a kórházban próbálják a világra segíteni.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Ezt nyilatkozta Geréb Ágnes, a tragikus otthonszülésnél jelen lévő szülész-nőgyógyász vasárnap az RTL Klub Híradójának. Geréb Ágnes azt mondta, hogy mélységesen együttérez a családdal. Hozzátette: mindent megtettek a gyerekért.

Geréb Ágnes, a Napvilág Születésház alapítója 17 éves klinikai gyakorlattal rendelkezik és legalább ekkora tapasztalattal bír az otthonszülés terén. Az elmúlt 18 évben körülbelül 3300 otthonszülést kísértek végig, az így világra jött babák körülbelül egy ezrelékét vesztették el. Ezek a csecsemők ugyanúgy meghalhattak volna, ha egy kórházban születnek - állítja Geréb Ágnes. A szülésznő elmondta: nem egy ilyen esetet látott a kórházban, ilyenkor csak nagy nehézségek árán tudták kiemelni a magzatot. Volt, aki megúszta, de volt hogy ennek következtében meghalt vagy maradandó károsodást szenvedett a baba. Pedig addig, amíg a nők szülnek, addig kisbabákat is el fognak veszíteni, sőt az anya élete is veszélybe kerülhet. Sajnos kevesen vannak tudatában annak, hogy a szülésbe bele is lehet halni - mondta Geréb Ágnes.

A szülésznő elmondása szerint a szombati szülés komplikációmentesen indult, egészen addig amíg a kisbaba válla el nem akadt a szülőcsatornában. A szülésben segédkezők minden tőlük telhetőt megtettek, de nem tudták kiszabadítani a babát. Geréb Ágnes közben mentőt hívott, akik a János Kórházba szállították az anyát és magzatát - de a gyermeket már nem tudták megmenteni. Lintner Ferenc, a kórház szülész-nőgyógyász főorvosa azt mondja, egy orvoscsoport várt a nőre és kisbabájára, de már nem tudtak segíteni az újszülöttön. A halál nagy valószínűséggel a vállak elakadásával következett be - mondta.

Az úgynevezett vállelakadás nem ismeretlen a szülészek előtt. Egy évben átlagosan öt újszülött hal bele ilyen komplikációba a kórházakban. Ez egy viszonylag ritka dolog, ezer szülésből 2-5 esetben fordul elő - de minél nagyobb a magzat, illetve minél lassabban halad a szülés, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tragikus vége lesz - mondta Csákány M. György szülész-nőgyógyász az RTL Klub Híradójának.

A szülészeti szakmai kollégium szerint jelenleg sem a személyi, sem a tárgyi feltételei nincsenek meg az otthonszülésnek. Az egészségügyi minisztérium jövőre akar törvényt alkotni az otthonszülés szabályairól. A tragédiával végződött otthonszülés óta a 35 éves nyíregyházi nő fizikailag már jobban van. Az ügyben a rendőrség eljárást indított. Szakértőket vontak be azért, hogy ők állapítsák meg, felelős-e valaki az újszülött haláláért. Az RTL Klub Híradója úgy tudja, a szakvélemény várhatóan napokon belül elkészül.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player