Arcképcsarnok
Kovács Béla -generációk francia tanára
ImageKovács Béla a francia nyelv és kultúra terjesztésének szentelte életét, ezért is kaphatta meg a francia állam egyik legrangosabb kitüntetését, az Akadémiai Pálma Rendet és annak is a parancsnoki fokozatát.
A könyvtár közvetítsen kulturális értékeket
Varró Vince - Félszáz év a belgyógyászatban
Várkonyi Tamás: Egy orvos a cukorbetegekért
Etka anyó titkai
Beszélgetés Pál Tamás karmesterrel, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatójával
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Április 2020
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Relax
A férfi földrajza
A bor elemzése
Filmleírások
A tűzben edzett férfi
Arcképcsarnok Arcképcsarnok
Nyugodt portré Vécsei professzorról
Munkatársunktól   2007 April 06, Friday  
Image
A Szegedért Alapítvány kutatói kuratóriuma a Szőkefalvi-Nagy Béla Díjjal adózott Dr. Vécsei László, a neurológia professzorának munkássága előtt.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 A professzor egy kellemes kézszorítást követően bevezetett a nyugalom szentélyébe. Semmi különös nincs a professzori szobában, diplomák, oklevelek, konferenciákról fotók a falon, könyvek, iratok a polcokon, kis íróasztal, számítógép, kanapé és két fotel a vendégek fogadására. Ennyi, bár más már nem is férne be a picike helyiségbe. Mégis szinte elfelejtettem az idő fogalmát, olyan nyugodtság vett rajtam erőt, amiről nem is tudtam, hogy hiányzott. Árad ebből az emberből a kiegyensúlyozottság, kellemes határozottság és nyugalom. S mindez úgy - amint az a beszélgetés során kiderült - vannak neki is komoly mániái, mint a kutatás hazai fejlesztése; az oktatás, betegellátás, kutatás tevékenységek összekapcsolása a hazai orvoslásban, és még sorolhatnák, hiszen számos társaság elnöke, bizottságok tagja, szaklap főszerkesztője, aktív gyógyító, kutató, oktató, konferenciajáró ember. Mindemellett 3 gyermek édesapja.

Névjegy: Dr. Vécsei László (1954) tanszékvezető egyetemi tanár a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai vezetője (1993-), majd a Neurológiai Klinika igazgatója, az orvostudományok (MTA) doktora (1992), s az MTA levelező tagja (2001-). Három évig volt tanulmányúton Svédországban a Lundi Egyetemen, ahol a Lundi Egyetem doktora fokozatot kapta, illetve Bostonban a Harvard Egyetemen. Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnökhelyettese, a Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság tagja, a Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társaságának és az MTA Klinikai Idegtudományi Bizottságának elnöke, az ETT TUKEB és a Magyar Agykoalíció alelnöke, az Európai Klinikai Neurofarmakológiai Társaság és a Duna Nemzetközi Neurológiai Társaság főtitkára, a Magyar Fájdalom Társaság tiszteletbeli elnöke, valamint a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke.

Folyóiratok szerkesztőbizottságának tagja: Journal of Neurological Sciences, European Journal of Neurology (2000-2006), Magyar Alapellátási Archívum (1998-2004), Ideggyógyászati Szemle/ Clinical Neuroscience, Orvosi Hetilap, Polish Journal of Neurology and Neurosurgery, Acta Biologica Szegediensis, Scripta Neurologia Psychiatria, Lege Artis Medicinae and Pharmaceutical. Az Annals of Albert Szent-Györgyi Medical and Pharmaceutal Center társszerkesztője, és a MOTESZ Magazin főszerkesztője.

Érdeklődési területe: a neurológiai kórképek pathomechanizmusa új terápiás alternatívák vizsgálata, valamint a kinurenin rendszer szerepe a neurodegeneráció és neuroprotekció folyamataiban. Több, mint 300 közlemény, valamint 11 könyv szerzője, illetve társszerzője.


A beszélgetés apropója, hogy a Szegedért Alapítvány kutatói kuratóriuma a Szőkefalvi-Nagy Béla Díjjal adózott a Szegedi Egyetemen végzett, s 1993 óta itt dolgozó tudós munkássága, elért eredményei előtt.


  • Az a kitüntetés mindig értékesebb, amit saját környezetében kap meg az ember. Meghatott a Szegedért Alapítvány elismerése. Egy díjat két érték határoz meg: kik adják és kik kapják. Esetemben az adományozók, és nem utolsó sorban az eddigi díjazottak névsora is rendkívül rangos a Szegedért Alapítvány esetében.

- Ön ebben az évben egy másik elismerésben is részesült, mert gondolom annak számít, hogy a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) elnökének választották meg két évre. Milyen határozott elképzelésekkel látott ennek a feladatnak, ebben az egészségügyre vészterhes időkben?


  • A hazai orvostudomány fejlődése érdekében elengedhetetlen a kutatás fejlesztése, hiszen e nélkül nincs hatékony betegellátás, és meghatározó az oktatás területén is. Ugyanis, ha az orvoskutatás háttérbe szorul, az előbb-utóbb érezhető a betegellátás és az oktatás színvonalán is. Egy gyógyító nem elégedhet meg azzal, hogy csak a szakirodalmat olvassa, hiszen ha nem végez valamilyen kutató munkát egy idő után esetleg nem is pontosan érti olvasmányát. Közvetlenül kell tehát találkozni, surlódni az anyaggal. Az oktatásban szintén ez látható, sőt még a diákok között is azok szereznek komoly tudást, akik időt szánnak saját ötleteikre kidolgozására, önálló kutató munkára. A MOTESZ-ben erős az elkötelezettség arra, hogy képviselje ezt az álláspontot -azaz a betegellátás, kutatás és oktatás komplex egységét- ráadásul én könnyebb helyzetben vagyok, hiszen abban modellben élek itt Szegeden, amiről beszélünk a Szövetségben.


- Valóban modellértékűnek tartja azt a közeget, amiben dolgozik? Ez a modell, amire egy kutató, klinikus és oktató vágyik?


  • Természetesen vannak hiányosságok, s mindig lehet javítani egy rendszeren. Szerencsés lenne, ha mindenki saját habitusa és a Klinika elvárása szerint megtalálhatná a megfelelő arányokat, mondjuk tevékenysége 60 százalékában a betegellátásban vesz részt, 20 százalékában oktat, és 20 százalékában kutatásokat végez, s ennek megfelelőn történne a finanszírozása is. Persze, ez más arányokkal is elképzelhető. Komoly probléma azonban, hogy az OEP és az oktatási források szűkös volta mellett, nincs elég kutatási pénz. Magyarországon nem éri el a GDP 1 %-át sem a kutatásokra fordítható összeg. Bár mi magyar viszonylatban nem lehetünk elégedetlenek, hiszen pályázatok során kaptunk támogatást. Kiemelendő a Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpont szerepe. Ez jelentős áttörést hozhat.


- Egyik cikkében azt írja, sokat vár attól, hogy 2010-re a nemzeti össztermék 3 százalékra kell emelni a kutatás, fejlesztésre fordított forrásokat.


  • Természetesen, azért azt is tudomásul kell venni, hogy noha ez a három százalék magyar viszonylatban jelentős összeg, egy nálunk gazdagabb országban -ahol a nemzeti jövedelem jóval magasabb a hazainál- a 3 százalék többszöröse lehet a mienknél.


- A MOTESZ Magazin főszerkesztőjeként többször hangsúlyozta azt is, hogy többet kellene tenni, azért, hogy a társadalom megismerje a hazai kutatási eredményeket. Egy finnországi közvélemény-kutatásra hivatkozva kifejti, ki kellene használni azt a lehetőséget, hogy az emberek többségét foglalkoztatja az orvoslás legújabb eredményei, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk.


  • Ha jól emlékszem a finnországi adatokra a lakosság 80 %-a mutat komoly érdeklődést a gyógyítási, orvosi információk iránt. Olyan kezdeményezésekre van szükség, mint a Mindentudás Egyeteme, amely nagyon népszerű, és már helyi programok is kapcsolódnak hozzá, például itt Szegeden is. Sokkal több ilyen és hasonló műsor kellene, s nem csak a televíziókban, hanem mindenféle orgánumban, hogy az emberek sokkal tájékozottabbak legyenek az egészségük megvédésével kapcsolatban. Persze tudom, hogy sokszor elsősorban a profit mozgatja a médiát, s nem biztos, hogy tudományos ismeretterjesztés és az egészségnevelés ebből a szempontból a legfontosabb tényező.- Talán mi, ezzel az interjúval, hozzátudunk járulni a tájékoztatás javítására irányuló vágya teljesüléséhez. Éppen ezért segítsen nekem, meg tudom érteni laikusként az Ön kutatásait?


  • Persze, ez nagyon egyszerűen megfogalmazható. Szinte minden neurológiai kórképnél, mint az agyi keringési zavarok, vagy agyvérzés, a sclerosis multiplex, Parkinson kór az idegszövet károsodik. A kérdés, hogyan lehet ezt a folyamatot befolyásolni? A szervezetben erre hatással egyebek mellett a kinurenin rendszer van. Olyan kinurénsav-analógokat keresünk, amelyeknek védő hatása van az idegszövet károsodásával szemben. Ez a munka szoros kollaborációban folyik a Toldi professzor vezette Összehasonlító Élettani Intézettel, illetve a Boros professzor vezette Sebészeti Műtéttani Intézettel. A molekulák szintézise pedig Penke, illetve Fülöp professzorok intézeteiben folyik.


- Önnek rendkívül komoly nemzetközi elismertsége, és kapcsolatrendszere van. Hogyan lehet ezt fenntartani, hiszen, gondolom, nagyon fontos a napi munkában is?


  • Ez valóban nagyon nehéz kérdés, és időigényes. Erre alkalmasak a konferenciák, az egy-két napos meghívások különböző egyetemekre. Például éppen az elmúlt héten voltam Németországban előadást tartani. De most szervezünk egy nemzetközi konferenciát is, ahova lehetőségem volt meghívni, és elfogadták a felkérést azok a kiváló kollégák, akikkel együtt dolgoztam Bostonban, Svédországban, sőt Izraelből is jönnek majd.


A családja hogyan tolerálja ezt a nagyon aktív életet? Szigorú szülő?


- Bőrgyógyász feleségemre hárul a legnagyobb teher, de a gyerekeink már jórészt felnőttek. A nagy fiam programtervező matematikus, a lányom most végzős közgazdász, a kisebb fiam pedig az idén érettségizik és fizikus mérnök szeretne lenni. Egyáltalán nem gondolom, hogy szigorúak lennénk a feleségemmel, hiszen bármit is csinálunk, életünk értelme a gyermekeink.


- Mennyi időt tölt egy évben külföldön?


  • Napra pontosan nem tudnám megmondani, de jónéhány meghívásnak teszek eleget.


- Hol érzi a legjobban magát, vannak olyan helyek, amiket különösen kedvel?

  • A legjobban szeretek hazajönni. Igen. Otthon, a szobámban érzem a legjobban magam.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player