JAM -Az életrevaló tudás
Közgazdaságtan vezetőknek
A Citibank Zrt. támogatja a magyar pénzügyi és közgazdasági oktatást. Az egyhetes Közgazdaságtan Vezetőknek elnevezésű tábort, Piliscsabán rendezték meg középiskolás diákoknak.
Rendhagyó árnyéknap a kaszárnyában
Global Village Camp
Bezárult a JAM utca
Szavazzon a legjobb diákvállalkozásra!
Bridge Fair
Karrier
Állásszerzés
Kiket keres az álláspiac?
Karriertanács
Az egyéni vállalkozás
EUkarrier
EURODESK
Programajánló
Január 2021
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Állás és karrier
Állásszerzés
Álláskeresési stratégiák
Karriertanács
Az egyéni vállalkozás
EUkarrier
Pályakezdőknek 2.
Pályakezdők munkatapasztalat szerzési támogatása

JAM -Az életrevaló tudás JAM -Az  életrevaló tudás
Diákok, mint árnyék
Munkatársunktól   2007 April 05, Thursday  

A Junior Archievement Magyarország árnyékprogramjának résztvevői már diákkorukban megismerkedhetnek választandó szakmájukkal test- és emberközelből. A JAM munkatársai a különleges kívánságokat is teljesítik.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Három éve fut már a Junior Archievement Magyarország Alapítvány (JAM) Árnyékprogramja. A kissé fura cím nagyon gyakorlatias célt takar: a pályaválasztó diákok az alapítvány segítségével beleshetnek választandó szakmájuk egy-egy munkanapjába test- és emberközelből. Sokaknak ugyanis nincs sok fogalmuk az általuk, pláne szüleik által számukra választott szakma mindennapjairól. Az iskolában mindig csak a következő átugrandó célt látják -dolgozatot, év végi bizonyítványt, érettségit, felvételit- anélkül, hogy az egésznek az eredményéről, a végzendő munkáról bármilyen tapasztalásuk lenne.
A program azzal kezdődik, hogy a JAM   tájékoztató lapot küld a középiskoláknak, melyben részletesen leírják a jelentkezés feltételeit, és a lehetőségeket. Ez utóbbiak mostantól gyakorlatilag korlátlanok, hiszen a felkínált szakmák mellett az alapítvány szakemberei minden, akár különleges kérést is megkísérelnek teljesíteni. Így aztán el lehet menni például egy szobafestő mellé egész napra "dolgozni", de annak sincs akadálya, hogy egy pilóta mellett töltsön egy napot a jelölt. Ekkor hamar kiderül, hogy az előbbi munka nem is olyan "szörnyű", de az is előfordulhat, hogy a "minden gyerek álma" repülőgép vezetés eléggé émelyítő. Szerencsésebb persze az, ha a pilóta-jelölt úgy távozik, hogy "ez az amire mindig vágytam", ezért aztán ezeket a gyerekeket már nem nagyon kell noszogatni a tanulásban céljuk elérésére.
Most éppen a Solvo biotechnológiai cégtől, a Novotel Szállótól, és a Shelltől kaptunk pozitív visszajelzést, de feltételezhetően fogadják az Árnyékprogram résztvevőit a pécsi ELCOTEC-nél is -ismertet meg a diákok körében legnépszerűbb vállalatokkal Farkas László Róbert, a JAM projekt koordinátora, és PR. menedzsere. A japán szerszámgyártó MAKITA magyarországi üzemében pedig nem csak az egyes munkafolyamatokat tapasztalhatják meg diákjaink, hanem azt a keleti szervezeti kultúrát is, melyet a cég hozzánk is átmentett az anyaországból. A SZTE Gyógyszerésztudományi Karával is folytatunk tárgyalásokat, ahol az egyre inkább hiányszakma szakembereit képzik. Itt 120-150 hallgató leshet bele a kutatók mindennapjaiba. Öröm számunkra, hogy nagyon sok a jelentkező máris, elsősorban a Radnótiból, és a Kossuth Zsuzsából.
A legnépszerűbb szakmák a pénzügy, marketing, a management, a turizmus és az idegenforgalom -mondja a Webrádió kérdésére Gergely Orsolya, a JAM megbízott ügyvezető igazgatója. Az országban 350 középiskolába küldjük ki a jelentkezési lapokat, évente 1500-2000 diák érdeklődik, közülük 600-an a Dél-Alföldről. A legtöbbjük 16 éves, vagy idősebb és tapasztalataink szerint erősen motiváltak. A kiválasztást a küldő oktatási intézmény tanárai segítik. A program olyan sikeres, hogy 2013-ig szeretnénk megtöbbszörözni a résztvevők számát. Ekkorra összesen 30 ezer diák követheti majd árnyékként választandó szakmája képviselőjének egy napját, ehhez a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium biztosítja a más forrásokkal is kiegészített feltételeket.
Segítség lenne azonban számunkra, ha azok a cégek, akik szeretnének jó szakemberekre szert tenni, jelentkeznének az árnyékprogramra, mert így könnyen juthatnak néhány év múlva elkötelezett munkatársra, akit már diákkorától ismernek -teszi hozzá Gergely Orsolya.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Karrier arrow Diákok, mint árnyékContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player