WebKozmo
Kecse-Nagy Helga: a jåték a legnagyobb élmény
ImageHĂĄlĂĄs vagyok a szĂŒleimnek, mert mindenben segĂ­tettek, hogy a legjobbat tudjam kihozni magambĂłl. Nemcsak anyagi Ă©rtelemben. Lelkileg Ă©s erkölcsileg is mindig velem voltak, tĂĄmogattak - engem Ă©s a hĂșgomat is.
Pelle Anita: egyszerre vagyok boldog Ă©s fĂĄradt
Árvai Mara: Harmóniåra vågyom
Janik Gabriella:Tudni kell kompromisszumokat kötni
Zolnay Kriszta: Megfogalmazhatatlan a szeretet...
Kaczvinszky Emilia: a nÔk nem mernek nÔk lenni
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
SzĂ­nikĂ­nĂĄlat
GyĂŒjtemĂ©ny
WebKozmo
ÉgetĂ” MĂĄria: örĂŒlök, hogy tehetem, ami a dolgom Ă©s amit szeretek
KissnĂ© NovĂĄk Éva: Az ember nem magĂĄnyra szĂŒletett
Relax
A bor elemzése
Eltemette elefĂĄntja
WebKozmo WebKozmo
Venetianer Anikó: szeretném åtadni, amit kaptam
GrĂłf RĂłza   2007 February 19, Monday  

A bennem lĂ©vĂ” harmĂłnia elsĂ”sorban a boldog, kiegyensĂșlyozott csalĂĄdi hĂĄttĂ©rnek köszönhetĂ”. BĂĄr Ă©desapĂĄmat korĂĄn elveszĂ­tettem, nagyon szoros, meleg csalĂĄdi környezetben nevelkedtem Ă©s ezt prĂłbĂĄltam-prĂłbĂĄlom tovĂĄbbvinni.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A közelmĂșltben megkaptad a szegedi önkormĂĄnyzattĂłl a Kölcsey-emlĂ©kĂ©rmet egy civil-szervezetben, a Soroptimist-ban vĂ©gzett vĂĄrosszĂ©pĂ­tĂ” munkĂĄdĂ©rt. Hogyan jut mĂ©g erre is idĂ”d?
Amit az ember szeret Ă©s fontosnak tart, arra prĂłbĂĄl idĂ”t szakitani. Mindig szerettem sĂ©tĂĄlni, nĂ©zelĂ”dni, Ă©s gyakran elĂ”fordult, hogy pĂ©ldĂĄul egy utcanevet elolvasva utĂĄnanĂ©ztem, ki is volt az utca nĂ©vadĂłja. Sok Ă©ve tervezgettem, hogy a szegedi utcanevek alĂĄ a nĂ©vadĂłrĂłl rövid magyarĂĄzĂł tĂĄblĂĄt helyezĂŒnk el. Ez az elkĂ©pzelĂ©s a közelmĂșltban megvalĂłsult. A Szegeden 1992 Ăłta folyamatosan mĂ»ködĂ” civil egyesĂŒletĂŒnk, a Soroptimist Club - mely elsĂ”sorban jĂłtĂ©konysĂĄgi tevĂ©kenysĂ©get vĂ©gez - hölgytagjai elhatĂĄroztĂĄk ugyanis, hogy a szegedi utcanevek alĂĄ a nĂ©vadĂłrĂłl rövid magyarĂĄzĂł tĂĄblĂĄt helyeznek el. Az elmult 2-3 Ă©vben több, mint 200 ilyen tĂĄblĂĄt tettĂŒnk ki Szeged egĂ©sz terĂŒletĂ©n. A megvalĂłsĂ­tĂĄs költsĂ©geit sajĂĄt erĂ”bĂ”l Ă©s pĂĄlyĂĄzatokbĂłl fedeztĂŒk. E programunk folytatĂĄsakĂ©nt kĂ©szĂ­tjĂŒk el a nĂ©vadĂł magyarĂĄzĂł tĂĄblĂĄk magyar Ă©s angol nyelvĂ» szövegeit tartalmazĂł kiadvĂĄnyunkat, melyet a közeli jövĂ”ben szeretnĂ©nk megjelentetni.

Szakmai karried szépen ívelt felfelé, holott a férjed, dr. Venetianer Pål akadémikus stabil csalådi håtterét is te biztosítottad, nevelted a fiatokat és közben kutatómunkåt végeztél magad is... 
Bizony, ez nĂ©ha nem volt egyszerĂ» feladat! TĂ”sgyökeres budapestiek lĂ©vĂ©n 2 Ă©ves fiunkkal Szegedre költözve mindenfĂ©le csalĂĄdi hĂĄttĂ©r, segĂ­tsĂ©g nĂ©lkĂŒl teljesen Ășj szakmai Ă©s emberi környezetben kellett megszervezni az Ă©letĂŒnket. Nagy szerencsĂ©nkre fiunk vilĂĄg Ă©letĂ©ben kiegyensulyozott, mondhatni problĂ©mĂĄtlan gyerek, ill.kamasz volt, aki szinte termĂ©szetesnek vette, hogy a szĂŒlei reggeltĂ”l estig dolgoznak, Ă” pedig az iskola mellett sakkozik, nyelveket tanul, sportol, stb. Persze, jĂł oldala is volt a szĂŒlĂ”i elfoglaltsĂĄgnak! Én pĂ©ldĂĄul gyakran dolgoztam rövidebb ideig kĂŒlföldi laborokban Ă©s a franciaorszĂĄgi lelkes Ă©lmĂ©nybeszĂĄmolĂłim hatĂĄsĂĄra gimnazistakĂ©nt az angol mellett franciĂĄiul is megtanult! SĂ”t, többször meg is lĂĄtogatott Parisban. FĂ©rjemnek tĂ©nyleg igyekeztem kiegyensĂșlyozott, kellemes hĂĄtteret biztosĂ­tani. MegkönnyĂ­tette a helyzetĂŒnket, hogy mindketten kĂ­sĂ©rletes termĂ©szettudomĂĄnyi terĂŒleten dolgozva - bĂĄr sosem egy intĂ©zetben - nemcsak meg tudtunk bizonyos szakmai kĂ©rdĂ©seket beszĂ©lni, hanem el is fogadtuk, ha valamelyikĂŒnknek este mĂ©g dolga volt a laborban.

MegjelenĂ©sed mindig ĂĄpolt kĂŒlsĂ”t,harmĂłnmikus belsĂ”t sugĂĄrzott Ă©s sugĂĄrzik ma is. Honnan ez a belĂ”led ĂĄradĂł nyugalom, a termĂ©szetedbĂ”l adĂłdĂł nyitottsĂĄg?
 A bennem lĂ©vĂ” harmĂłnia elsĂ”sorban a boldog, kiegyensĂșlyozott csalĂĄdi hĂĄttĂ©rnek köszönhetĂ”. BĂĄr Ă©desapĂĄmat korĂĄn elveszĂ­tettem, nagyon szoros, meleg csalĂĄdi környezetben nevelkedtem Ă©s ezt prĂłbĂĄltam-prĂłbĂĄlom tovĂĄbbvinni. A csalĂĄdon kĂ­vĂŒl sok egyĂ©b is fontos a szĂĄmomra. Komoly kihĂ­vĂĄsnak Ă©reztem a kutatĂĄst, ami az alkotĂł munka összes kĂ­nszenvedĂ©se mellett nagyon sok örömet Ă©s sikert hozott. Viszont termĂ©szetembĂ”l Ă©s talĂĄn nĂ”i mivoltombĂłl következĂ”en sosem voltam monomĂĄniĂĄs, mindig szĂ­vesen jĂĄrtam pĂ©ldĂĄul kiĂĄllĂ­tĂĄsokra, szinhĂĄzba, moziba, sĂ­elni, kĂĄrtyĂĄzni, sĂ”t, egy Ășj, kĂŒlönleges ebĂ©d elkĂ©szĂ­tĂ©se is örömet okoz.

Többnyire Ășton vagy! Hol Szegeden, hol kĂŒlföldön...
Ez tĂ©nyleg Ă­gy van. CsalĂĄdom nagyrĂ©sze most is Budapesten Ă©l, gyakran lĂĄtogatom Ă”ket. De kĂ©pes vagyok egy jĂł kiĂĄllĂ­tĂĄsĂ©rt v. elĂ”adĂĄsĂ©rt Budapestre menni. Szeged nyugalma utĂĄn Ă©lvezem a fĂ”vĂĄros vibrĂĄlĂĄsĂĄt, amitĂ”l kifĂĄradva viszont nagyon jĂłl esik a kellemes, barĂĄtsĂĄgos Szegedre visszatĂ©rni. Nagyon szeretek utazni, a tudomĂĄnyos kongresszusok jĂłvoltĂĄbĂłl a vilĂĄg nagyon sok helyĂ©re eljutottam. MostanĂĄban inkĂĄbb a csalĂĄdi utazĂĄsok kerĂŒltek elĂ”tĂ©rbe, februĂĄrban szĂŒletett harmadik unokĂĄnk az USA-ban, Ă­gy mĂĄr megvettem a mĂĄrciusi repĂŒlĂ”jegyet hozzĂĄjuk.

Többször jĂĄrtĂĄl mĂĄr kinn! Milyen egy tipikus amerikai csalĂĄd?       TermĂ©szetesen nincs egysĂ©ges amerikai csalĂĄd-modell. Mivel arrafelĂ© a GYES Ă©s GYED nem lĂ©tezik, a gyermekvĂĄllalĂĄs Ă©s nevelĂ©s szemĂ©lyes döntĂ©s Ă©s felelĂ”ssĂ©g kĂ©rdĂ©se. KĂłrhĂĄzban dolgozĂł gyermekorvos-neonatolĂłgus menyem 3 hĂłnap fizetĂ©s nĂ©lkĂŒli szabadsĂĄgot vehet ki a szĂŒlĂ©st követĂ”en, Ă­gy az Ă” magĂĄnĂŒgye, hogy babysitter vagy egyĂ©b segĂ­tsĂ©ggel lĂĄtja el a gyerekeket. A magasan kĂ©pzett, professzionĂĄlis nĂ”k közĂŒl egyre többen kĂ©sĂ”bbi idĂ”szakra halasztjĂĄk a szĂŒlĂ©st. MĂĄsok viszont nem, vagy csak rĂ©szĂĄllĂĄsban dolgoznak, amĂ­g a gyerekek kicsik, esetleg Ășgy vĂĄllalnak munkĂĄt, hogy a fĂ©rjĂŒk felĂŒgyeli a gyerekeket. Tapasztalataim szerint az amerikai csalĂĄdok nagyon gyermekcentrikusak, sok esetben pĂ©ldĂĄul a lakĂłhely kivĂĄlasztĂĄsĂĄnĂĄl döntĂ” szempont, hogy milyen iskola van a közelben. SzemĂ©lyes - persze nem ĂĄltalĂĄnosĂ­thatĂł -tapasztalataim nagyon jĂłk az amerikai ĂĄllami (public) iskolĂĄkkal kapcsolatban. A gyerekeket kis kortĂłl kezdve arra tanĂ­tjĂĄk, hogy gondolkodjanak, merjĂ©k Ă©s tudjĂĄk elmondani a vĂ©lemĂ©nyĂŒket, Ă©s ne azt az osztĂĄlytĂĄrsat tekintsĂ©k "kirĂĄly"-nak, akinek a legszebb az autĂłja, hanem aki a legjobban oldja meg pĂ©ldĂĄul a feladatokat vagy a legszebben zongorĂĄzik.

Honnan veszed az energiĂĄt ehhez a sokmindenhez?
Ha az ember sokfélét csinål, sokféle energiåt hasznål, így ha az egyik fogytån van, jöhet a måsik...

Nehezebb-e ma nĂ”nek, tĂĄrsnak, önĂĄllĂł-alkotĂł szemĂ©lyisĂ©gnek maradni mint, mondjuk a mĂșlt szĂĄzadban? EgyĂĄltalĂĄn, kell-e egyszerre ennyi mindent vĂĄllalni ma egy nĂ”nek? 
Úgy Ă©rzem, hogy a mai fiatal nĂ”k vĂĄlasztĂĄsi lehetĂ”sĂ©ge sokkal nagyobb, mint a rendszervĂĄltĂĄs elötti idĂ”kben volt. Amikor diplomĂĄztam, fel sem merĂŒlt, hogy egy rövid , esetemben 14 hĂłnapos gyes utĂĄn nem kell dolgozni menni, Ă©s ez szinte minden Ă©vfolyamtĂĄrsamnĂĄl Ă­gy volt. Ma elĂ©g sok olyan fiatal diplomĂĄs nĂ”t ismerek, aki Ășgy döntött, hogy jĂłnĂ©hĂĄny Ă©vig otthon marad a gyerekekkel, Ă©s a prioritĂĄsok közĂŒl a csalĂĄd Ă©s a gyerekek minĂ©l tökĂ©letesebb nevelĂ©se ĂĄll az Ă©len. Ugyanakkor sok olyan fiatal hölgyet is ismerek, aki igen felelĂ”ssĂ©gteljes, nagy presztizsĂ» ĂĄllĂĄst tölt be, akĂĄr kĂŒlföldön is. TehĂĄt közelĂ­tĂŒnk ahhoz a kĂ­vĂĄnatos ĂĄllapothoz, amit szabad vĂĄlasztĂĄsnak neveznek. Hogy kell-e ennyi mindent vĂĄllalni? Ez, rĂ©szben legalĂĄbbis, szintĂ©n preferencia dolga, szerintem a sokfĂ©lesĂ©g kevĂ©sbĂ© fĂĄrasztĂł, mint amilyen hasznos. De ezt a vĂ©lemĂ©nyemet nem szeretnĂ©m ĂĄltalĂĄnosnak tekinteni.

Milyen csalådot kívånsz az unokåidnak? 
Nagyon boldognak Ă©s szerencsĂ©snek Ă©rzem magam, mert Ă©letem egyik legfontosabb rĂ©sze, a gyerekem Ă©lete sok mindenben Ășgy alakult, ahogy azt szerettĂŒk volna ( a kilomĂ©terben kifejezett tĂĄvolsĂĄgot leszĂĄmĂ­tva). SzĂłval azt szeretnĂ©m, ha unokĂĄim is olyan boldog, szeretĂ”, egymĂĄsra figyelĂ”, Ă©rtĂ©kközpontĂș csalĂĄdban Ă©lnĂ©nek, mint a szĂŒleik.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow GyĂ»jtemĂ©ny



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player