Szabadegyetem - Szeged
Tóth Ágota egyetemi docens előadása
ImageTóth Ágota, a SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai Tanszékének docense "Önszerveződő kémiai rendszerek: kémiai hullámok" címmel tartotta meg előadását a Szabadegyetem - Szeged sorozatban.
Gallé László professzor előadása
Ábrahám György professzor előadása
Párducz Árpád egyetemi tanár előadása
Szalay István főiskolai tanár előadása
Molnár Imre professor emeritus előadása
Könyv
Modellek
Leila
Történelmi évfordulók
Párizs bukása 2.
Somogyi-könyvtár könyvajánlója
Jolsvai András: Ma még csak szerda
Szegedi írók
Üzenetek egy elsüllyedt vilából
Színielőadások
Mandragóra
Filmleírások
Ilyen az élet
Hírlevél
Hírlevél
Arcképcsarnok
Kovács Béla -generációk francia tanára
Úton
A haragos zöld honában
Kipróbáltuk
Esőben csendesebb a borfesztivál
Programajánló
Február 2019
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Relax
Vidám képek
Eltemette elefántja
Szabadegyetem - Szeged Szabadegyetem - Szeged
Vinkó József egyetemi docens előadása
Munkatársunktól   2006 September 20, Wednesday  
Image
A SZTE TTK Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék docense "Fantázia és valóság - a science-fiction szerepe a modern természettudományokban" címmel tartott előadást.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A science-fiction (SF), azaz a tudományos-fantasztikus irodalom, film- és képzőművészet napjainkban vezető szerepet tölt be a szórakoztatóiparban, kasszasikert hozó komputerizált filmek tucatjai árasztják el évről-évre a kikapcsolódni vágyó nézőket.
E kereskedelmi jellegű megjelenés mellett azonban a SF-nek vannak  lényegesen komolyabb, gondolkodó, és gondolkodtató irányzatai is. Ezekben a művekben gyakran jelennek meg olyan kreatív ötletek, elképzelések, melyek valamilyen természettudományos problémára keresnek alternatív megoldást, természetesen nem tudományos módszerekkel, hanem a képzelet segítségével.
Figyelemre méltó, hogy ezen ötletekből milyen sok válik később valósággá. Talán a legismertebb példa erre a 19.századi klasszikus író, Jules Verne, aki korát messze megelőzve képzelte el és írta le a repülőgépet, a tengeralattjárót, az elektromosság által működtetett motort, sőt, a holdutazást is. A modern tudomány művelői között is gyakran találkozhatunk olyanokkal, akik valamilyen SF-műből kaptak ihletet, vagy akár ötletet tudományos problémák vizsgálatához, sőt, olyan is előfordul, hogy tudósok saját eredményeiket SF-művekben is publikálják. Mivel széles tömegekhez jut el, a SF-nek nagyon komoly szerepe van a természettudományok népszerűsítésében, az ismeretterjesztésben.

Az előadásban négy témakörből jelennek meg példák a SF-művekben megjelenő ötletekre és azok valóságtartalmára. Az érintett témák: a csillagközi űrrepülés, az időutazás, a kozmikus katasztrófák és a földönkívüli civilizációk köré kapcsolódó kérdések.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player