Sportemberek
Dr. Kereszty Bélára emlékeztek
Dr. Kereszty Bélára, a Maty-ér egyik szülőatyja tiszteletére emléktáblát avattak a hálás utódok pénteken délután, az evezőst ábrázoló szobor talapzatán. Olvassa újra korábban, vele készült interjúnkat!
Szabó László (Sonka)
Sándor István
Bartók Csaba
Bartalos Zoltán
Dr. Adamkovich István
Sport
Olimpia
Az EU nyerte a legtöbb aranyérmet
Helyi sport
Férfi vízilabda ob I - Legyőzte a bajnok a kupagyőztest
Országos sport
Férfi vízilabda ob I - Fölényesen nyert a Szeged
Nemzetközi sport
Teke-vb - Győzelemmel kezdett a magyar férfi válogatott is
Szerintem
Szakmai gyakorlaton az EHF-nél
Programajánló
December 2018
H K S C P S V
26272829301 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Zenei hírek
Gitárprímás Szegeden
Guano Apes a SZINpadon!
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Bulvár
9 éves kislánnyal erőszakoskodott egy férfi Somogyban
Roma családokat fenyegettek Tapolcán
Játék
GTR2 - Nagyszerű autóverseny
Vonatozzunk a számítógépen
Buli
Bastian
The Freak Factory
Autók
Múzeumba került az első, 1898-ban készült Porsche
Sportemberek Sportemberek
Gyémánt Imre
Munkatársunktól   2006 December 13, Wednesday  
Image
Neve egybeforrt a búvárúszással, edzőként világ és Európa bajnoki aranyak sokasága jelezte sikerességét. Imre bácsi hatvanhat évesen távozott el közülünk. Ezzel az írással tisztelgünk előtte.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

- Úszás volt az első sportágam, de fázós úszó voltam. Az akkori edzésmódszerekkel, alig úsztunk többet napi egy kilométernél. Ötven pillén és háton az országos úttörő ranglistán második voltam, de a száz méter már a nagy halál kategóriájába tartozott. A kinizsinek, ahol úsztam, volt pólócsapata is, ott NB II-ig jutottunk. Az úszást hatvanban, a pólót 61-ben hagytam abba, mert a TF-en nem támogatták az úszó tevékenységemet, így nem bírtam a gyűrődést. A Radnótiban atletizáltam, Kertész tanár úrnál, magasban például 180 centiig jutottam. Tagja voltam a tornász csapatunknak is, amit Zsedényi Pista bácsi vitt, de az edzésünket két "profi" tornász, Szögi Laci és Hargitai Tibi tartotta. A diákolimpián döntőbe jutottunk.

- Miért pont a TF-et választotta?
- Mert az elektro-mérnöki karhoz kellett a matematika, meg a fizika elmélete is. A TF aránylag könnyen ment, bár a gömbérzékem hagyott némi kívánnivalót maga után. Érdekes módon mégis bekerültem a röplabda csapatba. Olyan iskolatársaim voltak, Mint az olimpiai bajnok Zsivótzky Gyula és a vívó Pézsa Tibor. A jégkorongozó Jakabházi, meg csoporttársam volt.

- Mikor kezdett tanítani?
- Hatvankettőben, a Zalkában kezdtem. Egy év alatt a városi hatodik helyről a megyei bajnoki címig jutottunk az atlétikai négy tusában. Kézilabdában és kosárlabdában is élen voltunk. Utóbbiban, csak a Lang elemér vezette gyakorló vert meg bennünket. A Volános Dömösi Pista nálam kezdte. A Zalka után az Élelmiszeripari szakközép következett, majd 69 elejétől 98 nyaráig a Juhész Gyula TK testnevelés tanszékén dolgoztam, egy év szünettel, amikor is a SZOTE testnevelés szakcsoportját vezettem.

- Igazi sportsikereit az edzői pályán érte el, mikortól edzősködött?
- Ahogy visszajöttem Szegedre, elkezdtem az úszókkal foglalkozni, de falakba ütköztem. A hetvenes nagy árvíz alatt ismerkedtem meg a búvárúszással, s bár 74-79-ig a SZEOL úszószakosztályának vezetőedzője voltam, a búvároknál sikerült áttörést elérnem.
Dr. Kertai Gyuri volt az első neves tanítványom, majd a válogatott edzőjeként két év alatt eljutottunk a pontverseny harmadik helyére a szovjetek és a kelet-németek mögé. Kiss Feri volt az első felnőtt Európa bajnokom, váltóban. Tóth Kati az első saját nevelésű ifjúsági Európa bajnok, Bózsó Bea ifjúsági és felnőtt Eb győztesem, bár öt az úszóktól kaptam. A fiúknál Savanya Norbi volt az első Világbajnok és Kanyó Danival is sok szép aranyat nyertünk. Ma ö lett az utódom. Meg kell még említenem Ginczinger Editet, Veszelinov Annamáriát és Szekeres Ildikót. Kislányom is búvárúszó volt tizenhat éves koráig, de utána a tanulás felé orientáltam. Most a hét éves unokámat edzem, de sok Kinder csokimba kerül, hogy nyolcszáz méternél többet vállaljon. Ugyan olyan fázós úszó, mint én voltam.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SportContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player