Programajánló
November 2019
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Zenei hírek
Londoni otthonában elhunyt Rózsa Vera
!Deladap: hamisítatlan elektronikus cigányzene
Uccai dumák
Változó világ
Bulvár
Visszavihetik Franciaországba Ophelie holttestét
Roma családokat fenyegettek Tapolcán
Játék
South Park Rally
Vonatozzunk a számítógépen
Buli
HunDeep
The Freak Factory
Autók
Nyolc Corvette-ritkaság zuhant bele egy víznyelőbe Kentuckyban
SzTE hírek SzTE hírek
Nevet váltatnának az egyetemmel
kmn   2006 November 07, Tuesday  

Kapaszkodjon meg az indexébe minden szegedi egyetemista, hiszen ha Szabó László végigviszi elképzelését, hamarosan a város egyeteme újra nevet változtat és SZTE helyett SZGYATE lesz az univerzitásból.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A napokban egy levél érkezett szerkesztőségünk postaládájába, melynek címzettje a Szegedi Tudományegyetem rektora és az Egyetemi Tanács. Nem a postás tévedt el, hanem egy nyílt levélről van szó, melyben az aláírás tanúsága szerint Dr. Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke, Szeged Város önkormányzati képviselője, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem egykori diákja arra hívja fel Szabó Gábor rektor és az Egyetemi Tanács figyelmét, hogy fontolják meg a Szegedi Tudományegyetem nevének megváltoztatását.

Kezdeményezése alapján az SZTE-t Szent-Györgyi Albertről kellene elnevezni, hiszen a "Szeged Nobel-díjasa megérdemel egy egyetemet", a város egyeteme pedig "megérdemel egy Nobel-díjas nevet".
Indoklásában Szabó László kifejti, hogy "Szent-Györgyi mindmáig az egyetlen Nobel-díjas, aki Magyarországon érte el tudományos sikerét", ráadásul ő az egyetlen magyar, aki "itthon is várta be a világraszóló kitüntetést", hazájához és Szegedhez pedig utána is hű maradt.
Levele közepén a fideszes önkormányzati képviselő arra a megállapításra jut, hogy a Szegedi Tudományegyetem "nem kis részben" a mai napig Szent-Györgyi Albertnek és Nobel-díjat érő felfedezésének köszönheti, hogy az intézmény "az európai egyetemek közt az első 100, a világ egyetemei között pedig az első 200 között szerepel". Ráadásul "nélküle és eredménye nélkül a sokrétű összesítésben éppen csak fele ilyen jó lenne a teljesítményünk, egyebek között a budapesti ELTE is könnyeden-büszkén előttünk ballagna" - vonja le a megrázó következtetést a képviselő.
Zárszavaként levelében Szabó László emlékezteti a rektort és az Egyetemi Tanácsot, hogy 2007-ben lesz éppen 70 éves a "szegedi Nobel-díj", ez pedig kiváló alkalmat teremt arra, hogy az egyetem és a város törlesszen "adósságából hűséges szellemóriása emlékezetének".

Kíváncsiak voltunk, mit szól mindehhez az egyetem vezetése.

Dr. Szabó Gábor sajtóképviselője érdeklődésünkre elmondta, hogy a rektor a neki címzett nyílt levelet nem kapta meg, így nem is olvasta. Miután azonban röviden ismertettük a levél tartalmát, a rektor munkatársán keresztül közölte, hogy nem tervezik a Szegedi Tudományegyetem nevének megváltoztatását. A város világhírű Nobel-díjasának nevét a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum viseli és a rektor elképzelései szerint ez a jövőben is így marad.

Megtudtuk azonban azt is, hogy a névváltoztatási javaslat az Egyetemi Tanács (Szenátus) elé terjeszthető, amely előterjesztés esetén foglalkozna a kérdéssel, ám ilyen előterjesztés a tanácshoz hétfőig nem érkezett.

Mindezek után megkerestük a levél íróját, Dr. Szabó Lászlót is, akitől azonnal választ kaptunk, hogyan lehetséges, hogy pont a címzettekhez nem sikerült eljutnia levelének.
Történt ugyanis, hogy a Szögedi Védegylet elnöke éppen csak a rektornak és az Egyetemi Tanácsnak nem küldte el a nyílt levelet, hiszen úgy gondolta, az anélkül is eljut - elsősorban a sajtón keresztül - hozzájuk. Szabó László érdeklődésünkre közölte, hogy amennyiben a rektor mindezidáig valóban nem kapta meg a levelét, úgy még a hétfői napon elküldi neki, s hamarosan az Egyetemi Tanács elé is terjeszti javaslatát. Az önkormányzati képviselő azzal kapcsolatban, hogy az egyetem nem tervezi a névváltoztatást, elmondta, több évvel ezelőtt, 2003-ban már egyszer személyesen is beszélt Szabó Gáborral Szent-Györgyi Albert nevének felvételéről, s akkor szóban ígéretet kapott a rektortól, hogy pár éven belül visszatérnek a kérdésre. Véleménye szerint ő eleget várt, eljött az idő komolyan megfontolni a névváltoztatást.

Így áll most az egyetem nevének ügye, mely a jelek szerint még éppen csak beindulóban van. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, s már előre szolidaritást vállalunk a jövő szegedi egyetemistáival, akiknek a fejlesztési részhozzájárulás (közkeletűbb nevén: tandíj) kifizetése mellett talán a rendkívül esetlenül hangzó SZGYATE név traumájával is meg kell majd küzdeniük tanulmányaik során.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player