Programajánló
Augusztus 2022
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Változó világ
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Elia: Első tuningcsomag az új Renault Cliohoz
Jegyzet Jegyzet
Kérés szegedi tüntetőkhöz
Tráser   2006 September 20, Wednesday  

Ez az Európa-díj a legnagyobb kitüntetés, amelyet ez a város Kossuth híres dicsérete óta kaphatott. Nem most kell, mint a családban sem, a vendégek előtt veszekedni.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

50 éve is elmúlt, hogy elkezdték a sort, amely ma Szegedre ért. Először ugyanis, tán 1955-ben tüntettek ki egy várost földrészünkön, Európa-díjjal. Annyi év után, egy magyar városra esett a zsűri választása és ez, Magyarországon először Szeged.
Kitünteti ezt a várost Európa, és ezzel valamit elismer abból a hosszú-hosszú, sok évtizedes, sőt több évszázados küzdelemből, amit ez a város vívott felszínen maradásáért, olykor puszta életéért.
A polgármester úgy fogalmazott, az Európai Unió mostani díja Szeged kisugárzását is honorálja. Elismeri azt a szellemi, kulturális, tárgyi értéket, amit ez a város ma már képes fölmutatni szűkebb-tágabb környezetének országhatárokon belül s minden túlzás nélkül mondva, a határokon kívül is. Hiszen Angliából és számos országból is érkezik parlamenti küldöttség Szegedre, a testvérvárosok polgármesterei szinte kivétel nélkül eljönnek, számos diplomata, notabilitás megjelenik itt, jönnek köszönteni és ünnepelni ezt a számunkra oly szépséges és talán most is napfényes, Tisza-parti várost. Afféle vendéglátók leszünk, kicsik és nagyok, akik ünnepire fényezett arccal fogadjuk a vendégeket. Fogadjuk őket jó szívvel és derűvel, kitárt lélekkel  -  mondanám, ha egy távoli csillagról üzenő költő lennék...
De mert itt élek ebben az országban és ebben a városban, így azt szeretném, hogy legalább erre a mostani hétvégére félre tennénk mindent ami szétválaszt, és fölmutatnánk a szívünket, ami nem gyűlölködik és nem fél, hanem mint mindig, most is remél.
 Igenis reméli a jobb világot, amely lám már-már karnyújtásra van, és amelyre most nem kell már csak unokáinknak várni, mert megélhetjük a jobb napokat talán mi is. Szeretnék bízni azoknak a fiataloknak és felnőtteknek, időseknek bölcsességében, akik napok óta demonstrálnak Szegeden is.
Abban bízom, érti mindenki: akik ezen a hétvégén vendégségbe jönnek az Európa-díjas Szegedre, városnézőbe érkeznek oda, ahol mi vagyunk a házigazdák!
Nem most kell, mint a családban sem, a vendégek előtt veszekedni. Nem most kell tülkölni, sípolni, ordítani, mert ezzel csak megzavarjuk a vendégeket. Tudom, nem kis feladat, de talán Szegedért vállalható! Ha azt mondom, ez az Európa-díj a legnagyobb kitüntetés, amelyet ez a város Kossuth híres dicsérete óta kaphatott  -  nem túlzok. Ezért ha megmutatnánk vendégeinknek, milyen is ez a mi szépséges város, milyenek is vagyunk mi Tisza-partiak, sok barátot szerezhetnénk. Hitemre, megérné a próbatétel!  

(tráser)


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player