Programajánló
November 2017
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Zenei hírek
Hétfőn ünnepli 65. születésnapját Koncz Zsuzsa
Londoni otthonában elhunyt Rózsa Vera
Uccai dumák
Változó világ
Bulvár
Visszavihetik Franciaországba Ophelie holttestét
Rejtélyes börtönhalál
Játék
Testreszabott száguldozás
Vonatozzunk a számítógépen
Buli
Progressive Sun április 25.-én
Bastian
Autók
Múzeumba került az első, 1898-ban készült Porsche
Szegedi hírek Szegedi hírek
Bűnben fogant korszak
Munkatársunktól   2006 September 15, Friday  
Image
A díszbemutatón feltűnően sok volt a fiatal, de aztán megjelentek a tanáraik is. Helyes, hogy elhozták a diákokat, más kérdés, hogy maguktól valószínűleg nem nézték volna meg a Mansfeld című filmet.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Egy író ritkán adja a fejét filmrendezésre, de ha mégis, akkor általában nagyot szól. Gondoljunk csak Bereményi Géza filmjeire, ezek közül is az átütő sikert arató Tanítványokra! Szilágyi Andor először vállalkozott a magányosan alkotók számára hihetetetlenül összetett és sokrétű feladatra. A rendezés ugyanis egyben óriási csapatmunka, és sokszor apróságokon múlik, hogy a fejben megszülető szép, vagy ötletes elképzelések megvalósulnak-e. Ilyenkor két dolog segíthet: vagy olyan elszánt az író, hogy tűzön-vízen keresztül viszi az elgondolásait, vagy talál magának olyan munkatársakat, akik leveszik a válláról a stábmozgatás legfőbb terheit. 
Szilágyi Andornak mindez sikerült, mert a film azt az érzetet kelti, hogy a rendező energiái döntő többségét az alkotás folyamatára tudta fordítani. A Mansfeld ugyanis szerkezetében, képi világában, és narrációjában is eredeti és roppant egységes alkotás. Az '56-os Forradalom és Szabadságharc utolsó halálos áldazataként számon tartott 18 éves fiú szívszaggató története ugyanis nem csak egy történelmi esemény megfilmesítése, és ezért nem is pusztán Masfeld Péter hősiességéről szól. Meglátjuk benne az emberi sors kiszámíthatatlanságát, a választás kényszerét, ami számos irányba indíthatja egy fiatal férfi életét. Mansfeld Pétert halálra ítélték egy gyerekes csínytevésként induló cselekedet miatt, amihez kellett a rendszer elszántsága, hogy példát statuáljon, és kellett a fiatalember tántoríthatatlan hite abban, hogy a barátság, a becsületesség és az egyenes jellem mindenek fölött áll.
   A film néhány egészen bravúros dramaturgiai fordulattal mutatja be, milyen az a rendszer, amelyben mindenki fél valakitől. A legjobb példa erre Fenyő főhadnagy (Nagy Ervin) alakja, aki fölényes gőggel kezeli a rendőrségi kihallgatásra érkező fiút, majd amikor elbizonytalanodik a fiú elszántságától, ő is ugyanúgy rettegni kezd főnökétől, Bárnyos ezredestől (Eperjes Károly). A kihallgatások egyébként is a film legjobban megkomponált jelenetei, amikor a fehér fal, a szembe világító lámpa, és a folyton váltakozó hangvétel sajátos lüktetést ad a jeleneteknek.
   Mansfeld Péter története azért különös kihívás egy rendező számára, mert az '56-ot követő esztendők még átmenetet képeztek a megtorlás és a kádári konszolidáció között. A fiú kivégzése már szinte elképzelhetetlen az anya számára, hiszen már közel három év telt el a "sajnálatos események" óta, de ahogy haladunk előre az film idejében, a történelmi időben mindtha visszafelé lépkednénk. Egyre egyértelműbb, hogy az 50-es évek "szűk levegője" még minig meghatározza az eseményeket: mindenki mindenkit megfigyel, feljelent, elárul. Sehol sincs még a Kádár-korszak három t-je, vagyis semmit sem tűrnek, mindent tiltanak, és csak azt támogatják, aki a rendszerrel kokettál.
  A filmet azok érthetik meg leginkább, akik megélték ezt a korszakot, de akik már a 60-as évek szülötti, átérezhetik, hogyan fogant meg az a kor, amelyben felnőttek. Bűnben. Hiába a gulyáskommunizmus, a megengedő magatartás az ellenzékkel, hiába a viszonylag korrekt viszony a nyugati országokkal, Mansfeld Péter vére örökké a bábák kezére tapadt.

Sz. Gy.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player