Programajánló
Oktber 2023
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Kapcsolati zûr
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
SEMA: 600+ lóerõs Elantra GT a Bisimototól
Szegedi hírek Szegedi hírek
Danyiil Harmsz Projekt
Munkatársunktól   2006 July 19, Wednesday  

Sajátos orosz-magyar kooprodukció a THEALTER Internationalon. Perovics Zoltán, a szegedi gyökerekkel rendelkezõ színész-rendezõ ismét meglepte nézõit.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Bejön a cikuszi térbe két clown. Az egyik frakkban és cilinderben, a másik fehérre kent arccal, kopaszon, pantomimes dresszben. Mintha tapsra jönnének, elénk állnak. Cilinder-lengetés, meghajlás és kezdõdik a produkcijóóó!
A két clown, bár együvé tartozik, mintha egymástól függetlenül élnék meg a színpadi szituációkat. Külön-külön, mégis párhuzamosan, egymással egy térben. A kopasz bohóc a melle közepe elé feszített piros fonal feszülésében, a cilinderes pedig egy önmaga elõtt függõleges kifeszített piros fonál hosszában éli saját történéseit..
Nincs történet, nincs dialógus, csak a mozdulat, a fények játéka, a hang effektusok kísérete. És a kellékek. A valóságból néhány valós dolog: anyagok. Papír, mûanyag, üveg, celofán, meg nem gyúló gyufa s mindaz ami ezekbõl képezhetõ. Jelen van a tûz, a víz, s mindaz, amit társíthat a képzelet a bohócok játékához. Van mosoly és ragyogás, harag és szomorúság, meg bánat. Búcsúzkodások, találkozások, könyörgés és segítségnyújtás. Meg gyönyörû szép mozdulatok, arcok. Zsukovszkij a játékosabb, könnyedebb, poénosabb. Perovics  a bölcsebb, érettebb. Õ a színész. Õ vezeti be és õ vezeti le a  clownt. Õ vezényli az elõadást.
Mindez persze csak fikció. Zsukovszkij  játékában  folyamatosan jelen van  a keresés, a küzdelem, a kudarc és a remény. Perovics  a szelídséget, a  gyöngédséget hozza és adja. 
Az elsõ meghajlás után O. Zsukovszkij idéz egy gondolatot Danyiil Harmsztól. (Harmsz az orosz  abszurd és groteszk kiemelkedõ alakja, költõ, író, ötletgyártó.) Csak a lényegére emlékszem. Hagyd a gondolatokat, s ha azok elhagytak téged, akkor jövünk mi. Hát, elég nehezen jött át a közönségnek, hogy ez egy Harmsz Projekt. De  talán nem is ez a legfontosabb. Hanem ez a közel 60 perc. Hogy ez megmaradjon az emlékezetben.

Gróf Róza


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player