WebKozmo
Kecse-Nagy Helga: a játék a legnagyobb élmény
ImageHálás vagyok a szüleimnek, mert mindenben segítettek, hogy a legjobbat tudjam kihozni magamból. Nemcsak anyagi értelemben. Lelkileg és erkölcsileg is mindig velem voltak, támogattak - engem és a húgomat is. Szeretnék én is ilyen őszintén jó és megbízható, szilárd támasza lenni a gyerekeimnek.
Pelle Anita: egyszerre vagyok boldog és fáradt
Árvai Mara: Harmóniára vágyom
Janik Gabriella:Tudni kell kompromisszumokat kötni
Zolnay Kriszta: Megfogalmazhatatlan a szeretet...
Kaczvinszky Emilia: a nők nem mernek nők lenni
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
November 2020
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
Eltemette elefántja
Filmleírások
Intim vallomások
WebKozmo WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Munkatársunktól   2006 July 14, Friday  
Image
A fiatal nők ma azt hangoztatják: karriert akarok, önállóságot, nem akarom, hogy engem egy férfi oltalmazzon, adjon nekem lakást! Mindez évszázados tradíciók eltörlése lenne. Úgy tűnik, bármennyire is "macsósodunk" mi nők, manapság ez nem fog menni! Az ősi szereposztás nem véletlen!
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

-Szüleidnél milyen családmodellt láttál?
-Ők egészen más életet éltek. A tipikus, az átlagos magyar családok életét éltük. Anyám a házasságkötés után azonnal teherbe esett, a karrier nem volt fontos és szokásos. Megérkeztem én, s innentől kezdve Anyám az élet rendje szerint nekem és a családnak élt.

-Milyen az átlagos magyar családok élete ma?
-Elkeserítő a helyzet. Azt látom, hogy a rendszerváltás óta óriási értékválság van, s ez az értékválság elérte párkapcsolatokat, a családot. Talán közhelyszerűnek tűnik az állítás, de nagyon igaz, hogy a társadalom alapegysége, alapértéke a család. Ez egy rendkívül fontos mondat. Akár kinyilatkoztatás is lehet.
Ha egy kicsit is vissszanézünk a gyermekkorunkra, tudjuk, a családból hozunk mindent, minden értéket. Olyan muníciót, amit valahogy majd kamatoztatnunk kell életünk során. És, ha nincs egy olyan stabil közösség, ha nincs egy érdek nélkül szerető család mögöttünk, akkor nagyon nehéz boldogulni.
Ma, úgy tűnik, mintha erről megfeledkeznénk. Nincsenek hosszú, időt álló kapcsolatok, nem érték szeretni, nem érték hűségesnek lenni, nem érték bízni másokban. A hallgatók körében végzett vizsgálatok azt mutatják, rendkívül népszerű és elterjedt „filozófia" az ifjúság körében a "Carpe diem" szemlélet. Úgy vélik, ebben az országban nem várja őket semmi jó! "Kiszámíthatatlan a jövő, ezért hát éljünk a mának és szórakozzunk !"-mondják. Ez a szemlélet mintha a családokban is élne! "Nem tervezek jövőt! Minden olyan gyorsan változik, 5-10 év múlva megint változnak a dolgok! Inkább csak buli, pia meg nők!  Ma trendi szinglinek lenni vagy trendi a promiszkuitás! Azt tapasztalni, ma szinte fehér holló az egymáshoz hű házastárs, azok, akik hűségben élnek 30-40 éve. Szinte hihetetlen és döbbenetes egyszerre!

-A szingli-lét mintha büszkeséggel töltene el némely hölgyet...
-A közvéleményben egyáltalán nem valós kép alakult ki a szingliségről. Következik ez a médiából is, bizonyos típusú magazinokból is. De nézzük csak meg Bridget Jones naplóját vagy magyar változatát, a Teréz Anyut. Mindkettő valójában az önmegvalósítás mezébe bújtatott párkeresés.
A fiatal nők ma azt hangoztatják: karriert akarok, önállóságot, nem akarom, hogy engem egy férfi oltalmazzon, adjon nekem lakást! Mindez évszázados tradíciók eltörlése lenne. Úgy tűnik, bármennyire is "macsósodunk" mi nők, manapság ez nem fog menni! Az ősi szereposztás nem véletlen!
Úgy gondolom, a szingliség csak átmenet és a kutatások azt mutatják, hogy nagyon sok szingli valójában szívesen feladná ezt a létet.

- Éveken át egyedül éltél te is! Szingliként éltél? Vagy tudtad, ez csak átmenet?
- Én törekedtem társat találni. Sohasem adtam fel, vártam a nagy őt. De nehéz ma társra találni. Meg lehet nézni,  mindenütt működik a társkereső mozgalom. Tévében, rádióban, interneten, írott sajtóban, mindenhol. Hallgatóim között, akiket megkérdezek, hogyan választanak társat, azt tapasztalom, megijednek, megtorpannak a társkereséskor. Ragaszkodnak ugyan a tradíciókhoz, mégsem tudják, hogyan kezdjék, s a legegyszerűbb például, az internetes megoldás.

-Mondják, mára emancipálódtak a nők. Ez nálatok a házimunkában is megvalósul? 
-Nagyszerű társam van. Nem ragaszkodik ahhoz, hogy ha hazamegyek rögvest háziasszonyi énemet teljesítsem ki. A főzést, mosogatást, takarítást nem feltétlenül én végzem, hanem aki épp ráér. Ez jól esik és megnyugtató!

Gróf Róza

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player