WebKozmo
Kecse-Nagy Helga: a játék a legnagyobb élmény
ImageHálás vagyok a szüleimnek, mert mindenben segítettek, hogy a legjobbat tudjam kihozni magamból. Nemcsak anyagi értelemben. Lelkileg és erkölcsileg is mindig velem voltak, támogattak - engem és a húgomat is. Szeretnék én is ilyen őszintén jó és megbízható, szilárd támasza lenni a gyerekeimnek.
Pelle Anita: egyszerre vagyok boldog és fáradt
Árvai Mara: Harmóniára vágyom
Janik Gabriella:Tudni kell kompromisszumokat kötni
Zolnay Kriszta: Megfogalmazhatatlan a szeretet...
Kaczvinszky Emilia: a nők nem mernek nők lenni
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Június 2020
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
Vidám képek
A bor elemzése
WebKozmo WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Munkatársunktól   2006 June 29, Thursday  
Image
A nők diplomáciai érzéke sok esetben segít helyzetek megoldásában. Angela Merkel kínált legutóbb olyan kompromisszumot, ami a férfi politikusok számára is elfogadható volt -mondja Veresné Novák Katalin, a Külügyminisztérium munkatársa, s a közeli hetekben érkezik második gyermeke a kétéves Ádám mellé.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

-  A férjed karrierje is nagyon szépen alakul. Nem félsz, hogy ez egyre több lemondást követel tőled?
-  Az ember próbál tehetséges, értelmes társat találni magának, hozzámenni. Aztán, amikor elköteleződik mellette, akkor nyilván a férj karrierje is fontos lesz a közös életben. Ez szintén amellett szól, hogy én a négy év külföld, két év itthon, aztán ugyanez ismétlődik, szóval hogy én ne ezt válasszam, mert nem fogjuk tudni csinálni - ami nem feltétlenül tragédia. Azt gondolom, hogy ez is a mi döntésünk. Nem szeretném, ha a férjemnek kellene lemondania a karrierépítésről.

Miért?
- Mert én nagyon jól érzem magam a hagyományos női szerepekben is. Szeretem az ún. "háttér teremtést" is, szeretek hátulról segédkezni vagy néha csak úgy, reprezentálni valaki mellett, valakiért.

Ez szép, de mondják, egy idő után felébred a másik félben is az önmegvalósítás vágya. Ez nem aggaszt?
-  Egyelőre nem. Ma még sok minden nem aggaszt, ami később aggasztóvá válhat. Családcentrikus vagyok és addig szeretnék a gyerekeim mellett maradni, amíg csak igénylik. Ezt láttam otthon is. Összetehetem a két kezem, hogy jobb helyzetben vagyok, mint egykor a szüleim. Ők is valóban minden megtettek értünk, a gyerekeikért, de ők nem választhattak. Számunkra nem volt választási lehetőség. Én szerencsére nem vagyok kényszerpályán, maradhatok akár 6 éven át otthon, megvan erre is a lehetőségem. Mégis visszamentem dolgozni, mert igényeltem a munkát. Most mégis újra itthon fogok maradni.

-  Ha vállalnád, csak magadért, vagy a "Nő"-kért is vállalnád, a közéleti szereplést, hisz még jöhet ilyen lehetőség a pályádon!
-  Én abszolút szükségét érzem annak, hogy a nők jelen legyenek a közéletben. Ez rendkívül fontos dolog, van egy sor olyan társadalmi probléma, amit a nők teljesen másképp észlelnek, mint a férfiak. Sőt, megkockáztatom, sokkal ésszerűbb megoldásokat találnak időnként. A nők politikai szerepvállalása azért is szükségszerű, mert diplomáciai érzékük sok esetben segít bizonyos helyzetek megoldásában. Angela Merkel például az EU 2007-2013-as költségvetése tárgyalásának utolsó fázisában kínált olyan kompromisszumot, ami a férfi politikusok számára is elfogadható volt, akik néha már hiúsági kérdést csináltak gazdasági-politikai érdekeik szilárd képviseletéből. Merkel pedig fel tudott mutatni egy szimpatikus-komprommisszumképes megoldást. Nem tartom kizártnak, hogy én magam, ha lesz rá lehetőségem, ne vállalnék politikai szerepet hazánk külügyi kapcsolataiban.

Van-e példaképed a női politikusok között?
- Talán nincs elég tényszerű információm ahhoz, hogy bárkit példaképemnek nevezzek, ugyanakkor Angela Merkel munkáját mindenképpen nagyon tisztelem, őt sikeres és korrekt politikusnak tartom. Van még egy francia hölgy, aki most köztársasági elnökjelölt Franciaországban. Ő Ségolene Royal. Ez a hölgy nagyon intelligens, szimpatikus és tud kemény is lenni. Jól beszél, kiváló szónok, de mosolyogni is tud. S eközben 4 gyermek anyukája, a legkisebb talán 1 éves. Nem tudom, valós-e ez a média által közvetített kép, de én szimpatikusnak találom ezt a hölgyet. Kicsit néhol már illuzórikus ez az egyeztetés a családanya és a politikusnő között, de ha igaz, akkor igazán nagy siker. Franciaországban, egy ilyen félprezidenciális rendszerben ugyanis nagyon komoly pozíciónak számít a köztársasági elnökjelöltség.

Vissza a házassághoz. A férjed is családcentrikus?
- Nagyon nagy a szerencsém ebben a helyzetben is. A férjem teljességgel együtt él a családdal, ő is "mindent" csinált. Másrészt nagyszerű anyósom van. Fiús anyuka, két fiú édesanyja, de pontosan olyan értékeket adott át a fiainak, a férjével együtt, ami ideálissá teszi a családi életünket. Közösen neveljük a gyereket is, hisz kettőnké, nem csak az anyjáé.

Elégedettnek látszol!
- Igen, az vagyok! Egyrészt mindig azt az élethelyzetet próbálom élvezni, amiben éppen vagyok. Nem sajnálkozom azon, amit épp most kihagyok, mert akkor állandóan elkeseredett lennék. Másrészt, bízom abban, hogy ez az én döntésem is, tehát butaság lenne emiatt bánkódnom. Harmadszor, amikor egy döntést meghozok, bízom benne, hogy mindig a családdal, a barátokkal és a fontos feladataimmal eltöltött órák maradnak élményként, jó döntésként bennem, még öreg csoroszlyaként is.

Gróf Róza
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player