Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztõ nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
A pince
A pohár
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Gasztro
Receptek
Ne a falra hányja!
KĂłstolĂł KommandĂł
Torkos Csütörtök: Együnk féláron!
Gasztro-folklĂłr
Fõzzõn velünk Karácsonyra!
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
A hordĂł
Dlusztus Imre   2006 June 01, Thursday  

JĂł, jĂł, mondja az olvasĂł, miután befejezte a pohárrĂłl Ă­rt fejezetet (miszerint nĂ©lkĂĽle nehezen hatna egyszerre nĂ©gy Ă©rzĂ©kszervĂĽnkre a bor), mivel az istenek italát mĂ©gis csak a hordĂłbĂłl „lopják át” a pohárba. S az smafu lenne? Nem smafu.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Az 1980-as években divatossá vált barrique stílus egy, a 19. század derekán, Bordeaux-ban fölkapott irányzat újraélesztése. Az újfás érlelést Magyarországon is alkalmazták anno, ám költségeit nem mindenki engedhette meg magának, gyorsan el is felejtették. A 19. században egyébiránt sokszor kísérleteztek egyéb faanyaggal, sõt márvánnyal is, de végül maradtak annál a megoldásnál, amit a görögök óta eltelt sok évezred alatt kikísérletezett a világ.
Az újfa mûfajban Magyarországon a 225 literes Bordeaux-i barrique számít etalonnak. Ma már kevesen tudják, hogy a barrique eredetileg ûrmérték volt: egy munkás egy napi feladatának a munkaegysége. A 225 literes, kézhez álló hordóból épp 300 palack bor tölthetõ le, amibõl pontosan 25 kartont lehet megrakni. Bordeaux-ban a 19. század közepén úgy vélték, ennyi munkát egy nap alatt el kell tudni végeznie egy pincemunkásnak.
A barrique ma már érlelési eljárást jelent. Ha új tölgyfa hordóba kerül a bor, a dongákból többféle íz, illat és aroma szûrõdik át a bor testébe. A vaníliás ízt az aromás aldehidek, a mandula ízét a fumárok, a gyakran érzékelhetõ kókuszdió jelleget a laktonok és a fûszeres-füstös árnyalatot az illófenolok adják.
De mindezt csak azért vettem elõ, hogy a következõ fejezetben a hordó házáról, a pincérõl ejthessünk szót.




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player