2. lap. �sszesen 2.
Az 1980-as Ă©vekben divatossá vált barrique stĂlus egy, a 19. század derekán, Bordeaux-ban fölkapott irányzat ĂşjraĂ©lesztĂ©se. Az Ăşjfás Ă©rlelĂ©st Magyarországon is alkalmazták anno, ám költsĂ©geit nem mindenki engedhette meg magának, gyorsan el is felejtettĂ©k. A 19. században egyĂ©biránt sokszor kĂsĂ©rleteztek egyĂ©b faanyaggal, sõt márvánnyal is, de vĂ©gĂĽl maradtak annál a megoldásnál, amit a görögök Ăłta eltelt sok Ă©vezred alatt kikĂsĂ©rletezett a világ.
Az Ăşjfa mĂ»fajban Magyarországon a 225 literes Bordeaux-i barrique számĂt etalonnak. Ma már kevesen tudják, hogy a barrique eredetileg Ă»rmĂ©rtĂ©k volt: egy munkás egy napi feladatának a munkaegysĂ©ge. A 225 literes, kĂ©zhez állĂł hordĂłbĂłl Ă©pp 300 palack bor tölthetõ le, amibõl pontosan 25 kartont lehet megrakni. Bordeaux-ban a 19. század közepĂ©n Ăşgy vĂ©ltĂ©k, ennyi munkát egy nap alatt el kell tudni vĂ©geznie egy pincemunkásnak.
A barrique ma már Ă©rlelĂ©si eljárást jelent. Ha Ăşj tölgyfa hordĂłba kerĂĽl a bor, a dongákbĂłl többfĂ©le Ăz, illat Ă©s aroma szĂ»rõdik át a bor testĂ©be. A vanĂliás Ăzt az aromás aldehidek, a mandula ĂzĂ©t a fumárok, a gyakran Ă©rzĂ©kelhetõ kĂłkuszdiĂł jelleget a laktonok Ă©s a fĂ»szeres-fĂĽstös árnyalatot az illĂłfenolok adják.
De mindezt csak azért vettem elõ, hogy a következõ fejezetben a hordó házáról, a pincérõl ejthessünk szót.
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!