Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítője a rozé
Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztő nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sőt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
A pince
A pohár
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Gasztro
Receptek
Karalábéparádé
Kóstoló Kommandó
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Gasztro-folklór
Főzzőn velünk Karácsonyra!
Programajánló
Szeptember 2020
H K S C P S V
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllőfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső süllőfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
A hordó
Dlusztus Imre   2006 June 01, Thursday  

Jó, jó, mondja az olvasó, miután befejezte a pohárról írt fejezetet (miszerint nélküle nehezen hatna egyszerre négy érzékszervünkre a bor), mivel az istenek italát mégis csak a hordóból „lopják át” a pohárba. S az smafu lenne? Nem smafu.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Az 1980-as években divatossá vált barrique stílus egy, a 19. század derekán, Bordeaux-ban fölkapott irányzat újraélesztése. Az újfás érlelést Magyarországon is alkalmazták anno, ám költségeit nem mindenki engedhette meg magának, gyorsan el is felejtették. A 19. században egyébiránt sokszor kísérleteztek egyéb faanyaggal, sőt márvánnyal is, de végül maradtak annál a megoldásnál, amit a görögök óta eltelt sok évezred alatt kikísérletezett a világ.
Az újfa műfajban Magyarországon a 225 literes Bordeaux-i barrique számít etalonnak. Ma már kevesen tudják, hogy a barrique eredetileg űrmérték volt: egy munkás egy napi feladatának a munkaegysége. A 225 literes, kézhez álló hordóból épp 300 palack bor tölthető le, amiből pontosan 25 kartont lehet megrakni. Bordeaux-ban a 19. század közepén úgy vélték, ennyi munkát egy nap alatt el kell tudni végeznie egy pincemunkásnak.
A barrique ma már érlelési eljárást jelent. Ha új tölgyfa hordóba kerül a bor, a dongákból többféle íz, illat és aroma szűrődik át a bor testébe. A vaníliás ízt az aromás aldehidek, a mandula ízét a fumárok, a gyakran érzékelhető kókuszdió jelleget a laktonok és a fűszeres-füstös árnyalatot az illófenolok adják.
De mindezt csak azért vettem elő, hogy a következő fejezetben a hordó házáról, a pincéről ejthessünk szót.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GasztroContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player