Van Dlusztusunk hozzá |
---|
Jártában-keltĂ©ben az ember azt látja, hogy a fĂĽllesztõ nyári melegben a teraszokon rozĂ©bort isznak a szomjazĂłk. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borfĂ©lesĂ©get nem restek ásványvĂzzel higĂtani. | |
| |
| |
|
Gasztro |
---|
| Receptek |
| | KĂłstolĂł KommandĂł |
| | Gasztro-folklĂłr |
|
Törzsasztal |
---|
Frankóságok |
---|
Frank Sándor mesterszakács Ă©s Ferenczi Dezsõ Ăłriás tĂşrĂłgombĂłcot kĂ©szĂt. | Gasztro-folklĂłr |
---|
Barta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél. |
|
Sztárinterjúk |
---|
Gyömbér László mesél életérõl... |
| |
A hordĂł
Dlusztus Imre
2006 June 01, Thursday
JĂł, jĂł, mondja az olvasĂł, miután befejezte a pohárrĂłl Ărt fejezetet (miszerint nĂ©lkĂĽle nehezen hatna egyszerre nĂ©gy Ă©rzĂ©kszervĂĽnkre a bor), mivel az istenek italát mĂ©gis csak a hordĂłbĂłl „lopják át” a pohárba. S az smafu lenne? Nem smafu.
|
1. lap. ďż˝sszesen 2.  A hordĂł a bor lelkĂ©t gondozza, fejlõdĂ©sĂ©t, Ă©rĂ©sĂ©t szolgálja, a hordĂł teret ad a bor nevĂ» Ă©lõlĂ©ny kiteljesedĂ©sĂ©nek. A hordĂł szerepe vitathatatlan a bor aromáinak kialakĂtásában. Nem vĂ©letlenĂĽl tartja Ăşgy egy nĂ©met közmondás, hogy „a jĂł borhoz kell egy csĂłk a fátĂłl".  Nos, ezt a csĂłkot többnyire tölgy alapanyagĂş, jĂłl kiszárĂtott fa adja. A rĂ©gmĂşltban cserĂ©p edĂ©nyekben, majd hánccsal, kötĂ©llel összefogott fa tárolĂłkban tartották a bort. A nagy elõre lĂ©pĂ©st, mondhatni technolĂłgiai váltást a nĂ©met söripar megacĂ©losodása hozta, midõn a szekĂ©rre szánt hordĂłfĂ©lesĂ©get vĂ©gre vaspánttal fogták össze. S ha már ez jĂłl szolgálta a sör ĂĽgyĂ©t, a kádárok átvittĂ©k a megoldást a boros tematikára is.  ApropĂł, kádárok. Milyen Ă©rdekes, hogy a Szent István idejĂ©n nĂ©met földrõl betelepĂtett elsõ kádármesterektõl egĂ©szen a 20. századig szinte kizárĂłlag nĂ©met ajkĂş mesteremberek foglalkoztak a hordĂł elkĂ©szĂtĂ©sĂ©vel, ugyanakkor a szakmát jelzõ mindhárom szavunk (kádár, pintĂ©r, bognár) szláv eredetĂ». A kádárok zárt nĂ©met kultĂşráját mi sem bizonyĂtja jobban, hogy a Monarchia elsõ Ă©veiben maga a Magyar Tudományos AkadĂ©mia rendelkezett arrĂłl, hogy el kell kĂ©szĂteni a hordĂłkĂ©szĂtõ szakma nĂ©met-magyar szĂłtárát, ami fölĂ©rt egy kĂ©sõi nyelvĂşjĂtással is. SzĂłval a kiszárĂtott fa. Ismerek több olyan borászatot, ahol a hordĂł alapanyagául szolgálĂł fát maga a gazda szárĂtotta - biztos, ami biztos alapon. A kádármesterek jellemzõen Ă©pp olyan elkötelezett szakemberek, mint a borászok, de õk is hibázhatnak, illetve õket is szorĂthatja a piac, Ăgy elkĂ©pzelhetõ, hogy az elõĂrt technolĂłgiai idõt a kockázati határ alá szorĂtják. ĂŤgy lehet, hogy a hordĂł egĂ©sze vagy egyik-másik dongája nem száradt ki teljesen, nyers Ăzt ad a fa, ezzel viszont meg is ölhetik a bort. A törtĂ©nelmi idõkbe nyĂşlik vissza ez az örök dilemma: a bor volt vĂ©kony a fához vagy a fa volt tĂşl erõs a borhoz kĂ©pest. Minden bizonnyal ennek a folyamatosan föl-fölbukkanĂł gondnak Ă©s a belõlĂĽk adĂłdĂł vitáknak köszönhetõ, hogy a 18. században a kor legjobb mestereinek tartott nĂ©met hordĂłkĂ©szĂtõket hazánkban már a legalapvetõbb borászati eljárásokra is kikĂ©peztĂ©k. KĂ©rdĂ©s persze, hogyha a borászat egyik divatos irányzata az ĂşjhordĂłs Ă©rlelĂ©s, amiben a mĂ©g nem használt fa Ă©s annak friss kiĂ©getĂ©se kap szerepet, akkor miĂ©rt gond egy nyers donga? A válasz egyszerĂ»: a barrique hordĂł „Ăşj fás" jellege is csak kiszárĂtott alapanyagon keresztĂĽl Ă©rvĂ©nyesĂĽl, tehát a nyersessĂ©g Ă©s az ĂşjhordĂłs Ă©rlelĂ©s adta plusz Ăzárnyalat, a fĂĽstös-vanĂliás jelleg között jelentõs a kĂĽlönbsĂ©g. Kattintson a folytatáshoz!Â
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t. |
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!