Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztõ nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
A pince
A pohár
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Gasztro
Receptek
Karalábéparádé
KĂłstolĂł KommandĂł
A cyberkocsma
Gasztro-folklĂłr
Márton napi libator
Programajánló
M�rcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
A hordĂł
Dlusztus Imre   2006 June 01, Thursday  

JĂł, jĂł, mondja az olvasĂł, miután befejezte a pohárrĂłl Ă­rt fejezetet (miszerint nĂ©lkĂĽle nehezen hatna egyszerre nĂ©gy Ă©rzĂ©kszervĂĽnkre a bor), mivel az istenek italát mĂ©gis csak a hordĂłbĂłl „lopják át” a pohárba. S az smafu lenne? Nem smafu.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 A hordĂł a bor lelkĂ©t gondozza, fejlõdĂ©sĂ©t, Ă©rĂ©sĂ©t szolgálja, a hordĂł teret ad a bor nevĂ» Ă©lõlĂ©ny kiteljesedĂ©sĂ©nek. A hordĂł szerepe vitathatatlan a bor aromáinak kialakĂ­tásában. Nem vĂ©letlenĂĽl tartja Ăşgy egy nĂ©met közmondás, hogy „a jĂł borhoz kell egy csĂłk a fátĂłl".
 Nos, ezt a csókot többnyire tölgy alapanyagú, jól kiszárított fa adja. A régmúltban cserép edényekben, majd hánccsal, kötéllel összefogott fa tárolókban tartották a bort. A nagy elõre lépést, mondhatni technológiai váltást a német söripar megacélosodása hozta, midõn a szekérre szánt hordóféleséget végre vaspánttal fogták össze. S ha már ez jól szolgálta a sör ügyét, a kádárok átvitték a megoldást a boros tematikára is.
 Apropó, kádárok. Milyen érdekes, hogy a Szent István idején német földrõl betelepített elsõ kádármesterektõl egészen a 20. századig szinte kizárólag német ajkú mesteremberek foglalkoztak a hordó elkészítésével, ugyanakkor a szakmát jelzõ mindhárom szavunk (kádár, pintér, bognár) szláv eredetû. A kádárok zárt német kultúráját mi sem bizonyítja jobban, hogy a Monarchia elsõ éveiben maga a Magyar Tudományos Akadémia rendelkezett arról, hogy el kell készíteni a hordókészítõ szakma német-magyar szótárát, ami fölért egy késõi nyelvújítással is.
Szóval a kiszárított fa. Ismerek több olyan borászatot, ahol a hordó alapanyagául szolgáló fát maga a gazda szárította - biztos, ami biztos alapon. A kádármesterek jellemzõen épp olyan elkötelezett szakemberek, mint a borászok, de õk is hibázhatnak, illetve õket is szoríthatja a piac, így elképzelhetõ, hogy az elõírt technológiai idõt a kockázati határ alá szorítják. Így lehet, hogy a hordó egésze vagy egyik-másik dongája nem száradt ki teljesen, nyers ízt ad a fa, ezzel viszont meg is ölhetik a bort.
A törtĂ©nelmi idõkbe nyĂşlik vissza ez az örök dilemma: a bor volt vĂ©kony a fához vagy a fa volt tĂşl erõs a borhoz kĂ©pest. Minden bizonnyal ennek a folyamatosan föl-fölbukkanĂł gondnak Ă©s a belõlĂĽk adĂłdĂł vitáknak köszönhetõ, hogy a 18. században a kor legjobb mestereinek tartott nĂ©met hordĂłkĂ©szĂ­tõket hazánkban már a legalapvetõbb borászati eljárásokra is kikĂ©peztĂ©k. KĂ©rdĂ©s persze, hogyha a borászat egyik divatos irányzata az ĂşjhordĂłs Ă©rlelĂ©s, amiben a mĂ©g nem használt fa Ă©s annak friss kiĂ©getĂ©se kap szerepet, akkor miĂ©rt gond egy nyers donga? A válasz egyszerĂ»: a barrique hordĂł „Ăşj fás" jellege is csak kiszárĂ­tott alapanyagon keresztĂĽl Ă©rvĂ©nyesĂĽl, tehát a nyersessĂ©g Ă©s az ĂşjhordĂłs Ă©rlelĂ©s adta plusz Ă­zárnyalat, a fĂĽstös-vanĂ­liás jelleg között jelentõs a kĂĽlönbsĂ©g.

Kattintson a folytatáshoz! 



Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player