Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Jártában-keltében az ember azt látja, hogy a füllesztõ nyári melegben a teraszokon rozébort isznak a szomjazók. Sõt azt is tapasztalni, hogy ezt a borféleséget nem restek ásványvízzel higítani.
A pince
A hordĂł
Történelem, borvidék - történelmi borvidék?
Gasztro
Receptek
Grillételek
KĂłstolĂł KommandĂł
A cyberkocsma
Gasztro-folklĂłr
Márton napi libator
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Van Dlusztusunk hozzá Van Dlusztusunk hozzá
A pohár
Dlusztus Imre   2006 May 25, Thursday  

A régi mondás szerint a bor egyszerre négy érzékszervünkre van hatással: a szemünkre, hiszen gyönyörködünk a színében, az orrunkra, mivel a bor illata is hatást gyakorol ránk, azután a szánkra is, elvégre az ital ivásra termett, de mielõtt megmártózna a nyelv a csodában, a boros pohárral koccintani is illik, így a fülünkre is hat.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

De ne rohanjunk el ily messzire! Válasszunk ki egy jól lehûtött fehérbort és öntsünk belõle egyharmadnyit egy talp nélküli, henger alakú pohárba, és egy talpas, öblös, fölfelé záródó pohárba. Pörgessük meg a két poharat, majd szagoljuk meg a bort! Hihetetlen különbséget fogunk érezni. A hengerbõl zárkózott illat jön föl, az öblösbõl (majdnem azt írtam: az öbölbõl) illatok sokszínûsége árad.
A pohár nem csupán így tud szolgálni. Az például törvény erejû igazság, hogy a vékonyabb borok világosabb színûek, a testesebbek sötétebbek. Egy karcsú sauvignon blanc egészen fehéres lehet, egy savas chardonnay zöld-zöld-sárga színben játszik, egy könnyû rizling sárgás-zöldes fényben mutatkozik, egy vajasabb (villányi) olaszrizling  egészen sárga tud lenni, a tokaji furmint vagy hárslevelû viszont már a barnás árnyalatokat is hordozza.
Ugyanígy a vörösborok esetében egy kadarka inkább piros, egy kékfrankos többnyire rubin színû, a nagy cabernet-k pedig egyenesen feketébe hajolnak.
A bor élvezetéhez hozzá tartozik, hogy a szín alapján összevetjük az eddigi tudásunkat a fajtáról, a termõ tájról, azután az évjáratról és magáról a termelõrõl is. Ez azért fontos, mert mindegyiktõl mást és mást kell vagy lehet elvárni. Ilyen módon a kóstoló ember a saját tudását és az objektív adottságokat teszi mérlegre, amikor mindenek elõtt jó alaposan szemügyre veszi a poharába öntött bort.
Ezért aztán nem mindegy, hogy mibõl iszunk.




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player