2. lap. �sszesen 2.
De ne rohanjunk el ily messzire! Válasszunk ki egy jĂłl lehĂ»tött fehĂ©rbort Ă©s öntsĂĽnk belõle egyharmadnyit egy talp nĂ©lkĂĽli, henger alakĂş pohárba, Ă©s egy talpas, öblös, fölfelĂ© zárĂłdĂł pohárba. PörgessĂĽk meg a kĂ©t poharat, majd szagoljuk meg a bort! Hihetetlen kĂĽlönbsĂ©get fogunk Ă©rezni. A hengerbõl zárkĂłzott illat jön föl, az öblösbõl (majdnem azt Ărtam: az öbölbõl) illatok sokszĂnĂ»sĂ©ge árad.
A pohár nem csupán Ăgy tud szolgálni. Az pĂ©ldául törvĂ©ny erejĂ» igazság, hogy a vĂ©konyabb borok világosabb szĂnĂ»ek, a testesebbek sötĂ©tebbek. Egy karcsĂş sauvignon blanc egĂ©szen fehĂ©res lehet, egy savas chardonnay zöld-zöld-sárga szĂnben játszik, egy könnyĂ» rizling sárgás-zöldes fĂ©nyben mutatkozik, egy vajasabb (villányi) olaszrizling egĂ©szen sárga tud lenni, a tokaji furmint vagy hárslevelĂ» viszont már a barnás árnyalatokat is hordozza.
UgyanĂgy a vörösborok esetĂ©ben egy kadarka inkább piros, egy kĂ©kfrankos többnyire rubin szĂnĂ», a nagy cabernet-k pedig egyenesen feketĂ©be hajolnak.
A bor Ă©lvezetĂ©hez hozzá tartozik, hogy a szĂn alapján összevetjĂĽk az eddigi tudásunkat a fajtárĂłl, a termõ tájrĂłl, azután az Ă©vjáratrĂłl Ă©s magárĂłl a termelõrõl is. Ez azĂ©rt fontos, mert mindegyiktõl mást Ă©s mást kell vagy lehet elvárni. Ilyen mĂłdon a kĂłstolĂł ember a saját tudását Ă©s az objektĂv adottságokat teszi mĂ©rlegre, amikor mindenek elõtt jĂł alaposan szemĂĽgyre veszi a poharába öntött bort.
Ezért aztán nem mindegy, hogy mibõl iszunk.
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!