Karriertanács
Az egyéni vállalkozás
Az egyéni vállalkozás: a devizajogszabályok szerint belföldinek minõsülõ természetes személy üzletszerû - saját nevében és kockázatára, rendszeresen, haszonszerzés céljából folytatott - gazdasági tevékenység.
Képzések
Beilleszkedés
Szakmai gyakorlatszerzés
Önéletrajz és kisérõ levél
Karrier tervezés
Karrier
JAM -Az életrevaló tudás
Szavazzon a legjobb diákvállalkozásra!
Állásszerzés
Álláskeresési stratégiák
EUkarrier
Pályakezdõknek 2.
Pályakezdõk munkatapasztalat szerzési támogatása

Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Állás és karrier
Állásszerzés
Álláskeresési stratégiák
Karriertanács
Karrier tervezés
EUkarrier
Pályakezdõknek 2.
Pályakezdõk munkatapasztalat szerzési támogatása

Karriertanács Karriertanács
A társas vállalkozás
Munkatársunktól   2006 March 10, Friday  

Amennyiben úgy érzed, hogy csapatban jobb eredményeket tudnál elérni, és a vállalkozást sikeressé tételéhez, partnerekre van szükséged, társas vállalkozást érdemes alapítanod. Nagyon fontos, hogy leendõ kollégáidat jól válogasd meg, mert amilyen sok elõnnyel jár, olyan sok nehézséget is okozhat a csapattagok különbözõ gondolkodásmódja, mentalitása, munkamódszere, teherbírása. A társas vállalkozás formája lehet gazdasági társaság, vagy gazdasági társaságnak nem minõsülõ társas vállalkozás. Ha munkatársaiddal a társas vállalkozás mellett döntesz, akkor az alábbi alternatívák közül is választhatsz:
  Hozzszlsok 1 Nyomtat E-mail PDF
Gazdasági társaságok:

• Betéti Társaság

• Közkereseti társaság

• Korlátolt felelõsségû társaság

• Közös vállalat

• Közhasznú társaság

• Részvénytársaság

• Egyesülés

Gazdasági társaságot csak a törvényben meghatározott és szabályozott formában alapíthatsz és mûködtethetsz. A gazdasági társaság saját cégneve alatt jogképes, jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, így tulajdont szerezhet, szerzõdést köthet, pert indíthat és egyben perelhetõ is. Az elõzõ pontokban felsorolt vállalkozások az elõtársaságként (a cégbejegyzési kérelem benyújtásától a cégbejegyzésig terjedõ idõszakban ún. elõtársaságként folytatható gazdasági tevékenység) történõ mûködés idõszakában is társas vállalkozásnak minõsülnek. Gazdasági társaságnak nem minõsülõ társas vállalkozások:

• a szabadalmi ügyvivõi társaság

• a gépjármûvezetõ-képzõ munkaközösség

• az oktatói munkaközösség

• ügyvédi iroda

A gazdasági társaságok különbözõ formái lehetõséget adnak arra, hogy a neked leginkább megfelelõt, tervezett vállalkozásod kereteihez legjobban alkalmazkodót válaszd. A továbbiakban a gazdasági társaságok néhány, az induló vállalkozásoknál preferált formáját mutatjuk be.

Egy kis segítség a kiinduláshoz:

http://www.vallalkozas.lap.hu

Általános információk a gazdasági társaságokról:

http://www.origo.hu/uzletinegyed/cegek/index.html

BETÉTI TÁRSASÁG

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2948.htm

A betéti társaság olyan jogi személyiséggel nem rendelkezõ gazdasági társaság, ahol a társaság tagjai üzletszerû gazdasági tevékenység folytatására vállalnak kötelezettséget. Ekkor a beltag felelõssége a társaság vagyona által nem fedezett kötelezettségekért korlátlan (a beltag teljes vagyonával felel, tehát a magánvagyonával is!), míg legalább egy másik tag (kültag) csak a társasági szerzõdésben vállalt vagyoni betétje szolgáltatására köteles, a társaság kötelezettségeiért azonban nem felel. (A bt-nek több bel- és kültagja is lehet.) A betéti társaság alapításához és mûködéséhez minimum két tag szükséges. Fontos figyelembe venni a gazdasági társaságokról szóló törvény azon szabályát http://www.ado.info.hu/Gtsztv.htm#a , amely kimondja, hogy amennyiben a betéti társaság kültagjának neve a társaság cégnevében szerepel, a kültag felelõssége a beltagéval azonos módon alakul. A bt. legfõbb szerve a tagok gyûlése, amelyen mind a beltag mind a kültag részt vesz, azonban az üzletvezetésre és a képviseletre a kültag nem jogosult. A gazdasági társaságokról szóló törvény a betéti társaság alapítása során nem ír elõ kötelezõ minimum vagyoni hozzájárulást a tagok részére. A bt. alapításához társasági szerzõdést kell írni (jogász írja, az alapításnál ez további költséget jelent), amiben cégformáktól független adatok http://www.microsec.hu/info/page/arov.html és cégformákhoz tartozó adatok http://www.microsec.hu/info/page/erov.html#cf06 szükségesek, majd ezt a tagoknak el kell fogadniuk. A társasági szerzõdés módosítása http://www.cegnet.hu/cv/0104/jogi/33_37.htm

KÖZKERESETI TÁRSASÁG

A közkereseti társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy korlátlan és egyetemleges felelõsségvállalásuk mellett közös gazdasági tevékenységet folytatnak, és az ehhez szükséges vagyoni hozzájárulást a társaság rendelkezésére bocsátják. A társasági szerzõdésben meg kell határozni azt is, hogy a tagok milyen formában járulnak hozzá a vagyonhoz, és ha a társasági szerzõdés ettõl eltérõen nem rendelkezik, a vagyoni hozzájárulást a tagoknak a társaság alapításakor kell rendelkezésre bocsátaniuk. A tagok korlátlan és egyetemleges felelõsségvállalása azt jelenti, hogy a társaság kötelezettségeiért a tagok nemcsak a bevitt vagyonnal felelnek, hanem ha az nem bizonyul elegendõ fedezetnek, akkor a kkt. tagjai a társaság kötelezettségeiért magánvagyonukkal is felelõsséggel tartoznak. Ezért van az, hogy a társaság több tagjának hozzájárulása nélkül a kkt. egyik tagja sem lehet tagja a társaság tevékenységéhez hasonló tevékenységet folytató más gazdasági társaságnak. Jellemzõ a kkt-re, hogy a természetes személy tagok általában személyes közremûködéssel vesznek részt a társaság munkájában és általában nincs elkülönült belsõ szervezet sem. A közkereseti társaság elnevezést (vagy a "kkt" rövidítést) a társaság cégszövegében fel kell tüntetni.

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2945.htm

KORLÁTOLT FELELÕSSÉGÛ TÁRSASÁG (KFT)

A korlátolt felelõsségû társaság olyan gazdasági társaság, amely elõre meghatározott összegû törzsbetétekbõl álló törzstõkével (A törzstõke a tagok törzsbetéteinek összességébõl áll. A törzsbetét a tagok vagyoni hozzájárulása alkotja, ami pénzbeli betétbõl, illetve nem pénzbeli betétbõl (nem pénzbeli hozzájárulás bármilyen vagyoni értékkel rendelkezõ forgalomképes dolog, szellemi alkotás, valamint vagyoni értékû jog lehet) állhat. A tag kötelezettsége a társasággal szemben csak törzsbetétének szolgáltatására és a társasági szerzõdésben esetleg megállapított egyéb vagyoni hozzájárulás szolgáltatására terjed ki. A társaság kötelezettségeiért - e törvényben meghatározott kivétellel - a tag nem felel. A törzstõke összege nem lehet kevesebb 3.000.000,-Ft-nál. A pénzbetétek összege alapításkor nem lehet kevesebb a törzstõke 30%-nál és 1.000.000,-Ft-nál. A tagok törzsbetétei különbözõ összegûek is lehetnek, de az egyes törzsbetétek összege nem lehet kevesebb 100.000,-Ft-nál. A törzsbetétnek forintban kifejezettnek és 10.000-rel maradék nélkül oszthatónak kell lennie. A társaság bejegyzését követõen a tagok jogait és a társaság vagyonából az õket megilletõ hányadot az üzletrész testesíti meg. Azonos mértékû üzletrészhez azonos tagsági jogok fûzõdnek. A korlátolt felelõsségû társaság elnevezést, vagy annak kft. rövidítését a társaság cégnevében fel kell tüntetni. Tilos a tagokat nyilvános felhívás útján gyûjteni!

http://www.hidasi.hu/menu_3.htm

http://www.cegnet.hu/cv/9804/jogi/60_61.htm

http://www.ujgazdasag.hu/lap.php?lap=start#3

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2951.htm

KÖZÖS VÁLLALAT

A közös vállalatot a tagok gazdálkodási cél elérése érdekében alapítják. A közös vállalat olyan gazdasági társaság, amely kötelezettségeiért elsõsorban vagyonával felel. Ha ez a vagyon kevesebbnek minõsül mint a tartozások összessége, akkor a tagok a vállalat tartozásaiért együttesen vagyoni hozzájárulásuk arányában kezesként felelnek. A vállalat irányító szerve az igazgatótanács. Az igazgatótanácsba mindegyik tag egy képviselõt küld. Ha a vállalat tagjainak száma indokolja, akkor a társasági szerzõdés igazgatóság létrehozásáról rendelkezhet. Az igazgatóság tagjait az igazgatótanács határozott idõtartamra választja tagjai sorából és bármikor visszahívhatja azokat. A közös vállalat elnevezést, vagy annak kv. rövidítését a vállalat cégnevében fel kell tüntetni.

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2950.htm

RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely elõre meghatározott számú és névértékû részvényekbõl álló alaptõkével (Az összes részvény névértékének összege a részvénytársaság alaptõkéje = jegyzett tõke) alakul, amelynél a tag (részvényes) kötelezettsége a részvénytársasággal szemben részvény névértékének vagy kibocsátási névértékének szolgáltatására terjed ki. A részvénytársaság kötelezettségeiért - e törvényben meghatározott kivétellel - a részvényes nem felel. A részvénytársaság alaptõkéje nem lehet kevesebb 20.000.000,-Ft-nál. A pénzbeli hozzájárulás összege alapításkor nem lehet kevesebb az alaptõke 30%-ánál és 10.000.000,-Ft-nál. A részvénytársaság elnevezést vagy annak rt. rövidítését a társaság cégnevében fel kell tüntetni.

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2954.htm

KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_37/jog_3708.htm

EGYESÜLÉS

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2949.htm

HONLAP AJÁNLAT:

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_36/jog_3692.htm

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_00/jog_0000.htm

FORRÁS:

http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1999/9923/diakoldal/piacgazd/piacgazd.htm

http://www.ekormanyzat.hu/ugyleirasok?kateg=ugyleirasok:2000000000

http://www.apeh.hu/inf2001/e019_2.htm

http://fn.hu/cikk.cmt?cikk_id=3208

http://www.eletpalya.hu/html/ki_vallalkozas.htm

http://www.ujgazdasag.hu/lap.php?lap=start

http://www.origo.hu/uzletinegyed/vallalkozas/index.html

www.jogiforum.hu/kozerdeku/kozjegyzok.php

http://www.tring.hu/jogasz/magyar/index_m.htm

http://www.apeh.hu/inf2001/e019_2.htm

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_36/jog_3692.htm

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_00/jog_0000.htm

http://www.origo.hu/uzletinegyed/cegek/index.html

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_29/jog_2948.htm

http://www.ado.info.hu/Gtsztv.htm#a

http://www.microsec.hu/info/page/arov.html

http://www.microsec.hu/info/page/erov.html#cf06

http://www.cegnet.hu/cv/0104/jogi/33_37.htm

http://www.vallalkozas.lap.hu

http://www.olh.hu/BOKIK/egyeni/tajekoztat.html

http://www.euromenedzser.hu/vallabc/INDEX.HTM

http://www.origo.hu/uzletinegyed/vallalkozas/20000620111900fech.html


 

Forrás:

  • Debreceni Egyetem - Pont Szolgáltató központ
  • Szegedi Tudományegyetem - Hallgatói Állásközvetítõ és Karrier Iroda
  • Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem - Karrier Iroda
által kiadott KARRIER CD 2003


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!

nagyimre 2009 November 10, Tuesday, 17:24:30

Ha céget akartok alapítani akkor ajánlom azt amit én is használtam, gyors , olcsó , azonnal megcsinálták, rugalmasak voltak, szóval legalább itt nem volt a szokásos bürokratizmus + adtak egy számlázóprogramot is ingyen. Ha bármire kíváncsiak vagytok még, sok infót találtok errõl a http://www.ceget.hu weboldalon.

Hozz�sz�l�sok sz�ma: 1 


Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Karrier arrow A társas vállalkozás



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player