Karriertanács
A társas vállalkozás
Amennyiben úgy érzed, hogy csapatban jobb eredményeket tudnál elérni, és a vállalkozást sikeressé tételéhez, partnerekre van szükséged, társas vállalkozást érdemes alapítanod.
Az egyéni vállalkozás
Beilleszkedés
Szakmai gyakorlatszerzés
Önéletrajz és kisérő levél
Karrier tervezés
Karrier
JAM -Az életrevaló tudás
Közgazdaságtan vezetőknek
Állásszerzés
Mi alapján történik a kiválasztás?
EUkarrier
EURODESK
Programajánló
Január 2021
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Állás és karrier
Állásszerzés
Álláskeresési stratégiák
Karriertanács
Az egyéni vállalkozás
EUkarrier
Pályakezdőknek 2.
Pályakezdők munkatapasztalat szerzési támogatása

Karriertanács Karriertanács
Képzések
Munkatársunktól   2006 March 09, Thursday  

Általában az oktatásról Megoldás, vagy menekülés? "Az egyetlen fenntartható előny versenytársaiddal szemben, ha képes vagy gyorsabban tanulni, mint ők." Arie De Geus (Royal Dutch/Shell)
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Lassan közeledik a végzés és TE még mindig nem tudod, hogy hova tovább... Két út kínálkozik: vagy dolgozni fogsz, vagy nem. A "vagy nem"-re több megoldás kínálkozik: tanulsz még valamit, valahol, gyes/gyed, sorkatonaság, vagy belépsz a munkanélküliek táborába. Remélem, hogy e CD áttanulmányozása után nem a legutóbbi lehetőségre kerül sor! Azt, hogy hogyan állhatsz munkába, és hogyan keress állást, már körbejártuk, most nézzük meg a tanulási lehetőségeket. Két csoportba sorolhatjuk azokat, akik az oktatási intézményben való maradást választják: valamilyen képzettséget még nagyon meg akarnak szerezni, vagy jobb megoldást nem találva választják ezt a megoldást. Persze ez a két szélsőség, az igazság valahol a kettő között van, hiszen a tanulás nagy megterhelést jelent a szabadidőre és a pénztárcára nézve egyaránt. Ha már szereztél diplomát, szakképesítést, akkor valószínűleg a következő diplomáért, szakképesítésért már fizetned kell tandíjat. Anyagi szempontból megoldást jelenthet, ha nagyon tanulni akarsz még valamit, hogy a munkahelyeddel, vagy egy vállalattal tanulmányi szerződést kötsz (részletesen lásd a "Tanulmányi szerződés" című cikket), vagy felveszed a diákhitelt (érdeklődj a Tanulmányi osztályokon).

1.) Szakképzések:

2.) Egyetemek, Főiskolák:

nappali típusú képzések

másoddiplomás képzés

kiegészítő képzések

posztgraduális képzések

nem állami finanszírozású

3.) MBA képzésekről

4.) Külföldön való tanulás

5.) (Külügy) minisztériumok elérhetősége

Jelen oktatási rendszerünkben nagyon sokféle képzésből, szakképzésből, tanfolyamból válogathatsz ízlésed, képességeid, érdeklődési területed és anyagi lehetőségeid függvényében. Ennek fokozatait a következő ábra szemlélteti:Szakképzések:

A szakképzések speciális helyzetére szeretném felhívni a figyelmet, ugyanis léteznek úgynevezett OKJ-s képzések és nem OKJ-s képzések. Az OKJ-s képzésekről van egy lista (Országos Képzési Jegyzék, ezt a www.irisz.sulinet.hu "Szakképzés" fül alatt találod meg), amely tartalmazza a követelményeket és minden szakmához részletesen kidolgozott tematika áll rendelkezésre, amely országosan egységes. Jelentősége, hogy bizonyos munkaköröket csak ilyen OKJ-s végzettséggel rendelkező tölthet be. A nem OKJ-s kategóriába besorolható minden egyéb (szak) képzés, de az ilyen jellegű képzéseket általában a munkáltatók igényelik munkavállalóik számra, hiszen azok olyan speciálisak, hogy sokszor csak az adott munkahelyen ismerik el őket (persze ez nem mindegyikre igaz!)

Mire vigyázz, ha iskolarendszeren kívüli szakképzésbe kezdesz:

• Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben csak olyan személy vehet részt, aki a közoktatási törvényben előírt tankötelezettségének eleget tett.
• Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben részt vevővel a szakképzést folytató intézmény képzési szerződést köt. A képzési szerződésben meg kell határozni:

a) a képzéssel megszerezhető szakképesítést, illetőleg az elsajátítandó ismereteket;
b) a képzés és a vizsga szervezésének formáját;
c) a képzés helyét, időtartamát és ütemezését;
d) a képzési díjat, vizsgadíjat törlesztési/fizetési módját;
e) a részt vevő és a szakképzést folytató intézmény szerződésszegésének következményeit.

• A képzési szerződést írásban kell megkötni, amelyet a szakképzést folytató intézmény öt évig megőriz.
• Az iskolarendszeren kívüli szakképzés indításáról, a képzéssel megszerezhető szakképesítésről, valamint a vizsga eredményéről a szakképzési intézmény tájékoztatni köteles a megyei (fővárosi) munkaügyi központot.

2.) Egyetemek, Főiskolák:

A felsőoktatás jelentősen átalakult az elmúlt években és még további változások előtt áll. Az elmúlt években az egyetemek, főiskolák integrálódtak, 2002. szeptemberétől, pedig minden intézménybe bevezették a kreditrendszert, felmenő rendszerben, vagyminden évfolyamra vonatkozóan. Van is kavarodás rendesen! Ezt a saját bőrömön is nap mint nap megtapasztalom. Bízom benne, hogy lassan megszokjuk az újat és még több előnyét élvezni tudjuk. A kreditrendszer segítségével akár szakokat és egyetemet is válthatsz. Tehát, ha rájössz, hogy mégsem ez az a szak, amire vágytál, keress másikat és kérdezd meg, hogy hogyan számíthatók be az eddigi kreditjeid és mit tegyél. Ilyen helyzetben javaslom, hogy mindenféleképpen nézz utána a Továbbtanulási kézikönyvben is a dolgoknak (minden év decemberében jelenik meg), de legbiztosabb, ha a Tanulmányi Osztályokon érdeklődsz. Röviden a várható változásokról: összevont érettségi-felvételi rendszer bevezetése, mely szerint választhat az érettségi előtt álló, hogy mely tantárgyakból kíván emeltszintű érettségit tenni, amely egy felvételinek is számít. Minden felsőoktatási intézménybe bevezetik a 120 pontos felvételi pontozási rendszert (igen megtévesztő és nehézkes, hogy van, ahol 100, 90, és 120 meg még ki tudja, hogy hány pontos rendszer volt). És készüljünk fel az EU-ra is! A kreditrendszer segítségével elérhető közelségbe kerül annak az álomnak a megvalósulása, hogy itt elkezdesz egy szakot, és ha úgy alakulnak a körülményeid, akkor zökkenőmentesen folytathasd az EU valamely tagállamában, majd akár itthon fejezd azt be. Sajnos erre még egy kicsit várni kell, de azért így, vagy úgy ma is megoldható, hogy bizonyos mértékig elfogadja egyik intézmény a másik tanóráit, vizsgáit. De nézzük meg részletesebben, hogy milyen fajta képzéseket kínálnak az egyetemek, főiskolák!


 

 

Forrás:

  • Debreceni Egyetem - Pont Szolgáltató központ
  • Szegedi Tudományegyetem - Hallgatói Állásközvetítő és Karrier Iroda
  • Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem - Karrier Iroda
által kiadott KARRIER CD 2003


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Karrier arrow KépzésekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player