Karriertanács
A társas vállalkozás
Amennyiben úgy érzed, hogy csapatban jobb eredményeket tudnál elérni, és a vállalkozást sikeressé tételéhez, partnerekre van szükséged, társas vállalkozást érdemes alapítanod.
Az egyéni vállalkozás
Képzések
Beilleszkedés
Szakmai gyakorlatszerzés
Karrier tervezés
Karrier
JAM -Az életrevaló tudás
Szavazzon a legjobb diákvállalkozásra!
Állásszerzés
Vállalati kultúrák és munkavállalás
EUkarrier
Európai önkéntes Szolgálat
Programajánló
Január 2021
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Állás és karrier
Állásszerzés
Álláskeresési stratégiák
Karriertanács
Az egyéni vállalkozás
EUkarrier
Pályakezdőknek 2.
Pályakezdők munkatapasztalat szerzési támogatása

Karriertanács Karriertanács
Önéletrajz és kisérő levél
Munkatársunktól   2006 March 08, Wednesday  

Önéletrajz írás, fajták, kisérőlevél írása.
  Hozzászólások 1 Nyomtat E-mail PDF

Az önéletrajz

Az önéletrajz latinul Curriculum Vitae (CV), élettörténet, melyben a pályázó tanulmányai, valamint a szakmai életútja szerepel. Olykor szinonimaként használjuk még a Rezümé kifejezést is (Resumé), mely 1 oldalas CV-ként definiálható. Az önéletrajz kétféle szerepet is betölt: írójának önértékelési eszköz, míg olvasójának/címzettjének kiválasztási módszer. Amikor valaki önéletrajzot ír, átgondolja a múltbéli tetteit, elvégzett feladatait: számadást készít. Mi az, ami nagyon jól sikerült az életében (nyilvánvalóan ezek azok az elemek, amikre a hangsúlyt helyezi a dokumentumban) és melyek azok a területek, ahol nem nyújtott kimagasló teljesítményt (ezek lesznek azok, melyeket meg sem említ a jelölt az életrajzában, vagy pedig csak jelentéktelen szerepet szán nekik).

A CV az első találkozás a jelölt és a munkáltató között, ezért mindkettejük számára igen fontos. Nem árt azonban észben tartanunk, hogy a kiválasztást végző szakember a legtökéletesebbnek tűnő önéletrajzot is némi gyanakvással figyeli. Miért? Manapság a számítógépekkel bárki kifogástalan külsőt szabhat CV-jére, a profi forma ma inkább elvárás, mint megkülönböztető versenytényező. A lenyűgöző tartalom sem jelenti automatikusan azt, hogy mi vagyunk a cég megfelelő emberei, hiszen némi gyakorlattal bárki elsajátíthatja az "ütős önéletrajzi nyelv" (kulcsszavak, szófordulatok) alapjait Nem feltétlenül (és maradéktalanul) igaz a jelöltek CV-je. (Erről később még lesz szó a leggyakoribb kérdéseknél.) Némi egyszerűsítéssel élve: a kiválasztást végző humán szakembereknek az a dolguk, hogy utánajárjanak az önéletrajz valóságtartalmának, a pályázóknak pedig, hogy a lehető legjobb (igaz!) képet festve magukról, kifogástalan CV-t írjanak.

Az önéletrajzok típusai

Az önéletrajzoknak három típusa létezik:

• A kronologikus önéletrajz a leggyakrabban alkalmazott. Használata akkor javasolt, ha a szakmai pályafutás története stabil és az előremenetel folyamatos. Mint ahogy a neve mutatja, ez a CV a szakmai hátteret időrendben visszafelé haladva sorolja fel dátumokkal, a munkáltatók neveivel, valamint a főbb felelősségi körökkel. Semmiképpen nem ajánlott akkor írni kronologikus CV-t, ha valaki gyakran váltogatta munkahelyét, vagy a karrierje nem töretlen.

• A funkcionális önéletrajzot a munkáltatók nevei, valamint a munkaviszony dátumai nélkül készítjük el, és a képességekre, készségekre, valamint felelősségi körökre helyezzük a hangsúlyt. Abban az esetben használatos, ha olyan állásra pályázunk, mely nem kapcsolódik szorosan eddigi karrierutunkhoz, jelenleg betöltött pozíciónkhoz, vagy iskolai végzettségünkhöz (váltani akarunk) vagy ha hosszabb ideig munkanélküli valaki. A funkcionális CV esetében csak felsoroljuk a képességeinket és a főbb munkákat, amiket végeztünk, valamint a felelősségeket, arra viszont nem kell kitérni, hogy mikor és mely cégeknél fejlesztettük, gyakoroltuk ezeket a képességeinket.

• Kombinált vagy hibrid önéletrajzot akkor célszerű írni, ha szakmai életutunk folyamatos, nincsenek benne törések vagy kiugrások és nem is akarunk benne semmit sem hangsúlyozni, minden pontot egyformán lényegesnek tartunk. Ez a típusú CV rövid személyes adatokkal nyit, majd felsorolja a megpályázott pozícióhoz kapcsolódó és általunk hangsúlyozni kívánt képességeinket, készségeinket, amelyekhez kronologikusan hozzárendeli, hogy hogyan, mikor és hol alkalmaztuk, fejlesztettük azokat ki.

Ebben a kiadványban a kronologikus önéletrajzzal foglalkozunk, ugyanis ma Magyarországon ez a leggyakrabban használatos, illetve minden frissen végzett számára, aki kevés szakmai gyakorlattal rendelkezik, ez a leginkább javasolható. (Arról nem is beszélve, hogy milyen macerás egy funkcionális CV elkészítése, no meg elég sokan idegenkednek tőle, mivel képtelenek jól megfogalmazni, mely erősségeik alapján akarják magukat eladni.) A kronologikus önéletrajzok az alábbi főbb formai és tartalmi követelményeknek tesznek eleget:

• A CV-nek nincs címe, nem írjuk fel a lap tetejére, hogy önéletrajz, a pályázó neve szerepel az első oldal legtetején.

• A személyes adatok között a név, a lakcím (állandó és ideiglenes egyaránt), telefonos elérhetőség (napközben és az esti vagy hétvégi órákban), valamint az e-mail cím szerepel.

• A karriercél: egy mondatos összegzése annak, hogy miért is készült ez az önéletrajz, melyek azok az ambícióid, szakmai céljaid, melyek arra ösztönöztek, hogy megírd és eljuttasd CV-det a kiválasztott céghez.

• A szakmai életút, mely három nagy blokkot tartalmaz: - a tanulmányok között a szervezett és egyéb képzések kapnak helyet, kitérve a szakirány, szak megnevezésére, esetleg fontosabb tárgyakra, az évfolyamrangsorban elfoglalt helyezésre és tanulmányi átlagra. Itt kell megemlíteni, ha valaki külföldön tanult, versenyeken ért el helyezést (TDK, esettanulmány verseny) vagy valamilyen kitüntetést, esetleg ösztöndíjat (Köztársasági ösztöndíj vagy valamely munkáltató/intéznény szakmai díja) kapott. - az eddigi szakmai tapasztalat megemlítésének az a célja, hogy bármilyen, a munka világából származó gyakorlattal példázzuk: az egyetem mellett dolgoztunk, demonstrátorkodtunk, nyári gyakorlaton voltunk, vagy önkéntes munkát végeztünk -  az egyéb képességek, készségek között a nyelvtudást, a számítógépes ismereteinket mutatjuk be, megemlítjük egyéb jártasságainkat, jogosítványunkat stb.)

Ezt követik az egyéb információk: például szakmai, illetve egyéb szervezeti tagság, a sportban elért jelentős eredmények, a publikációk felsorolása, illetve a hobbi, szabadidős kedvtelések megnevezése.  Az önéletrajzot mindig ugyanazzal a formulával célszerű lezárni: referenciák megnevezése, aláírás és dátum.

Kísérőlevél

A kísérőlevél a - jobbára postán, futárral vagy faxon küldött - CV "kísérője". Azt a célt szolgálja, hogy hivatkozzunk, hol láttuk az álláshirdetést, ki ajánlotta figyelmünkbe az adott céget, illetőleg ráerősíthetünk önéletrajzunk bizonyos elemeire. Leírhatjuk, miért vagyunk mi a legjobb jelöltek az összes pályázó között, részletezhetjük motivációinkat és céljainkat stb. A kísérőlevél tehát arra jó, hogy "képbe helyezze" a pályázót, továbbá minden, amit még elmondani vagy hangsúlyozni szeretnénk magunkról, helyet kapjon benne. Amit biztosan ne tartalmazzon a kísérőlevél:

• Olyan információkat, amit a cég eleve tud magáról (azért akarunk náluk dolgozni, mert a hazai Top 200-as vállalati listán a 17. helyen áll)

• Közhelyeket

• Helyesírási hibákat, és az sem szerencsés, ha fény derül fogalmazásbeli gyengeségeinkre

A kísérőlevél e fent felsorolt tartalmi jellemzői mellett számos formai előírásnak kell, hogy megfeleljen:

• terjedelme kb. fél oldal

• hivatalos címzése és megszólítása van: tudjuk meg, hogy a munkáltatónál ki foglalkozik a pályázatok kezelésével és szólítsuk meg név szerint, megemlítve betöltött pozícióját is (Kerüljük az "annak, akit illet", valamint a "Tisztelt Hölgyem/Uram" megszólításokat!)

• a búcsúzó formula legyen aktív, dinamikus: ígérjük meg a címzettnek, hogy bizonyos idő múlva felhívjuk őt telefonon, hogy megtudakoljuk önéletrajzunk sorsát (Ne üljünk ölbe tett kezekkel!), mint minden hivatalos levelet, ezt is dátummal és aláírással kell ellátni. Nem árt, ha kézi aláírásunk alá odagépeljük nevünket és elérhetőségünket, így segítve "önéletrajzunk beazonosítását"Forrás:

  • Debreceni Egyetem - Pont Szolgáltató központ
  • Szegedi Tudományegyetem - Hallgatói Állásközvetítő és Karrier Iroda
  • Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem - Karrier Iroda
által kiadott KARRIER CD 2003

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

add 2009 November 16, Monday, 16:31:24

Ördögi, vagy nagyon őrült Spilázott ördög Gúnyos Őrült Nevet Hűvös vagy dögös Összezavarodott Nagyon boldog Mosoly Szomorú Meglepett Megdöbbent Szégyenli Kacsint Felkiáltás Kérdés Ötlet Nyil Forgó szemek Sír, vagy nagyon szomorú

Hozzászólások száma: 1 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Karrier arrow Önéletrajz és kisérő levélContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player