Állásszerzés
Álláskeresési stratégiák
Ha állást keresünk, legjobb, ha a a sajtóból, az interneten és ismerősök körében is tájékozósunk a lehetőségekről, de oda is adjuk be pályázatunkat, ahol most nincs szabad pozíció, de szívesen dolgoznánk.
Ismét Állásbörze
Kiket keres az álláspiac?
Jó az agyelszívás?
Mi alapján történik a kiválasztás?
Levelezési minta: önéletrajz és kísérőlevél
Karrier
JAM -Az életrevaló tudás
Rendhagyó árnyéknap a kaszárnyában
Karriertanács
A társas vállalkozás
EUkarrier
Pályakezdőknek 2.
Pályakezdők munkatapasztalat szerzési támogatása

Programajánló
Szeptember 2019
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Állás és karrier
Állásszerzés
Álláskeresési stratégiák
Karriertanács
A társas vállalkozás
EUkarrier
Pályakezdőknek 2.
Pályakezdők munkatapasztalat szerzési támogatása

Állásszerzés Állásszerzés
Vállalati kultúrák és munkavállalás
Munkatársunktól   2006 January 04, Wednesday  

A munkavállalók felvételét nagyban befolyásolja a vállalati kultúra. Mire érdemes tehát odafigyelni az önéletrajzíráskor, felvételi interjúra való készüléskor?
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Az álláskereső sikerességét nagyban befolyásolja, hogy mennyire ismeri az adott vállalatot és a vállalati kultúrát, hogyan tud alkalmazkodni az önéletrajzával és a felvételi interjún előadottakkal mindehhez. Mindezek alapján szakértők megállapították, hogy a munkavállalók felvételével kapcsolatos döntést a vállalati kultúra nagyban befolyásolja. Ez még jobban észrevehető, ha külföldi állásról, munkahelyről van szó. Mire érdemes tehát odafigyelni az önéletrajzíráskor, felvételi interjúra való készüléskor?
Azoknál a vállalatoknál, nemzeti kultúráknál, ahol fontos az emberek hierarchiában elfoglalt helye, státusza, ott érdemes a végzettséget, tudományos munkásságot hangsúlyozni és maximális tiszteletet szükséges adni a „felettünk" állónak, az interjúztató személyeknek. A két félt inkább egyenrangú félként kezelő kultúrákban kötetlenebb beszélgetésre lehet számítani, ahol rendkívül fontosak a jelentkező egyéb képességei, készségei.
Oda kell figyelni arra is, hogy a vállalati gondolkodás központjában az egyén, vagy a csoport áll, ennek megfelelően célszerű hangsúlyozni eredményeinket.
A kiválasztást nagyban befolyásolja az is, hogy milyen a vállalatnál dolgozók életfilozófiája, hogyan vélekednek a munka- és szabadidő beosztásáról. Egyes kultúrák megkövetelik a magabiztosságot, akár értékeik túlbecsülését is. Itt nagyra értékelik a célratörő, teljesítményorientált embereket, akik lelkesen túlóráznak. Ennek ellenpólusú kultúrájában az életminőség javítása, harmóniateremtés áll a középpontban, nem pedig a munka. Ezt a nézetet képviselők szemében fontos a kompromisszum- és szociális készség, személyes érdeklődés alapján történő fejlődés.
Tudjunk meg hát minél többet a szervezetről, a megpályázni kívánt munkahelyről, és a vállalati szokásokat figyelembe véve írjuk meg önéletrajzunkat, készüljünk az interjúra!

Puskás Krisztina
SZTE Karrier Iroda


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Karrier arrow Vállalati kultúrák és munkavállalásContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player