Arcképcsarnok
Kovács Béla -generációk francia tanára
ImageKovács Béla a francia nyelv és kultúra terjesztésének szentelte életét, ezért is kaphatta meg a francia állam egyik legrangosabb kitüntetését, az Akadémiai Pálma Rendet és annak is a parancsnoki fokozatát.
A könyvtár közvetítsen kulturális értékeket
Nyugodt portré Vécsei professzorról
Varró Vince - Félszáz év a belgyógyászatban
Várkonyi Tamás: Egy orvos a cukorbetegekért
Beszélgetés Pál Tamás karmesterrel, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatójával
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Április 2020
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
Vidám képek
A bor elemzése
Filmleírások
Szüzet szüntess!
Arcképcsarnok Arcképcsarnok
Etka anyó titkai
Munkatársunktól   2005 September 09, Friday  
Image
Meglepő, de 86 évesen is képesek vagyunk ugyanolyan rugalmassá, mozgékonnyá, fáradhatatlanná válni, mint egy három éven aluli egészséges kisgyerek - vallja a szegedi Etka anyó, akinek már nem csak az országban, de a határokon túl is sok követője van.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

- Amikor magázódva kívántam feltenni az első kérdésemet, azonnal leállított, mondván, nálunk kötelező a tegeződés. Miért tartod olyan fontosnak ezt a formulát?
- Mert ez a természetes. Így érezzük, hogy összetartozunk, és szükségünk van egymásra, mert nem értünk mindenhez, ami az élethez kell, ezért fontos, hogy egymás mellé-, és nem egymás alá-fölé legyünk rendelve. Házat nem tud mindenki építeni, villanyt sem tudunk szerelni, de cserébe valami olyasmit adhatunk, amellyel a kőműves, villanyszerelő nem rendelkezik. Úgyhogy ez nem csupán formula, hanem az egymáshoz tartozás alapja. A másik ember leveheti a fejed, de a helyére csak magad teheted.

- Mióta foglalkozol a jógával?
- Nem pusztán jógának nevezném, a jóga összefoglaló név. Minden irányzatnak külön neve van. Az erőgyűjtő elnevezést kapta ez a módszer. Sok esztendeje foglalkozom a velünk született mozgásokkal, melyek segítenek visszaszerezni azt a rugalmasságot, erőt, könnyedséget, amelyet két és fél éves korunk után kezdünk elveszíteni. Addig ugyanis természetes a viselkedésünk, a mozgásunk, a légzésünk, utána lassan olyan lesz a tartásunk, amely természetellenes, és minden későbbi problémánk eredője.

- Más élőlények képesek megmaradni azon a természetes szinten a légzésükben, mozgásukban, amellyel világra jöttek, mi azonban olyan testtartást veszünk fel, amely gátolja a frissen maradási képességünket. Minek köszönhető ez?
- Az ember rendelkezik olyan képességekkel, melyekkel egyetlen más élőlény sem. A látható anyagot építjük, sokszorosítjuk, romboljuk, formáljuk. Azért nem szakadtunk el teljesen a mozgástól, hiszen tornázunk, síelünk, táncolunk, és még sorolhatnám a test különböző terheléseit. Ezek nem hoznak vissza semmit abból, amit gyerekkorunkban elvesztek?
- Jó, ha táncolunk, futunk, röplabdázunk, de, mihelyst abbahagyjuk a mozgást, máris felvesszük a rossz testtartást és légzést. Vegyük észre végre, hogy mi emberek sem vagyunk abban sem tehetetlenebbek más élőlényeknél, hogy mi is megőrizzük, vagy újra kifejlesszük magunkban a velünk született természetes képességeinket, adottságainkat. Mi is tudjuk, ha akarjuk rendeltetés szerint egészségesen, rugalmasan használni a testünket. Amennyiben tudjuk, hogy amíg ép az agyunk, fejlődőképesek vagyunk. Próbáljunk úrrá lenni a felnőttes beidegződéseinken, így például ne erőltessünk a gyerekekre olyan ételeket, amelyeket egyébként nem szeretnek, csak mi gondoljuk azt, hogy a benne lévő tápanyagra szüksége van a szervezetének.

- Mi a lényege a Te speciális tornádnak?
- Ez nem torna, hanem élni tudás. Ha csak a lehetőségeinkkel tanítanánk tornázni, attól senki sem tudna friss maradni. Ha vér csak pang az erekben, olyan, mint egy pocsolya, szennyező anyagokat szállít a testrészekbe, ami nemcsak fáradékonnyá tesz bennünket, hanem minden baj, betegség alapja. Azért kell biztosítanunk a vér kellő frissességű áramlását, hogy ne tudjanak leülepedni a szervezetünkben a zavart okozó szennyező anyagok, a zsírsejtek, és a kórokozók. Hogy egy rövid kis kétsorossal jellemezzem az ideális állapotot, csak annyit mondok: Mikor már együtt lélegzik minden pici sejtünk, egészséges, erős, könnyű lesz a testünk.

  Szincsok György


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player