Karikába hajtott vaddisznoborda
Munkatársunktól
2005 August 23, Tuesday
Pár szó a nagyobb vadakról és elkészítésükrõl, a deszki Szép Ilonka Csárdából...
|
A hazai erdõkben dúvadként emlegetett vaddisznó, a disznófélék családjának egyetlen európai képviselõje, de Ázsiában és Afrika északi részén is õshonos. Legnagyobb számban a Dunántúlon, az Északi-középhegységben, valamint Mátyás király egykori kedvenc vadászterületén a Pilisi erdõben található. Ma már gyakran elõfordul ez a csülkös vad az Alföldön is. Élõhelye fõleg a kiterjedt aljnövényzettel, nedves talajjal, ingoványokkal, mocsarakkal teli lomberdõk. Megtalálhatók a tûlevelû erdõkben, cserjés vidékeken, esetleg nádas tóparti területeken vagy dúsan borított mezõségeken is. Megfigyelhetõ, hogy nappali pihenõhelye sokszor a nagy kukorica és napraforgó táblákban van, csak éjjel keresi fel turkálni az erdõt. Elterjedésébõl, szaporodási viszonyaiból adódóan ma Magyarország olyan vadfajának tekinthetõ, mely minden vadász számára elérhetõ, akár egyéni, akár társas vadászatok során. A vaddisznó trófeája a különösen fejlett szemfoga, vagyis az agyara, de igen kedvelt ízletes húsa is. Egy szép koca bordás része a fõ alapanyagunk, amit gondos tisztítás után vörösboros páclében érlelünk. Karikába hajtjuk, zsinórral jól átkötözzük, majd a vadakhoz illõ fûszerekkel alaposan bedörzsöljük kívül-belül. Egy óra pihentetés után kemencében közepes hõmérsékleten majdnem készre sütjük. A kemencébõl kivesszük, majd az elõzõ adásban megismert boros párolt káposztával megtöltjük. A külsejét mézes-sörben áztatott szalonnával alaposan megkenjük és a kemencébe visszahelyezve magas hõfokon ropogósra sütjük. Pirított erdei gombával, sült hagymakarikákkal, burgonyával és gyümölcsökkel tálaljuk.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!