Frankóságok
Bárány kotlett
ImageÚjabb receptekkel gazdagodott Törzsasztal rovatunk. EZen a héten Frank Sándor bárány kotlettet ajánl rozmaringos puliszkával, provence-i lecsóval tálalva.
Karpaccso
Karikába hajtott vaddisznoborda
Vadkacsacomb Pál szakácstól
Őzgerinc Mátyás módra
Süllő filé roston
Gasztro
Receptek
Tésztaételek
Kóstoló Kommandó
Kávét a kávéházakból!
Gasztro-folklór
A február szépsege: a kocsonya
Programajánló
Szeptember 2020
H K S C P S V
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti előadásában a fröccsről beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életéről...
Frankóságok Frankóságok
Nyúlpecsenye Pál szakács módra
Munkatársunktól   2005 August 23, Tuesday  
Image
Néhány szó Mátyás király udvaráról, a reneszánsz étkezési szokásokról és a " nyúlpecsenye Pál szakács módra" nevű különlegességről a deszki Szép Ilonka Csárdából...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A humanizmus szellemétől áthatott Mátyás uralkodása idején nagy
átalakuláson ment keresztül Magyarország.
A reneszánsz életformához hozzátartozott az étel és a borital kultúrált
fogyasztása. Beatrix királynének nagy érdemei voltak az új
étkezési szokások kialakításában.
Pál nevű szakácsának évente jelentős summát fizetett kiváló munkájáért.
A királyi udvarban felszámolták a túlzsúfolt, böfögő, zsíros étkezéseket, a dőzsölést és a bujálkodást. Az ételekben nagy szerepet kaptak az illatos fűszerek, gombák és sok-sok gyümölcs. Ilyen jellegű a most bemutatásra kerülő étel is:

Egy vadnyúl gerincét teljesen megtisztítjuk, csontjáról lefejtünk, majd
két napig fűszeres, boros páclében érleljük.
A pácolt gerincet csíkokra vágjuk, majd libahájból kisütött kevés
Zsiradékon, serpenyőben szép pirosra sütjük. Sóval, borssal, zsályával,
kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítjük. Kevés száraz vörösborral
felöntjük, majd hozzá keverjük a vöröshagymán pirított vegyes erdei gombákat. Hercegnő burgonyával, szőlővel, aszalt szilvával és vörös áfonyával tálaljuk. Ezt követi Beatrix királyné egyik kedves desszertje, az ízes alma. Az almákat meghámozzuk, belsejüket kivájjuk, majd meggyes, gesztenyés masszával megtöltjük. A betöltött almákat fahéjas, cukros, édesboros tésztában megforgatjuk, majd nagyon hirtelen kisütünk. Áfonya lekvárral tálaljuk.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!



Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player