Gasztro-folklĂłr
Márton napi libator
ImageA közmondás szerint, ha lúd, legyen kövér, valamint jobb egy lúd nyak, száz tyúk nyaknál. Ennek szellemében töltött libanyakat, -mellet, -combot és libamájat sütöttünk, mindezt pedig filmre vettük!
Fõzzõn velünk Karácsonyra!
A február szépsege: a kocsonya
A halételek különleges ízvilága
Mikszáth Kálmán kérésére: palócleves
Az erdélyi konyha ízei
Gasztro
Receptek
Meggyesek
KĂłstolĂł KommandĂł
A Sárkány söre
Borászatok
Tokaj - Hétszõlõ
Programajánló
M�rcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Gasztro-folklĂłr Gasztro-folklĂłr
Honnan származik a paprika?
MunkatársunktĂłl   2005 August 23, Tuesday  
Image
KĂĽlönös Ă©s izgalmas törtĂ©nete van annak, hogyan lett a paprikábĂłl az idõk során a magyar gasztronĂłmia legfontosabb fĂ»szere. Az embernek már-már az az Ă©rzĂ©se, hogy – akárcsak a jĂł házasság, – a magyarok Ă©s a paprika frigye is az Ă©gben köttetett.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Nem lehet véletlen, hogy a paprika lett a legjellegzetesebb magyar fûszer. A paprika a magyar konyhamûvészet számára nemcsak egy fûszer a sok közül, hanem különleges, páratlan aromájával, szép színével elengedhetetlen része.

De vajon honnan is származik a paprika?

FeltevĂ©sekben igazán nem szĂ»kölködĂĽnk. A Himalája lejtõirõl származik, Kolumbusz hozta EurĂłpába AmerikábĂłl a burgonyával egyĂĽtt, KözĂ©p-AmerikábĂłl származik, Indiában termesztettĂ©k elõször. Az biztos, hogy Krisztus utáni elsõ században NĂ©rĂł háziorvosa, DioszkioridĂ©sz „De Materia Medica" cĂ­mĂ» mĂ»vĂ©ben leĂ­r egy bizonyos „piper longum rotundumot", amely megdöbbentõen emlĂ©keztet a paprikára. Vajon csakugyan a paprika lett volna ez a bizonyos növĂ©ny, vagy valami más? Biztosat már sosem fogunk tudni, miután több emlĂ­tĂ©s nem törtĂ©nik rĂłla, mindaddig, amĂ­g Kolumbusz el nem Ă©rte az Ăšj Világ partjait. Az elsõ Ă­rásbeli feljegyzĂ©s, amelyben a paprika is szerepel abban a formában, ahogyan mi is ismerjĂĽk Kolumbusz hajĂłorvosának, Chanca-nak a tollábĂłl származik. Chanca egy levĂ©lben, amelyet Hernandez nevĂ» barátjának, FĂĽlöp spanyol király háziorvosának kĂĽldött, leĂ­rja az Ăšj Világban termõ „indiai borsot", ezt a vonzĂł látványt nyĂşjtĂł dĂ­sznövĂ©nyt, amely orvosi szempontbĂłl is hasznosnak bizonyulhat. Azt csak mellĂ©kesen jegyzi meg, hogy a bennszĂĽlöttek ezt a bizonyos „indiai borsot" fĂ»szernek használják. A tizenhatodik század vĂ©gĂ©re az IbĂ©riai-fĂ©lszigeten már virágzĂł paprikatermesztĂ©s folyt.

De, hogy ne legyen ilyen egyszerĂ» a dolog, álljon itt Gundel Károly vĂ©lemĂ©nye, aki szerint a spanyol pimiento paprika csakugyan Kolumbusszal Ă©rkezett EurĂłpába, ám a magyar capsicum paprika IndiábĂłl kerĂĽlt hozzánk Perzsián keresztĂĽl, ahonnan a törökök hozták magukkal a tizenhatodik században. Ezt az elmĂ©letet fõkĂ©nt az támasztja alá, hogy Ă©vszázadokon keresztĂĽl szinte mindenki indiai borsnak nevezte a paprikát. A kĂ©pet mĂ©g zavarosabbá teszi, hogy a rĂ©gi idõk botanikusai számára az „indiai" amerikai, vagy közĂ©p-amerikai indiánt jelentett. Egy biztos, a paprikát Kolumbusz elõtt nem ismertĂ©k EurĂłpában. Akkor járunk tehát legjobban, ha Ăşgy tekintjĂĽk ezt a pompás növĂ©nyt, mint Amerika felfedezĂ©sĂ©nek egyik kellemes mellĂ©khatását. Hazánkba a paprika török közvetĂ­tĂ©ssel, bolgár kertĂ©szek által kerĂĽlt, Ă©s õk ismertettĂ©k meg termesztĂ©sĂ©vel a magyarokat.
De, tulajdonképpen mikor paprikát mondunk, mire is gondolunk? Nálunk a paprikának két alapvetõ fortéja létezik, az egyiket arra szánják, hogy frissen, fõzve vagy savanyítva fogyasszák, a másik az ún. fûszerpaprika, amit megõrölnek és fûszerként használnak. Ez a világhíres magyar paprika, a hazai gasztronómia alapfûszere, hungaricum, a következõ adás témája.

 


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player