Gasztro-folklĂłr
Márton napi libator
ImageA közmondás szerint, ha lúd, legyen kövér, valamint jobb egy lúd nyak, száz tyúk nyaknál. Ennek szellemében töltött libanyakat, -mellet, -combot és libamájat sütöttünk, mindezt pedig filmre vettük!
Fõzzõn velünk Karácsonyra!
A február szépsege: a kocsonya
A halételek különleges ízvilága
Mikszáth Kálmán kérésére: palócleves
Az erdélyi konyha ízei
Gasztro
Receptek
Almáskertek ajándéka
KĂłstolĂł KommandĂł
A Sárkány söre
Borászatok
Tokaj - Hétszõlõ
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Gasztro-folklĂłr Gasztro-folklĂłr
MĂłra Ferenc Ă©s a gasztronĂłmia
MunkatársunktĂłl   2005 August 23, Tuesday  
Image
Nagyjaink közül alig akad olyan, aki közömbös lett volna kora gasztronómiája, vendéglátási kultúrája iránt. Íme néhány gondolat Móra Ferenc gasztronómiához való viszonyáról...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Máig Ă©rdekes vĂ©lemĂ©ny olvashatĂł MĂłrának a „Daru utcátĂłl a MĂłra Ferenc utcáig" cĂ­mĂ» könyvĂ©ben a mindenkor közönsĂ©gsikert aratĂł kiadványokrĂłl. „SzeretnĂ©m, ha valami olyan könyvet Ă­rnál, ami biztos egzisztenciát jelent számodra mĂ©g a mai világban is" - mondta egyszer az Ă­rĂłnak a kiadĂłja. „El tudsz te ilyet kĂ©pzelni?" - Ă­gy MĂłra. „Hogyne, három olyan könyv van aminek mindig van keletje akármerrõl fĂşj is a szĂ©l. Szakácskönyv, szerelmes regĂ©ny Ă©s kalendárium."
MĂłra sok mindenfĂ©lĂ©t Ă­rt, mĂ©g iskolai tankönyveket is, de a fentiek egyikĂ©nek megĂ­rására nem vállalkozott. Szakmai Ă©s helytörtĂ©neti Ă©rdekessĂ©g, hogy a szegedi várrom vendĂ©glátási Ă©s idegenforgalmi hasznosĂ­tásának mozzanatait megörökĂ­tette a „Szegedi tulipánosláda" cĂ­mĂ» kötete „Szeged kövei" cĂ­mĂ» fejezetĂ©ben.

A várrom a víz után érte meg hõskorát, amikor Steinmann tata vendéglõnek bérelte ki a várostól. Aranybányának indult, mert Tisza Lajos is el-ellátogatott ide, késõbb Kállay Albert is odaszokott. Ennél fogva minden pantallós ember oda törekedett, s melegnyári estéken egészen a kõpartig kellett raknia terített asztalokat. Éppen ez a nagy népszerûség riasztotta el a nagy urakat és kerestetett velük más tanyát, ahol a népek nem néznek a szájukba.
A várkocsma kiment a divatból. Ekkor kapta a helyiség a Rózsa Sándor börtöne titulust. A vendégek azonban, nem méltányolták a nevezetes betyár érdemeit, inkább az csalogatta õket, hogy az újságreklámok szerint a kioszkban nagyszerû cigányzene élvezhetõ. Mikor aztán egykét féllityi kedvre derítette az idegent és megkérdezte a vendéglõst, hol is tartózkodik az a cigányzene, a bérlõ államférfiúi gesztussal a Kass terasza felé mutatott, ott szól a zene, de így távolabbról sokkal szölidebben élvezhetõ. Így aztán, lassanként elszokott a vendég, s a vendéglõs egyedül bámulhatta a holdat.

Tudjuk mĂ©g MĂłra Ferencrõl, hogy a Szegedi Goldstein Ă©s HajdĂş vendĂ©glõben a fokhagymás rostĂ©lyost Ă­zlĂ©se Ă©s kedve szerint kĂ©szĂ­tettĂ©k. Gyakran betĂ©rt a mai JĂłzsef Attila sugárĂşton a gedĂłi iskola helyĂ©n GedĂł Márton nyári vendĂ©glõjĂ©be, a mostani korányi rakparton OnozĂł PoldinnĂ© halászcsárdájában is szĂ­vesen látott vendĂ©g volt egy-egy szolid ebĂ©dre vagy egy pohár borra. „Se sok gondot, se sok gyönyörĂ»sĂ©get az evĂ©s nem okozott soha nekem. Amit elĂ©m raktak, azt leginkább csak azĂ©rt igazgattam a gallĂ©r mögĂ©, hogy fölkelhessek az asztal mellõl Ă©s rágyĂşjthassak" - Ă­rta a gasztronĂłmiárĂłl önvallomását, nem kis irĂłniával.

MĂłra Ferenc felesĂ©ge Walleshausen Ilona jeles Ă©s sokak által ismert Ă©s elismert háziasszony volt. KĂĽlön gyönyörĂ»sĂ©ge volt a vendĂ©gek ellátása. FöljegyeztĂ©k, hogy nagyobb ĂĽnnepen harmincnál is több Ă©tele kerĂĽlt egyszerre az asztalra. FĂ©rje föl is panaszolta e tĂ©ren valĂł tĂ©kozlásait. „Naiv szĂ­ve minden hevĂĽletĂ©vel sĂĽti fõzi el mindenĂĽnket".- Ă­rta egyik 1914-ben kelt levelĂ©ben az Ă­rĂł.
Móráné, megirigyelve férje irodalmi sikereit, szakácskönyv írására vállalkozott. Egyszerû, jóízû és könnyen elkészíthetõ ételeinek leírásai óriási sikert arattak és több kiadást megértek. Könyve anyagilag is sikeres vállalkozás lett. Kis és átlagpolgári háztartásra méretezett elõírásai, a fortélyok és a variációs lehetõségek sokasága mindenki számára megkönnyíti a tûzhely körüli munkálkodást. Receptjeibõl hiányzik minden felesleges rafinéria. Egyik méltatója szakácskönyvét az ésszerûen ízletes, kívánatos és elkészíthetõ étkek tárházaként jellemezte.


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player