Gasztro-folklĂłr |
---|
A közmondás szerint, ha lúd, legyen kövér, valamint jobb egy lúd nyak, száz tyúk nyaknál. Ennek szellemében töltött libanyakat, -mellet, -combot és libamájat sütöttünk, mindezt pedig filmre vettük! | |
| |
| |
| |
| |
|
Gasztro |
---|
| Receptek |
| | KĂłstolĂł KommandĂł |
| | Borászatok |
|
Törzsasztal |
---|
Frankóságok |
---|
Frank Sándor mesterszakács Ă©s Ferenczi Dezsõ Ăłriás tĂşrĂłgombĂłcot kĂ©szĂt. | Gasztro-folklĂłr |
---|
Barta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél. |
|
Sztárinterjúk |
---|
Gyömbér László mesél életérõl... |
| |
MĂłra Ferenc Ă©s a gasztronĂłmia
Munkatársunktól
2005 August 23, Tuesday
Nagyjaink közül alig akad olyan, aki közömbös lett volna kora gasztronómiája, vendéglátási kultúrája iránt. Íme néhány gondolat Móra Ferenc gasztronómiához való viszonyáról...
|
Máig Ă©rdekes vĂ©lemĂ©ny olvashatĂł MĂłrának a „Daru utcátĂłl a MĂłra Ferenc utcáig" cĂmĂ» könyvĂ©ben a mindenkor közönsĂ©gsikert aratĂł kiadványokrĂłl. „SzeretnĂ©m, ha valami olyan könyvet Ărnál, ami biztos egzisztenciát jelent számodra mĂ©g a mai világban is" - mondta egyszer az ĂrĂłnak a kiadĂłja. „El tudsz te ilyet kĂ©pzelni?" - Ăgy MĂłra. „Hogyne, három olyan könyv van aminek mindig van keletje akármerrõl fĂşj is a szĂ©l. Szakácskönyv, szerelmes regĂ©ny Ă©s kalendárium." MĂłra sok mindenfĂ©lĂ©t Ărt, mĂ©g iskolai tankönyveket is, de a fentiek egyikĂ©nek megĂrására nem vállalkozott. Szakmai Ă©s helytörtĂ©neti Ă©rdekessĂ©g, hogy a szegedi várrom vendĂ©glátási Ă©s idegenforgalmi hasznosĂtásának mozzanatait megörökĂtette a „Szegedi tulipánosláda" cĂmĂ» kötete „Szeged kövei" cĂmĂ» fejezetĂ©ben.
A várrom a vĂz után Ă©rte meg hõskorát, amikor Steinmann tata vendĂ©glõnek bĂ©relte ki a várostĂłl. Aranybányának indult, mert Tisza Lajos is el-ellátogatott ide, kĂ©sõbb Kállay Albert is odaszokott. EnnĂ©l fogva minden pantallĂłs ember oda törekedett, s melegnyári estĂ©ken egĂ©szen a kõpartig kellett raknia terĂtett asztalokat. Éppen ez a nagy nĂ©pszerĂ»sĂ©g riasztotta el a nagy urakat Ă©s kerestetett velĂĽk más tanyát, ahol a nĂ©pek nem nĂ©znek a szájukba. A várkocsma kiment a divatbĂłl. Ekkor kapta a helyisĂ©g a RĂłzsa Sándor börtöne titulust. A vendĂ©gek azonban, nem mĂ©ltányolták a nevezetes betyár Ă©rdemeit, inkább az csalogatta õket, hogy az Ăşjságreklámok szerint a kioszkban nagyszerĂ» cigányzene Ă©lvezhetõ. Mikor aztán egykĂ©t fĂ©llityi kedvre derĂtette az idegent Ă©s megkĂ©rdezte a vendĂ©glõst, hol is tartĂłzkodik az a cigányzene, a bĂ©rlõ államfĂ©rfiĂşi gesztussal a Kass terasza felĂ© mutatott, ott szĂłl a zene, de Ăgy távolabbrĂłl sokkal szölidebben Ă©lvezhetõ. ĂŤgy aztán, lassankĂ©nt elszokott a vendĂ©g, s a vendĂ©glõs egyedĂĽl bámulhatta a holdat.
Tudjuk mĂ©g MĂłra Ferencrõl, hogy a Szegedi Goldstein Ă©s HajdĂş vendĂ©glõben a fokhagymás rostĂ©lyost ĂzlĂ©se Ă©s kedve szerint kĂ©szĂtettĂ©k. Gyakran betĂ©rt a mai JĂłzsef Attila sugárĂşton a gedĂłi iskola helyĂ©n GedĂł Márton nyári vendĂ©glõjĂ©be, a mostani korányi rakparton OnozĂł PoldinnĂ© halászcsárdájában is szĂvesen látott vendĂ©g volt egy-egy szolid ebĂ©dre vagy egy pohár borra. „Se sok gondot, se sok gyönyörĂ»sĂ©get az evĂ©s nem okozott soha nekem. Amit elĂ©m raktak, azt leginkább csak azĂ©rt igazgattam a gallĂ©r mögĂ©, hogy fölkelhessek az asztal mellõl Ă©s rágyĂşjthassak" - Ărta a gasztronĂłmiárĂłl önvallomását, nem kis irĂłniával.
MĂłra Ferenc felesĂ©ge Walleshausen Ilona jeles Ă©s sokak által ismert Ă©s elismert háziasszony volt. KĂĽlön gyönyörĂ»sĂ©ge volt a vendĂ©gek ellátása. FöljegyeztĂ©k, hogy nagyobb ĂĽnnepen harmincnál is több Ă©tele kerĂĽlt egyszerre az asztalra. FĂ©rje föl is panaszolta e tĂ©ren valĂł tĂ©kozlásait. „Naiv szĂve minden hevĂĽletĂ©vel sĂĽti fõzi el mindenĂĽnket".- Ărta egyik 1914-ben kelt levelĂ©ben az ĂrĂł. MĂłránĂ©, megirigyelve fĂ©rje irodalmi sikereit, szakácskönyv Ărására vállalkozott. EgyszerĂ», jĂłĂzĂ» Ă©s könnyen elkĂ©szĂthetõ Ă©teleinek leĂrásai Ăłriási sikert arattak Ă©s több kiadást megĂ©rtek. Könyve anyagilag is sikeres vállalkozás lett. Kis Ă©s átlagpolgári háztartásra mĂ©retezett elõĂrásai, a fortĂ©lyok Ă©s a variáciĂłs lehetõsĂ©gek sokasága mindenki számára megkönnyĂti a tĂ»zhely körĂĽli munkálkodást. Receptjeibõl hiányzik minden felesleges rafinĂ©ria. Egyik mĂ©ltatĂłja szakácskönyvĂ©t az Ă©sszerĂ»en Ăzletes, kĂvánatos Ă©s elkĂ©szĂthetõ Ă©tkek tárházakĂ©nt jellemezte.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t. |
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!