HTML
Flash VIII.
Folytatjuk a Flash megismerését. A mai írásunkban megnézzük, hogyan tudjuk a hangokat háttérzeneként és effektekként felhasználni. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
Flash VII.
Flash VI.
Flash V.
Flash III.
Flash II.
Távtan
Webesztétika
A Digital Improvisation zeneformátum és az mp3pro
Tech
A Phantom konzol
Kártyázzunk
Rikiki
Programajánló
December 2019
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
HTML HTML
Flash IV.
Munkatársunktól   2005 March 06, Sunday  

Folytatjuk a Flash megismerését. A múlt alkalommal megrajzoltunk egy akváriumot. most a benne levő halakat már mozgásba is hozzuk. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A legegyszerűbb animáció, ha kézzel rajzoljuk meg a változások képkockáit. A kék hal tátogását készítjük most el. Érdemes a rétegeket zárolni, és csak azt az egy réteget engedélyezni, amelyiken dolgozunk. Jelöljük ki a hal2 rétegen a halat, majd konvertáljuk filmrészlet szimbólummá. A filmrészletet editálhatjuk külön munkaterületen, de ha szeretnénk halványan látni a hátteret, akkor akár saját környezetében is szerkeszthetjük a halat. A filmrészletek önálló idővonallal rendelkező filmek. Az idővonalon egy kép a következő kulcskockáig látható. Szúrjunk be egy kulcskockát a következő kép megrajzolásához. A flash ilyenkor az utolsó képkockát megismétli, így csak a módosításokat kell elvégeznünk. Most már figyeljünk oda, hogy melyik képkockát szerkesztjük. Módosítsuk a hal szemét. Vigyük arrébb a kört. A helyén egy üres kör maradt, mert a flash az egymásra rajzolt objektumokat egyesíti. Töltsük ki a helyet. Máskor érdemes a mozgó részleteket külön csoportba foglalni. A részletkijelölő eszközzel kattintsunk a hal kontúrjára. Így láthatóvá válnak a vektoros görbületpontok. A görbületpontok helyét húzással módosíthatjuk. Kicsit csukjuk beljebb a hal száját. Szúrjunk be még egy kulcskockát! Ilyenkor megint az utolsó kockáról kapunk másolatot. Végezzük el a tervezett módosításokat a hal szemén és száján. Hogy befejezett legyen a mozgás, másoljuk át a 4. kulcskockának a másodikat. A lejátszáshoz kattintással tegyük a lejátszófejet az első kockára, majd a Control menüben adjuk ki a lejátszás parancsot! Lépjünk vissza a fő idővonalunkhoz és nézzük meg a munkánkat a böngészőben is. A flash alapértelmezésként végtelenítve ismétli a jeleneteket, tehát a halunk ki-be csukja a száját.

Most hozzuk mozgásba a halat a fő idővonalon! Ehhez szúrjunk be egy kulcskockát a 40. képkockára. Mivel a többi réteg csak 1 képkockából áll, ezért szúrjunk be ezeken a rétegeken is kulcskockákat az F6-os forróbillentyűvel. Most már minden réteg látszik a 40. kockáig. A halunk egy filmrészlet szimbólum. A flash két kulcskocka között automatikusan ki tudja számolni a közbülső kockák tartalmát. Például az 1.kockán bújtassuk a halat a szikla mögé. Le is kicsinyíthetjük, el is forgathatjuk. A kezdő kulcskockán ez lesz a hal induló pozíciója, a második kulcskockán már láttuk a hal pozícióját. A mozgás generálásához kattintsunk az idővonalba, és a properties panelon a Tween listából válasszuk a mozgást. A két kulcskocka között létrejön egy nyíl, amellyel a flash jelzi, hogy máris kiszámolta a közbülső kockákat. Nézzük meg böngészőben! Ha az idővonalon kijelölünk egy képkockát, akkor néhány érdekes tulajdonságot beállíthatunk a tulajdonság panelon. Például a lassulást. Így a mozgás lassuló lesz. Mozgás közben lehetőségünk van a szimbólum forgatására is. Meg kell adnunk a forgás irányát és számát. Inkább tekintsünk el a forgástól.

Most próbáljuk meg egy útvonal mentén mozgatni a másik halat. Zároljuk a többi réteget, csak a hal_1 legyen szerkeszthető. Készítsünk belőle filmrészlet szimbólumot, és az első kulcskockát másoljuk át a másodikra. Így előállt mindkét kulcskockán a mozgás alapfeltétele, mindkettőn ugyanaz a szimbólum található. Az útvonalhoz szúrjunk be egy mozgás segédréteget. Ezen rajzoljuk meg a mozgás útját. Például ugorjon ki a hal a vízből és süllyedjen le. Ezután a kezdő kockán vigyük a halat az egyik végponthoz, és fordítsuk az ugrás irányába! Kapcsoljuk be az objektumok egymáshoz ragadását, így rá tudjuk tenni a halat a kezdőpontra. A második kulcskockán tegyük a halat a végpontra. Itt is fordítsuk el, esetleg kicsinyítsük a halat. Kapcsoljuk be a mozgást a properties panelon. Játsszuk le a jelenetet! Ha nem az útvonalon halad a hal, akkor valamelyik végpontra nem illeszkedik az objektumunk. Ha bekapcsoljuk az iránytartást, akkor a halunk szépen követni fogja a görbe vonalát. Nézzük meg a böngészőben! A további mozgásokhoz további kulcskockákat helyezhetünk el, így részletről részletre fejleszthetjük az animációnkat.

Írta: Klari


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Távtan arrow HTML arrow Flash IV.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player