HTML
Flash VIII.
Folytatjuk a Flash megismerését. A mai írásunkban megnézzük, hogyan tudjuk a hangokat háttérzeneként és effektekként felhasználni. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
Flash VII.
Flash VI.
Flash V.
Flash IV.
Flash III.
Távtan
Webesztétika
A Trója című film
Tech
Mi is az a HDTV és mire jó?
Kártyázzunk
Rikiki
Programajánló
December 2019
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
HTML HTML
Dreamweaver VI.
Munkatársunktól   2005 March 06, Sunday  

Folytatjuk a Dreamweaver megismerését. A mai műsorban a keretekkel foglalkozunk. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Ablakok felosztása

A két- és négyállapotú gombok létrehozása után frameket fogunk felhasználni a honlap szerkesztésénél. Most egy olyan weblapból indulunk ki, amely már részben működik. Indítsuk el a böngészőt. Ha a térképen bármelyik településre rákattintunk, eljutunk annak leírását tartalmazó weblaphoz. Most viszont szeretnénk, ha a bal oldali ablakrészben maradna a térkép, és a jobb oldali részben jelenne meg a kiválasztott település leírása. Ehhez célszerű kiadni a Modify menü Frameset - Split frame left parancsot, amellyel a lapunk egyből a bal ablakrészbe kerül. Most már akár kézzel beállíthatjuk az osztóvonalat. Kattintsunk az osztóvonalra, ha pontosítani szeretnénk egy-két paramétert. Ekkor a Properties panelen a Borders és szélessége beállítható. A kijelölt bal oldali keret most legyen 300 pixel széles, a jobb oldali pedig legyen majd relatív, ami azt jelenti, hogy a böngésző ablak méretéhez igazodik. Egy felosztásban az egyik keret szélességének mindig relatívnak kell lennie. Ha az Alt billentyű nyomva tartása alatt belekattintunk a bal ablakrészbe, akkor a terkep_b lap látszik. A keret további tulajdonságait beállíthatjuk a Properties panelen. Beírhatjuk a nevét, amelynek a hivatkozásoknál fontos szerepe lesz. Beállíthatjuk az ablakrész tartalmának gördíthetőségét. No beállítás azt jelenti, hogy nem gördíthető az ablakrész. Beállíthatjuk az átméretezhetőséget is. Most ne legyen átméretezhető. Kattintsunk az Alt nyomva tartása mellett a jobb oldali részre. Hívjuk be a terk_hobbit.htm-et, a név mezőbe pedig írjuk be: jobb. Legyen automatikusan gördíthető! Mivel nem fér ki a weblap tartalma, ezért a gördítősávok segítik majd a gördítést! Kattintsunk a kereteket elválasztó vonalra. Állítsuk relatívra a jobb oldali frame szélességét, amire már az előzőekben utaltam. Ha meg szeretnénk nézni a munkánkat, akkor a program el akarja menteni a felosztás adatait tartalmazó weblapot. Ugyanezt bármikor megtehetjük a File menü Save Frameset as paranccsal is. Tehát az ablak felosztás adatait egy külön lap tartalmazza. Legyen a neve terkep1.htm.

Hivatkozások céljának pontosítása

A hivatkozásokat alapértelmezés szerint láthatjuk, mivel saját ablakrészükben jelenítik meg a hivatkozott oldalt. Mivel elneveztük az ablakrészeket, könnyen átirányíthatjuk a címzést pl. a jobb oldali ablakrészre. Ezt most megtesszük minden település hivatkozásnál. A Nyitólap linknél a _parent célbeállítással juthatunk egy felosztatlan ablakhoz. Indítsuk el ismét a böngészőt. Most már minden link megfelelően működik! Láthatjuk, hogy 3 állományból állt össze ez az oldal. A bal oldali terkep_b, a jobb oldali terk_hobbit.htm és a két állományt tartalmazó terkep1.htm-ből. Nézzünk bele ennek kódjába a Show Code View gomb segítségével. Látható, hogy a terkep1.htm állományról van szó, amely áll a terkep_b állományból, amelyre bal kifejezéssel hivatkoztunk. Valamint tartalmazza a terk_hobbit.htm állományt is, amelyre a jobb kifejezéssel hivatkoztunk. Természetesen weblapunkat nemcsak bal és jobb oldali részre oszthatjuk fel keretekkel, hanem még sok variációt használhatunk. Pl. az Insert menü Frames - Left Nested Top paranccsal a bal oldali keretben létrehozhatunk egy menüt, a felső részben egy címet, a jobb alsó frameben pedig a tartalmi részt.

Írta: Klari

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Távtan arrow HTML arrow Dreamweaver VI.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player