HTML
Flash VIII.
Folytatjuk a Flash megismerését. A mai írásunkban megnézzük, hogyan tudjuk a hangokat háttérzeneként és effektekként felhasználni. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
Flash VII.
Flash VI.
Flash V.
Flash IV.
Flash III.
Távtan
Webesztétika
A magyar játékfejlesztő cégek
Tech
A Phantom konzol
Kártyázzunk
Alsós
Programajánló
December 2019
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
HTML HTML
Dreamweaver IV.
Munkatársunktól   2005 March 06, Sunday  

Folytatjuk a Dreamweaver megismerését. Ebben részben a táblázat beszúrásával, formázásával foglalkozunk. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Táblázat beszúrása és formázása

A mai adásban egy kis kitérőt teszünk, a táblázatokkal foglalkozunk. Az Insert menü Table paranccsával táblázatot szúrhatunk a szövegbe. Az ablakban adjuk meg a táblázat sorainak, oszlopainak számát, a táblázat szélességét pixelben, vagy a böngésző ablak méretéhez képest százalékosan. Most válasszuk a pixeles beállítást. Adjuk meg a táblázat szegélyének vastagságát, a cella bélés méretét, majd a cellatávolságot is állítsuk be. A táblázatot bármikor kijelölhetjük a sarkára, vagy szegélyére kattintással. Ilyenkor a Properties panelon módosíthatjuk a beszúráskor megadott értékeket. Először változtassuk a sorok és oszlopok számát, majd a táblázat szélességét. Ezután módosítsuk a szegély vastagságát, a cellabélést és a cellák közti távolságot. Beállíthatjuk a táblázat vízszintes igazítását az ablakon belül. Igazítsuk most például középre. A táblázat hátterét kiszínezhetjük. De választhatunk akár egy háttérképet is. Ezzel viszont óvatosan kell bánni. Például ebben az esetben a kép méretei nincsenek összhangban a táblázat méreteivel. Majd a szegély színén is módosítsunk.

Cellaformázások

A cellaformázáshoz induljunk ki a következő paraméterekből. Az oszlopszélességek és a sormagasságok beállításához a cellahatárolók húzással elmozdíthatók. A cellákat kijelölheted. Ilyenkor a Properties panel felső részén a szövegformázó, alul a cellaformázó lehetőségek látszanak. Írjunk be egy szöveget. Látható, hogy az ékezetes betűk nem helyesen jelennek meg. Ezért a Modify menü Page Properties ablakában a következő beállítást tegyük meg. A szöveg cellán belüli igazítását beállíthatjuk vízszintesen, illetve függőlegesen. Az utóbbi azért fontos, mert a függőleges igazítás alapértelmezése a közép. Ezt általában át kell állítanunk fentre. Természetesen a celláknak külön megadhatjuk a hátterét. Itt is választhatunk, hogy színt adunk-e a cellának vagy a háttérképes variációt válasszuk-e. Látható, hogy itt is érdemes figyelni a háttérkép elkészítésénél a méretekre. Ugyancsak megadhatjuk a szegélyszínét. A cellák vízszintesen és függőlegesen is egyesíthetők a Merge gomb segítségével. Utólag a cellák a Split gombbal feloszthatók. Ilyenkor meg kell adnunk, hogy hány sort, vagy oszlopot szeretnénk készíteni egy cellából.

Felhasználási lehetőségek

Nézzük meg a táblázatok egy-két érdekes felhasználási lehetőségét. Például, ha szövegeket, képeket szeretnénk pozícionálni táblázat segítségével, akkor használhatunk szegély nélküli láthatatlan táblázatot. Ha képeket össze akarjuk illeszteni, akkor állítsuk 0-ra a cellabélés, a cellatávolság és a szegély nagyságát! Például alakítsunk ki egy gombsort táblázat segítségével! Most nézzük meg, hogyan lehet kialakítani egy weblap szerkezetét egy láthatatlan táblázat segítségével. Állítsuk be a következő paramétereket. Legyen a szegély vastagsága, a cellabélés, és a cellatávolság nulla pixel. A fenti navigációs sor kialakításához egyesítjük a cellákat, az alsó részen is tegyük meg ugyanezt. A középső részen baloldalra elhelyezhetünk egy gombsort, jobb oldalra pedig a lap tartalmát tölthetjük be. A cellák feltöltése után a lapunk akár így is kinézhet. Felülre egy szöveges navigációs sávot, alulra egy díszítő sort céginformációval alakíthatunk ki. Baloldalra egy gombsort, jobb oldalra pedig a lap tartalmi részét helyezhetjük el.

Írta: Klari

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Távtan arrow HTML arrow Dreamweaver IV.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player