HTML
Flash VIII.
Folytatjuk a Flash megismerését. A mai írásunkban megnézzük, hogyan tudjuk a hangokat háttérzeneként és effektekként felhasználni. Rovatunk a Merlin Stúdió segítségével készült.
Flash VII.
Flash VI.
Flash V.
Flash IV.
Flash III.
Távtan
Webesztétika
A magyar játékfejlesztő cégek
Tech
A Phantom konzol
Kártyázzunk
Tizennégy lapos römi
Programajánló
December 2019
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
HTML HTML
Dreamweaver II.
Munkatársunktól   2005 March 06, Sunday  

Folytatjuk a Dreamweaver megismerését.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Most a szövegbevitelről, a szövegformázásról, egyszerű szöveges linkek létrehozásáról és a stíluslapokról lesz szó. Rovatunk a Merlin stúdió támogatásával készült.
Szövegbevitel

Induljunk ki a következő állapotból. A szövegeket érdemes táblázat celláiba tenni, mert így a szöveg sorai nem a böngésző ablak, hanem a cella szélénél lesznek törve. A beíráshoz kattintsunk a kívánt helyre és gépeljük be a szöveget. Az új bekezdéshez Entert üssünk. A sortöréshez Shift-Enter billenytűkombinációt használjunk. A speciális karaktereket, mint például a CopyRight jelet az INSERT menü - SPECIAL CHARACTERS parancsával lehet beszúrni. Ha egy szövegfájlba előkészítettük a szöveget, akkor azt dupla kattintással nyissuk meg. Jelöljük ki a másolandó szöveget. Az EDIT menü - COPY parancsával most másoljuk a vágólapra. Zárjuk be a szöveges állományt. A kurzorral jelöljük ki a beillesztés helyét. Majd az EDIT menü - PASTE parancsával elvégezhetjük a beillesztést.

Szövegformázások

A szövegformázások ugyanúgy elvégezhetők, mint a többi szövegszerkesztőben. A PROPERTIES panelon beállítható a kijelölt szöveg betűtípusa. Itt néhány betűcsoport közül választhatunk. Ezek a betűcsaládok találhatók meg minden operációs rendszernél. A különleges címeket rajzoló programmal hozzuk létre. A betűméret is a HTML szabványnak megfelelően korlátozott számban áll a rendelkezésünkre. A betűszín egy palettáról választható. A félkövér, dőlt betűstílusok itt is használhatóak. Az igazítás gombok segítségével lehet a bekezdés sorait például a szövegterület közepére helyezni. További formázásra ad lehetőséget a Címsor stílusok használata, illetve a bekezdések behúzásának növelése. A bekezdéseket sorszámozhatjuk, illetve felsorolásjellel láthatjuk el. Ilyenkor a kijelölt rész minden bekezdése külön jelet kap. Ha a szöveg tördelésénél csak sortörést használtunk, akkor visszatörölhetjük. Ezután az Enter billentyű leütésével bekezdésekre tördelhetjük a szöveget.

Szöveges linkek létrehozása

Mit nevezünk linknek? A szöveges linkek készítéséhez jelöljük ki a szöveget, majd a link mezőbe begépelhetjük a weblap címét. A honlapon belüli hivatkozásnál elég relatív útvonalakat használni. Ha a link mező mögött rákattintunk a tallózás gombra, akkor egy ablakban kijelölhetjük a keresett fájlt. A link mező mögötti célkereszt gomb segítségével húzással is létrehozhatjuk a szöveges linket. Egy másik honlap címét a link mezőbe írjuk be. Amint a link mezőt kitöltöttük, a link szöveg színe link színűre, és aláhúzottra váltott. A link színét a MODIFY menü - PAGE PROPERTIES ablakában lehet átállítani.

Stíluslapok

Stíluslapok segítségével olyan formátumokat is létrehozhatunk, amit a HTML kód nem biztosít. A stíluslapok külön a weblapban, vagy külön stílusfájlokban tárolhatók. Az utóbbi előnye, hogy több weblaphoz csatolhatók a formai beállítások. Példánkban felülformázzuk a linkek alapformáját, mégpedig eltűntetjük az aláhúzást alóluk. A panelon a meg gombbal létrehozunk egy új stílust. A REDEFINE típus felüldefiniálja a felső listában kiválasztott HTML kód alapértelmezését. Alul választhatunk, hogy a stílus egy új fájlban, vagy ebben a dokumentumban tárolódjon. Most válasszuk az utóbbit. A forma beállító lapon kategorizálva vannak a beállítási lehetőségek. A legfelső a betűformát határozza meg. A DECORATION NONE-t kiválasztva tűntethetjük el a linkek aláhúzás dekorációját. A linken már nincs is aláhúzás. Ezek után végezzük el az elmaradt formázásokat, majd nézzük meg a böngészőben a végeredményt.

írta: Klari

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Távtan arrow HTML arrow Dreamweaver II.Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player