Filmleírások
Red
RedFrank (Bruce Willis), Joe (Morgan Freeman), Marvin (John Malkovich) és Victoria (Helen Mirren) egykor a CIA legjobb ügynökei voltak. Természetesen nem porszívókat árultak.
Mamut
Ilyen az Ă©let
Call Girl
Narnia Krónikái 3. - A Hajnalvándor útja
Ördög
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Március 2023
H K S C P S V
27281 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyû ma dékánnak lenni
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nõket
Relax
Futballmeccsen
A férfi földrajza
Filmleírások Filmleírások
Életvonat
munkatársunktĂłl   2000 November 08, Wednesday  
Image
Életvonat ( Train de vie) színes, feliratos francia-román film írta és rendezte: Radu Michaileanu szereplõk: Lionel Abelanski Rufusz, Clémet Harari, Michel Müller készült 1998-ban játékidõ: 103 perc 1941 egyik estéjén Sl omo, a falu bolondja világrengetõ hírekkel tér haza: a szomszédos települések összes zsidó lakóját ismeretlen helyre deportálják az elõretörõ nácik.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Életvonat
(
Train de vie)

színes, feliratos francia-román film
Ă­rta Ă©s rendezte: Radu Michaileanu

szereplõk: Lionel Abelanski Rufusz, Clémet Harari, Michel Müller
készült 1998-ban
játékidõ: 103 perc

1941 egyik estéjén Slomo, a falu bolondja világrengetõ hírekkel tér haza: a szomszédos települések összes zsidó lakóját ismeretlen helyre deportálják az elõretörõ nácik. Az õ falujuk a következõ a listán.

Az öregek tanácsa a rabbi vezetésével még aznap összeül, hogy megvitassák, hogyan menthetik meg a közösséget.

Hajnalban végül Slomo fejébõl pattan ki a mentõötlet: szervezzenek ál-deportáló vonatot. Õk maguk játsszák majd el az áldozatokat, a vonatszerelõket, a náci tiszteket és katonákat. Így átjutnak majd a német útblokádokon, a frontvonalakon, és a Szovjetunión, hogy eljussanak az ígéret földjére Palesztinába, Eretz Izraelbe.

Titokban és szervezett összevisszaágban a falu egész lakossága hozzálát a nagy exodus elõkészítéséhez. Náci egyenruhákat szabnak, megtanulnak jiddis akcentus nélkül beszélni, egy fõvárosi kommunista kuzin hamis német iratokat gyárt, élelmiszert és felszerelést halmoznak fel, vesznek egy rozoga mozdonyt, szerelvényeket és kocsiról kocsira összetákolják a vonatot.

Egy éjszaka elindul a vonat, mint Noé bárkája, üres falut hagyva maga mögött.

A leleplezõdés és az igazi németektõl való rettegés mellett egyéb -sokszor vidám- kalandok is adódnak a vonaton belül kialakuló konfliktusok következtében. A "zsidó-németek", az álnácik kezdik komolyan venni szerepüket, s az egyenruha kölcsönözte hatalommal visszaélve gyûlöletet váltanak ki áldozataikból. Ez utóbbiak "kommunistáknak" kezdik nevezni magukat és elhatározzák, hogy küzdeni fognak ellenségeik ellen, akiket fasisztákként és burzsoá imperialistákként sértegetnek. Közben a fiatalok életük elsõ szerelmét élik -mely sokszor reménytelen, hisz egy "áldozat és egy "náci-sarj" között lehetetlen a szerelem-, a gyerekek pedig önfeledten randalíroznak.

A vonat pedig pöfög vidékrõl vidékre a szabadság felé. Vajon sikerül-e a tervük és túlélik-e.

A film 1998-ban Velencében a Nemzetközi Kritikusok, és Sao Pauloban a Közönség -és Kritikusok, 1999-ben Saundance-ban a Közönségdíjat nyerte el.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HĂ­rek arrow GyĂ»jtemĂ©nyContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player